Προϋπολογισμός 2021: Τοποθέτηση της Επικεφαλής της «ΔΥΝΑΜΗΣ Σερραίων» ΑΡΙΑΔΝΗΣ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Δ.Σ.28/12/2020 ΟΜΙΛΙΑ από την Αριάδνη Παπαφωτίου σχετικά με τον Προϋπολογισμό του 2021

Η ομιλία:

«κ. Πρόεδρε κ. Δήμαρχε
Θα ξεκινήσω με κάποιες παρατηρήσεις για τον τρόπο που συζητάμε σήμερα εδώ στο ΔΣ  τον Προϋπολογισμό και θα περάσω σε επιμέρους παρατηρήσεις που θα εξηγήσουν και την ψήφο που τελικά θα δώσουμε.

Υπενθυμίζω πως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, συζήτησε και ψήφισε τον Προϋπολογισμό στις 23 Δεκεμβρίου.

Στους Δημοτικούς Συμβούλους, ο Προϋπολογισμός εστάλη με μέηλ το μεσημέρι της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Από τις 24/12 λοιπόν μέχρι σήμερα 28 του Δεκεμβρίου, μεσολάβησαν τέσσερις ημέρες που στο σύνολό τους ήταν αργίες χωρίς δλδ δυνατότητα πρόσβασης στις Υπηρεσίες του Δήμου για διευκρινήσεις και πληροφορίες.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω (ρητορικά βεβαίως επειδή θεωρώ αυτονόητη την απάντηση) εάν βάσει των παραπάνω υπάρχει συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος σε αυτή την συνεδρίαση ή συνδημότης μας που μας παρακολουθεί, που να θεωρεί λογικό να καλούμαστε σήμερα 40 Σύμβουλοι να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε υπο αυτά τα δεδομένα, έναν Δημοτικό Προϋπολογισμό σύνθετο και δαιδαλώδη, με Κωδικούς και αριθμούς που γεμίζουν δεκάδες σελίδες!

Κατά την γνώμη μας, εάν δεν υποκρύπτεται σκοπιμότητα στον τρόπο που έφερε η Δημοτική Αρχή το θέμα, αποτελεί τουλάχιστον προσβολή του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων που κληθήκαμε με αυτούς τους όρους, σε αυτή την συνεδρίαση. 

Θα συνεχίσω την ομιλία μου επι του περιεχομένου του Προϋπολογισμού, ξεκινώντας με ένα οικονομικό στοιχείο.

Έχουμε έναν Προϋπολογισμό της τάξης των 74 εκ ευρώ.

Προσπαθώντας να μεταφράσουμε τα νούμερα του Προϋπολογισμού που μας κοινοποιήσατε, δεδομένης φυσικά της αντικειμενικής έλλειψης χρόνου και πληροφόρησης επί των στοιχείων, διαπιστώνουμε τα εξής: 

1) Το ποσό που αφορά στις Επενδύσεις και φυσικά αποτυπώνει το όραμα μιας Δημοτικής Αρχής, αποτελεί μόλις και μετα βίας το ¼ του συνολικού Προϋπολογισμού!

Αυτό από μόνο του απαντάει και στο ερώτημα για το  Δ.Α. θέλει ανάπτυξη και έργα για τον Δήμο. 

2) Ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή «είναι …υπολογιστικός» μας είπε πριν λίγο ο κ. Δήμαρχος. Θα διαφωνήσω. Είναι απολύτως πολιτικός ο Προϋπολογισμός. Το «όραμα» της Δημοτικής Αρχής αποτυπώνεται σε αυτόν και φαίνεται, από τον τρόπο που κατανέμονται τα 74 εκ. ευρώ που θα διαχειριστεί το 2021.

Ένας  Προϋπολογισμός λοιπόν που «οραματίζεται «Ανάπτυξη» με το ¼ των χρημάτων που θα διακινηθούν δίνει κατ’ εμάς απολύτως σαφώς το στίγμα των προθέσεων της Δημοτικής Αρχής. 

3) Και τις δαπάνες έχετε προσδιορίσει ακριβώς κ. Δήμαρχε, αναδεικνύοντας μάλιστα και την πολιτική φιλοσοφία σας από τον τρόπο που τις κατανείματε. Δλδ, κατάτμηση ποσών και Κωδικών, πολλοί βαθμοί ελευθερίας για απευθείας αναθέσεις, στις οποίες μας έχετε συνηθίσει. Εξάλλου όλο το 2020 κύλησε αποκλειστικά σχεδόν με αυτή την μέθοδο.

