Οι προσπάθειες Μελίτου, Τζιτζικώστα, Κονιόρδου και Μαρίας Κόλλια ευοδώθηκαν: Πέτυχε το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ελλάδος – Βουλγαρίας.

Η μικρή Ιώκλεια και η Ανδρονίκη, είναι τα κεντρικά πρόσωπα μιας ψηφιακής παραγωγής εμβαπτισμένης πραγματικότητας, που δημιούργησε η εταιρία Digital Innovations για λογαριασμό του δήμου Αμφίπολης και φυσικά πάντα στο πλαίσιο του έργου Borderless Culture που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ελλάδος – Βουλγαρίας.

Με την συμμετοχή τόσο του Δήμου Αμφίπολης, όσο και της Περιφέρειας, αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού και της Βόρειας Ελλάδος.

Οι προσπάθειες Μελίτου, Τζιτζικώστα , Κονιόρδου και Μαρίας Κόλλια ευοδώθηκαν, έτσι ώστε σήμερα η Ιώκλεια και η Ανδρονίκη να είναι μόνο δυο από τις ψηφιοποιημένες μορφές υπαρκτών προσώπων, που καταφέρνουν με γλαφυρό, περιγραφικό λόγο να μεταφέρουν τους επισκέπτες στον 4ο αιώνα π.Χ. αλλά και στο σήμερα παρουσιάζοντας έναν τόπο για τον οποίο γνωρίζουμε τόσο λίγα αν και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο διάβα της ιστορίας του.

Ο στόχος ήταν μέσα από μια ψηφιακή εφαρμογή να δώσουμε την ευκαιρία στους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους να ανακαλύψουν και να ενημερωθούν για μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις της Μακεδονίας.

«Δημιουργήσαμε κατάλληλα κείμενα, υπό την επίβλεψη της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρίας Μαλαμίδου, για να μεταφέρουμε επιστημονική πληροφορία με απλό και κατανοητό τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό καθώς ο χρήστης της εφαρμογής βλέπει, σε πραγματικές διαστάσεις, να προβάλλει μπροστά του ένα κορίτσι, η Ιώκλεια, που έζησε το 325 π.Χ. στην Αμφίπολη, δηλαδή περίπου στην εποχή που ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ο τύμβος Καστά, και να μας μιλάει για την πόλη της, την ιστορία της και για τη σημασία που είχε στο βασίλειο της Μακεδονίας και στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»