Πλημμύρα Σέρρες: Οι Σερραίοι μετρούν τις πληγές τους!

Οι Σερραίοι που επλήγησαν από την πλημμύρα μετρούν τις πληγές τους

Στην αποκατάσταση τόσο των κτιριακών υποδομών όσο και των επιχειρήσεων στοχεύει ο Δήμος των Σερρών αλλά και να αποκαταστήσει τα προβλήματα που δημιούργησε η σφοδρή νεροποντή που έπληξε την πόλη μας, προβλήματα που επιχειρούν να λύσουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης μας.

Ήδη ο Δήμος Σερρών προέβη σε γνωστοποίηση ζημιών στην αρμόδια Γενική Δ/νση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Καταστροφών προκειμένου οι κοινότητες Σερρών, Λευκώνα και Ορεινής, να οριοθετηθούν ως περιοχές πληγείσες απ’ τα πλημμυρικά φαινόμενα , έτσι ώστε, τόσο οι ιδιοκτήτες των κτιριακών υποδομών όσο και οι επαγγελματίες, να μπορέσουν να επιχορηγηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν.

Χρήστος Παπαστεργίου: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει τις ευθύνες της!

Να αναλάβει τις ευθύνες τις και να ασχοληθεί με τον καθαρισμό των ρεμάτων, από τα φερτά υλικά, όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων προκειμένου να προλαμβάνονται πλημμύρες και καταστροφές περιουσιών καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η περιφερειακή παράταξη «Πράξεις για την Μακεδονία» και ο επικεφαλής της Χρήστος Παπαστεργίου.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Φωτιάδης με δηλώσεις του θεωρεί πως το χθεσινό φαινόμενο θα ήταν διαχειρίσιμο, αν είχαν γίνει τα αναγκαία, ενώ η κ. Αρ. Παπαφωτίου καταγγέλλει ανυπαρξία διεκδίκησης αλλά και μέριμνας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Ο Ηλίας Γκότσης από την άλλη ρίχνει με στοιχεία τα βέλη του στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαστεργίου «Πριν ένα μήνα περίπου, ο κ. Περιφερειάρχης παραβρέθηκε στην θεμελίωση του διυλιστηρίου ύδατος Σερρών στον Άγιο Ιωάννη. Εκεί ήταν τα εύκολα και τα ωραία.

Την Κυριακή, δυστυχώς, είχαμε καταστροφές. Για άλλη μια φορά, πλημμύρισε η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, κινδύνεψαν άνθρωποι και χάθηκαν περιουσίες.

Εκεί ο κ. Τζιτζικώστας δεν εμφανίζεται, γιατί εκεί δεν υπάρχουν κορδέλες εγκαινίων, αλλά οι προειδοποιητικές κορδέλες της Αστυνομίας που επισημαίνουν τον κίνδυνο».

«Οι πολιτικές ευθύνες όμως τον βαρύνουν, όσο και αν «κρύβεται», γιατί η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια Κ.Μ.».

Για το λόγο αυτό ρωτάμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

Τι έχει πράξει ως τώρα η Περιφέρεια Κ.Μ. για να θωρακίσει και να προστατεύσει την περιοχή;

Αληθεύει, ότι εδώ και καιρό, ο Δήμος Σερρών έχει ετοιμάσει και έχει παραδώσει στην Περιφέρεια Κ.Μ. μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας και η Περιφέρεια Κ.Μ. δεν έχει ενδιαφερθεί για την υλοποίησή της;

Είναι ασφαλής η χρήση του οδικού δικτύου στην πληγείσα περιοχή;

Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας για την Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Σερρών, αλλά και ευρύτερα για την Κεντρική Μακεδονία ή είναι και αυτός όπως ο σχεδιασμός για το οδικό δίκτυο, δηλαδή ανύπαρκτος;

Στέφανος Φωτιάδης: «Διοικώ σημαίνει προβλέπω»

Το χθεσινό φαινόμενο θα ήταν διαχειρίσιμο, αν είχαν γίνει τα αναγκαία, σύμφωνα με την μελέτη διευθέτησης της κοίτης του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων, εδώ και καιρό (μήνες, χρόνια). Η μελέτη μας έδινε όλα τα στοιχεία, όμως η αδιαφορία, η προχειρότητα, το έλλειμμα ανάληψης ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου, επέτρεψε και πάλι τις βλάβες στις δημόσιες υποδομές καθώς και στις περιουσίες των συνδημοτών μας.

Υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές από παραλήψεις και αδιαφορία.

Το γνωστό «φταίει ο κακός μας ο καιρός» δεν μπορεί και πάλι να δώσει άλλοθι.

Ποιος τελικά θα πληρώσει τις ζημιές (ιδιωτικές και δημόσιες), γιατί οι συνδημότες μας πρέπει να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν.

Οι εικόνες σήμερα δείχνουν καθαρά τα τόσα λίγα, πλην όμως καθοριστικά, που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια.

Κρίμα διότι δεν πρέπει να ζουν οι Σερραίοι τέτοιες περιπέτειες από κάτι σχετικά προβλέψιμο!

Ηλίας Γκότσης: Τα ρέματα και η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων ανήκουν στην Περιφέρεια.


Ναι είναι αλήθεια ότι υπάρχει ολοκληρωμένη, ώριμη μελέτη αντιπλημμυρικής Προστασίας για το ρέμα των Αγίων Αναργύρων και η οποία εστάλη το 2017 στην περιφερειακή ενότητα Σερρών προκειμένου να την προωθήσει στην Περιφέρεια ΚΜ για την χρηματοδότηση και την υλοποίησή της.


Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 15.000.000 ευρώ περίπου.

Σημειωτέον ότι πριν σταλεί στην περιφερειακή ενότητα, τη στείλαμε εμείς ως Δήμος στην Διαχειριστική Αρχή για να μας εντάξουν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο (πρόγραμμα) για να υλοποιήσουμε τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά μας την επέστρεψαν λέγοντας ότι είμαστε αναρμόδιοι.

Ως Δήμος μπορείς να προβείς στον καθαρισμό με έργο, όταν θεωρείς ότι εγκυμονούν κίνδυνοι, εφόσον ζητήσεις και πάρεις την άδεια από την Περιφέρεια και το Δασαρχείο.

Αυτό κάναμε το 2017 και καθαρίσαμε επιμελώς τον ΧΕΙΜΑΡΡΟ των Αγίων Αναργύρων και νιώθουμε τόσο πολύ δικαιωμένοι!!!

Αριάδνη Παπαφωτίου: Ανυπαρξία διεκδίκησης αλλά και μέριμνας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Τρεις ημέρες μετά τις σοβαρότατες καταστροφές στην Κοιλάδα, την απώλεια ιδιωτικών περιουσιών και την διάλυση βασικών δημόσιων και δημοτικών υποδομών κατά μήκος του ρέματος- χειμάρρου των Αγίων Αναργύρων, Δήμος Σερρών και Αντιπεριφέρεια όχι μόνο δεν πραγματοποίησαν απολογισμό αλλά ακόμη αναζητούν μεταξύ τους τα όρια δικαιοδοσίας και ευθύνης του καθενός στην περιοχή!

Εν τω μεταξύ η πόλη αναμένει καρτερικά τον καθαρισμό του Κέντρου της και των αποχετεύσεων, από την λάσπη και τα φερτά!

Οι δημόσιες καταγγελίες κατοίκων για πρόσφατα γκρεμίσματα προστατευτικών τοιχίων κατά μήκος του ρέματος στην περιοχή της Αγιά Σοφιάς αλλά και στην Ορεινή, οι γεμάτοι από φύλλα, χώματα και σκουπίδια τσιμενταύλακες στην Κοιλάδα, η πλημμελής ή και ανύπαρκτη φροντίδα των πρανών και της κοίτης του ρέματος αλλά κυρίως η απουσία σοβαρού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για το ΑΝΩ ΤΜΗΜΑ της Κοιλάδας και του ρου του ρέματος, αναδεικνύουν ανυπαρξία διεκδίκησης αλλά και μέριμνας από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Διαβάστε επίσης εδώ για τις καταστροφές και τη πλημμύρα στις Σέρρες

Διαβάστε επίσης για τη πλημμύρα στις Σέρρες