Ψάχνοντας κάποιος στην Δημοτική ιστοσελίδα για να δει πόσους Διαγωνισμούς και Διερευνητικές αναθέσεων κάνατε για αγαθά και υπηρεσίες,  διαπιστώνει κενό. 

4) Επομένως δεν είναι «Υπολογιστικός» αυτός ο Προϋπολογισμός και ούτε πρόκειται να δούμε θαύματα ή κάτι άλλο τον Ιανουάριο στον οποίο μας παραπέμπετε για τις Αναμορφώσεις.

Και εδώ θα κάνω την δεύτερη παρατήρησή μου.

5) Η συζήτηση που μας καλέσατε να κάνουμε, δεν έχει και κανένα απολύτως νόημα. Γιατί? Επειδή περάσατε ήδη τον Προϋπολογισμό ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή, πριν από τέσσερις ημέρες.

Μέσα λοιπόν σε διάστημα τεσσάρων ημερών Αργίας, θέλω να μου εξηγήσετε εσείς που έχετε την ίδια εμπειρία με εμένα στην Αυτοδιοίκηση αλλά έχετε 20 παραπάνω έμμισθους Συμβούλους για να σας λένε, με ποιόν τρόπο η Αντιπολίτευση ή κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος θα μπορούσε να καταθέσει σήμερα αντιπρόταση Προϋπολογισμού για να αναδειχτεί και μία άλλη άποψη επί των κατανομών κονδυλίων και της Ανάπτυξης του Δήμου. Με ποιόν τρόπο και με πόσο χρόνο στην διάθεσή του μέσα σε 4ήμερο Αργίας θα μπορούσε να πάρει πληροφορίες και τις απαιτούμενες Υπηρεσιακές εγκρίσεις με κλειστό τον Δήμο!

Καμία απολύτως δυνατότητα και ευκαιρία!

Γι αυτό και στην αρχή της ομιλίας μου αναρωτήθηκα εάν αποτελεί σκοπιμότητα ο τρόπος που φέρατε το θέα στο Δ.Σ. ή απλώς θεωρείτε τον εαυτό σας ελεύθερο να προσβάλλει την νοημοσύνη μας.

6) Κλείνοντας, θέλω να σχολιάσω αυτό που αναφέρατε κ. Δήμαρχε ως «άνοιγμα τις Δημοτικής Αρχής προς τις άλλες Παρατάξεις» των οποίων τις γνώμες και τις προτάσεις θέλετε διακαώς.

Θέλω να σας πω ότι είναι σωστό αυτό που λέτε και θα το δεχόμουν ευχαρίστως ως αληθές και θα το επαινούσα, εάν δεν το κάνατε με ένα τρόπο «λαθραίο». Εάν δλδ δεν κάνατε απλώς αντιπατάρα  τμημάτων των Προεκλογικών τους προγραμμάτων, χωρίς νωρίτερα να συνεννοηθείτε με τις Παρατάξεις.

Έχουμε ιδίαν πείρα ως ΔΥΝΑΜΗ Σερραίων, με το θέμα των Εικαστικών παρεμβάσεων σε ακάλυπτες επιφάνειες Δημοτικών και ιδιωτικών κτιρίων που εντάξατε στον Προϋπολογισμό. Όταν κάναμε επ αυτού συζήτηση στην ΚΕΔΗΣ και είπα ότι χαίρομαι που εντάσσετε μία κορυφαία προεκλογική μας εξαγγελία, πήρα μία απάντηση του τύπου «Ε, εντάξει… και καλά..»!!… 

Λέω: «Είμαι στην διάθεσή σας. Εμείς κάναμε και διερεύνηση και κοστολόγηση, να σας δώσω τα στοιχεία να κερδίσουμε χρόνο και να περάσουμε γρήγορα στην υλοποίηση..»… 

Αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουμε.
Και με αυτά, ολοκληρώνω τις παρατηρήσεις μου επί του θέματος, θεωρώντας τις σοβαρές για το σύνολο των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων που συμμετέχουμε στη συζήτηση ενός κορυφαίας σημασίας θέμα, αυτό του Προϋπολογισμού για το 2021.Ευχαριστώ».

Διαβάστε επιπλέον Σερραϊκά Νέα: