Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: Στοχευμένες καμπάνιες από τις τοπικές κοινωνίες

Τρόπους ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε νομούς, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας όπου είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά αναζητεί η κυβέρνηση, έχοντας ωστόσο εξαντλήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πειθούς για διαφορετικές ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες, κάτι που κάνει την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη. 

Το νέο πλαίσιο δράσης θα στηρίζεται στις στοχευμένες καμπάνιες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής με έμφαση στα ποσοστά, όπως για παράδειγμα ο Νομός μας που έχει ποσοστό εμβολιασμένων στο 42,09%, καθώς ήδη έχει αποκλειστεί η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

Οπότε αυτό που μένει είναι η επιστράτευση των τοπικών κοινωνιών από τους δημάρχους, αλλά και τους τοπικούς μητροπολίτες, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και ποσοστά.

Στο μικροσκόπιο οι νομοί σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Τρόπους ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε νομούς, ειδικά της Βόρειας Ελλάδας όπου είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά αναζητεί η κυβέρνηση, έχοντας ωστόσο εξαντλήσει ένα μεγάλο οπλοστάσιο πειθούς, κάτι που κάνει την προσπάθεια ακόμη πιο δύσκολη

Το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει ειδικά στα βόρεια Ελλάδα έθεσε δημοσίως μάλιστα και ο ίδιος πρωθυπουργός, κατά τη προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία στην Ευρυτανία έχει εμβολιαστεί το 38,28%, στο Κιλκίς το 45,55%, στη Δυτική Αττική το 29,7%, στην Πιερία το 49,5%, στη Δράμα το 44,56%, στη Φωκίδα το 42,32%, στην Ηλεία το 45,99%, στις Σέρρες το 42,09%, στην Πέλλα το 49,4%, στην Ξάνθη το 49,24% και στη Φλώρινα το 52,51%. 

Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στην Κοζάνη με 48,33%, ενώ κάτω από το όριο του 50% είναι και στη Λάρισα με 48,29%, που αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο νομό της χώρας σε πληθυσμό, ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει.  

Πώς θα αυξηθούν τα ποσοστά

Το κομβικό ερώτημα είναι τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά σε αυτούς τους νομούς, αλλά και σε άλλους που είναι εξίσου χαμηλά τα ποσοστά. Πρακτικά τα περιθώρια, έχουν σχεδόν εξαντληθεί καθώς η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει σχεδόν όλες τις μεθόδους.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε ένα πλαίσιο δράσης που στηρίζεται στις στοχευμένες καμπάνιες και στην εκστρατεία της πειθούς, αφού για μία ακόμη φορά ήταν κατηγορηματικός πως δεν πρόκειται να έχουμε επέκταση στο μέτρο της υποχρεωτικότητας. 

Υπογράμμισε λοιπόν, κατά τη προχθεσινή ομιλία του, πως πρέπει «να επιστρατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, τους δημάρχους, τους τοπικούς μητροπολίτες». 

Στο τραπέζι, πάντως, είναι και το θέμα των επιπλέον κινήτρων ώστε να αυξηθεί ο εμβολιασμός, ενώ τα κίνητρα αυτά αν και εφόσον αποφασιστούν, θα είναι οριζόντια και η ενεργοποίησή τους ή όχι θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό που θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός το επόμενο διάστημα.  

Εμβολιασμός: 

Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας ανά σκεύασμα

Στην αποτροπή 8.400 θανάτων οδήγησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού έναντι της COVID-19. Μάλιστα εκτιμάται ότι εάν οι πολίτες άνω των 50 ετών είχαν ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών και είχαν εμβολιαστεί έως τα μέσα Ιουλίου, θα είχαν σωθεί επιπλέον 1.200 ανθρώπινες ζωές. 

Τα τεράστια οφέλη του εμβολιασμού στην Ελλάδα παρουσίασε σε έκτακτη ενημέρωση ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος προειδοποίησε για μια δύσκολη χειμερινή περίοδο, με ένα νέο κύμα της COVID-19 προ των πυλών, τονίζοντας ότι «όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας».

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι θανάτου είναι της τάξης του 91% για τους πλήρως εμβολιασμένους και κατά 74% για τους ατελώς εμβολιασμένους. 

Αναλύοντας τα δεδομένα ανά εμβόλιο προκύπτει ότι το ποσοστό προστασίας για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι στο 97% για το εμβόλιο της Μοderna, στο 94% για το εμβόλιο της AstraZeneca, στο 90% για το εμβόλιο της Pfizer και στο 72% για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Pfizer: 

Η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95,6% από τον κορονοϊό-

Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν χθες ότι τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που έκαναν για την τρίτη δόση του εμβολίου, έδειξαν ότι η ενισχυτική δόση προστατεύει εξαιρετικά έναντι του κορονοϊού και μάλιστα ακόμα και έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. 

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι οι κλινικές δοκιμές έδειξαν, ότι η αποτελεσματικότητα του ενισχυτικού εμβολίου φθάνει στο 95,6% και μάλιστα σε μια περίοδο που η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί παντού! 

Βάσω Χατζηπανταζή: Διανύουμε δύσκολες μέρες

Τραγική ήταν η κατάσταση προχθες το βράδυ στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών καθώς συνολικά 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό.   

Στην μεν κλινική covid κατέληξαν τρεις ασθενείς και άλλοι δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως αποκάλυψε ο συντονιστής του τμήματος COVID 19 Θεόφιλος Καλλινικίδης αλλά και η διευθύντρια της ΜΕΘ Βάσω Χατζηπανταζή που σημείωσε με νόημα πως τα κρεβάτια άρχισαν να …λιγοστεύουν!