Ο Προμαχώνας μοναδική χερσαία πύλη εισόδου για την Ελλάδα!

Ο Προμαχώνας για την Ελλάδα – Μοναδική χερσαία πύλη εισόδου – Άνοιξαν τα σύνορα , κλειστά τα μισά ξενοδοχεία

Μπορεί να άνοιξαν και επίσημα τα αεροδρόμια για πτήσεις από το εξωτερικό, πλην όμως εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά ποσοστά η πληρότητα στα ξενοδοχεία.

Η είσοδος των τουριστών που έρχονται οδικά στην Ελλάδα γίνεται μόνο από τον Προμαχώνα με αρκετά προβλήματα, και οι ξενοδόχοι εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους εκτιμώντας ότι οι επόμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τουριστική ζήτηση και την οικονομική επιτυχία ή την αποτυχία της χρονιάς που διανύουμε

Μόνο από τον Προμαχώνα η είσοδος των τουριστών

Μέσω του «δικού» μας συνοριακού σταθμού του Προμαχώνα πραγματοποιείται η είσοδος των τουριστών που έρχονται οδικώς στη χώρα μας.

Και η πλειοψηφία των οχημάτων που φτάνουν στην Ελλάδα προέρχεται από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ συχνά – πυκνά καθημερινά δημιουργούνται μεγάλες ουρές από οχήματα τουριστών που περιμένουν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές.

Σχεδόν όλοι φορούν μάσκες και χρησιμοποιούν αντισηπτικά για την υγιεινή τους προστασία, ενώ διεξάγονται στους τουρίστες αντίστοιχοι έλεγχοι με τα αεροδρόμια.

Χθες η κίνηση στην κύρια είσοδο για τον οδικό τουρισμό της χώρας μας είχε μεγάλες αυξομειώσεις, με την ουρά για το τελωνείο του Προμαχώνα να ξεκινά από τα δύο χιλιόμετρα και να φτάνει ορισμένες ώρες στα εφτά χιλιόμετρα εντός της Βουλγαρίας και η αναμονή να ποικίλοι από 3 έως και 5 ώρες.

Και είναι πραγματικά δύσκολο μέσα σε αυτή τη ζέστη να περιμένουν στα αυτοκίνητά τους οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Ρουμανία, που είναι δεδομένο πως κατευθύνονται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε κάποια νησιά του Ιονίου, λόγω της Εγνατίας

«Βουτιά» στον τζίρο των Ελληνικών ξενοδοχείων

Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο. Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι χαµένοι θα είναι και οι χιλιάδες εποχιακοί εργαζόµενοι, οι µισοί εκ των οποίων αναµένεται να µείνουν άνεργοι, ενώ παράπονα εκφράζονται και από αρκετούς ξενοδόχους για ελλιπή µέτρα στήριξης

Το barcode και τα στοχευμένα τεστ στα αεροδρόμια

Δυο μέρες πριν την επιβίβασή τους οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μια ειδική φόρμα όπου θα αναγράφονται οι κινήσεις του των τελευταίων 15 ημερών και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Λαμβάνουν ένα barcode το οποίο καθορίζει αν θεωρούνται υψηλού κινδύνου και πρέπει να υποβληθούν σε τεστ πριν φύγουν από το αεροδρόμιο.

Κοινωνικός τουρισμός : Έληξε η προθεσμία

Έληξε η προθεσμία για τις αιτήσεις για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού.

Οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν διευκρινιστεί από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Αυτοί είναι όσοι είχαν συγκεκριμένες προυποθέσεις:

Όσοι είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ).

Όσοι έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Όσοι έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών.

Όσοι συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας).

Όσοι ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων, με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο, με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Όλοι ελπίζουν

Εφόσον διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, θεωρείται δεδομένο πως η χώρα θα διατηρήσει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στην υγειονομική κρίση, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει την υπάρχουσα ροή τουριστών από τους tour operators.

Πάντως τα μεγάλα τουριστικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε δημοφιλείς προορισμούς αναφέρουν πολύ περιορισμένο αριθμό κρατήσεων, πράγμα που σημαίνει πως ο οδικός τουρισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αεροπορικό τουρισμό.

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Επαναλειτουργεί η Σχολή Κρεοπωλών στις Σέρρες