Παρά τις αντίθετες προβλέψεις: Η ελληνική οικονομία … άντεξε!

Μπορεί να ζούμε στην εποχή της πανδημίας, και μάλιστα σε μια εποχή με τεράστιες αυξήσεις, όσον αφορά κυρίως την ενέργεια, αλλά οφείλουμε να διαπιστώσουμε πως η ελληνική οικονομία, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, όλων των οικονομολόγων και των πολιτικών, αντιπαρήλθε επιτυχώς, πέραν πάσης προσδοκίας, το πανδημικό σοκ του 2020 που κλόνισε όλες τις οικονομίες του πλανήτη. 

Μάλιστα η αντίδρασή της φέτος και καθ΄όλη τη διάρκεια του 2021 υπήρξε εντυπωσιακή, και αν μη τι άλλο από τις δυναμικότερες στην Ευρώπη, όπως μαρτυρεί ο ρυθμός ανάπτυξης που κατά τα φαινόμενα, βάσει των στοιχείων  θα ξεπεράσει ακόμα και αυτό το 8%.

Και αυτό προφανώς και οφείλεται κυρίως στις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και το κράτος, που οφείλω να παραδεχθώ πως αξιοποίησαν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την τηλεργασία και κατάφεραν να πείσουν την πλειονότητα των εργαζομένων να αυτοπροστατευθούν εμβολιαζόμενοι.

Και μπορεί κάποιοι να επιμένουν σε θεωρίες πως κάτι τέτοιο είναι συνωμοσιολογικό και εν τέλει αντιεμβολιαστικό , αλλά είναι αλήθεια πως κυρίως οι επιχειρήσεις άντεξαν!

Το εντυπωσιακότερο ωστόσο είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες της παγκόσμιας υγειο- νομικής καταιγίδας η ελληνική οικονομία κατέστη επί της ουσίας επενδύσιμη ξανά. Μπορεί οι οίκοι αξιολόγησης να μην απονέμουν ακόμη στην Ελλάδα την κρίσιμη και χρήσιμη επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο οι αγορές κεφαλαίου το έχουν ήδη πράξει.

Το μόνο κρίσιμο και σημαντικό ρίσκο που θα αρχίσει να απασχολεί από το πρώτο τρίμηνο κιόλας του νέου έτους θα είναι αυτό της πολιτικής σταθερότητας. 

Όλοι οι επενδυτικοί οργανισμοί άρχισαν ήδη να αξιολογούν τους ενδεχόμενους πολιτικούς κινδύνους, μιας και γι’ αυτούς, μια χώρα σαν την Ελλάδα, που διακρίνεται ιστορικά για τη μεταβλητότητα των πολιτικών συνθηκών και τον μακροχρόνιο μετεωρισμό της μεταξύ οικονομικού φιλελευθερισμού και ισχυρών κρατικών παρεμβάσεων, το πολιτικό ρίσκο συνιστά κρίσιμο και αποφασιστικό μέγεθος

Και αν θεωρήσουμε πως το 2022 είναι έτος προετοιμασίας των εκλογών, και αν προσθέσουμε πως οι επόμενες εκλογές, είτε διεξαχθούν στις αρχές του καλοκαιριού είτε νωρίτερα, θα διέπονται από τον νόμο της απλής αναλογικής που εσπευσμένα ψήφισε το 2019, λίγο πριν αποχωρήσει, ο κ. Τσίπρας, τότε θα δούμε πως τα πράγματα θα αρχίσουν να …δυσκολεύουν!

Καθώς τόσο οι όροι, όσο και οι κανόνες που διέπουν τον συγκεκριμένο νόμο περιορίζουν στο ελάχιστο τις δυνατότητες αυτοδυναμίας στο πρώτο κόμμα, που κατά πάσα πιθανότητα, βάσει των τρεχουσών μετρήσεων, θα είναι η Νέα Δημοκρατία 

Μόνο που όλοι γνωρίζουν πως οι δυνατότητες απορρόφησης του πλήθους των επενδυτικών πόρων , που σήμερα υπάρχουν άφθονες θα εξαντληθεί την 31η Δεκεμβρίου του 2026. 

Για αυτό θα χρειαστούμε μια σταθερή κυβέρνηση όλη την τετραετία 2023- 2026 , για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές με την καλύτερη εγγύηση ότι οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν στην ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη. Οπότε, μπορεί να φανταστεί ο καθείς ότι από την άνοιξη του 2022, πέραν των άλλων, οι δημοσκόποι, οι μετρητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης, θα είναι περιζήτητοι εντός και εκτός της χώρας…

Σωστά;