ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ: Ο Χρυσάφης εμπαίζει τους Σερραίους δημότες

Ένας χρόνος ολοκληρώθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Σερρών και αυτό που με ευκολία διαπιστώνει κανείς είναι, ότι ο Δήμαρχος Σερρών κ. Χρυσάφης, εδώ κι ένα χρόνο: συνεχίζει να εμπαίζει τους Σερραίους δημότες, επικεντρώνεται μόνον στην επικοινωνιακή πολιτική (με πυροτεχνήματα, λαμπάκια, λουλουδάκια, φιέστες) και τα έργα που παρουσιάζει είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής

α) Συνεχίζει να εμπαίζει τους Σερραίους δημότες

Ο κ. Χρυσάφης λειτουργεί λες και βρίσκεται ακόμη σε προεκλογική περίοδο.

Υποσχέθηκε και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι άμεσα πλέον υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις, για μειώσεις κατά 30% των τιμολογίων του νερού, για ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών σε κάθε χωριό και γειτονιά κ.ά.

Έχει το θράσος να διαβεβαιώνει ακόμη και τώρα τους Σερραίους πολίτες ότι θα υπογειοποιήσει τους δρόμους της πλατείας Εμπορίου και ότι θα κατασκευάσει υπόγειο πάρκιν στην πλατεία Εμπορίου, συνεχίζει να υπόσχεται την ανάπλαση κοιλάδας Αγ. Αναργύρων, ίδρυση Μουσείου Σερραϊκής Ιστορίας, Κέντρο Νεότητας κ.ά. 

Για τα δημοτικά τέλη και τι δεν υποσχέθηκε.

Υποσχέθηκε: 

 • Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος και δωρεάν ενεργειακές αναβαθμίσεις σε ειδικές ομάδες πολιτών, όπως πολύτεκνοι, ΑμεΑ, άποροι κ.ά. 
 • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη ειδικών κατηγοριών επιχειρηματιών (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.)
 • Πλήρη απαλλαγή για όλες τις νέες επιχειρήσεις για τα 3 πρώτα έτη της λειτουργίας τους. 
 • Μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις. 

Μετά την εισροή 500.000 € και πλέον στα ταμεία του Δήμου από τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, επιβάλλεται η υλοποίηση όλων των παραπάνω προεκλογικών υποσχέσεων του κ. Χρυσάφη, με παράλληλη γενναία μείωση των τελών καθαριότητας σε οικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις όλου του Δήμου Σερρών. 

β) Επικεντρώνεται μόνον στην επικοινωνιακή πολιτική (πυροτεχνήματα, λαμπάκια, λουλουδάκια, φιέστες)

Οι Σερραίοι πολίτες εδώ και ένα χρόνο παρακολουθούν ένα επικοινωνιακό σόου από τη δημοτική αρχή, με λαμπάκια, πυροτεχνήματα, λουλουδάκια και φιέστες στον βωμό των εντυπώσεων.

Και όλα αυτά με τα έτοιμα χρήματα που βρήκε στο ταμείο του Δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή. 

Ο κ. Χρυσάφης ο Δήμαρχος του θεαθήναι και των φωτογραφήσεων εδώ και ένα χρόνο έχει δημιουργήσει βιομηχανία δελτίων τύπου και φωτογραφιών.

Για κάθε πλακάκι και λάμπα που αλλάζει στο Δήμο Σερρών εκδίδει δελτία τύπου με φωτογραφίες, προσπαθώντας να παρουσιάσει τις υπηρεσιακές εργασίες ρουτίνας των δημοτικών υπαλλήλων, ως επιτεύγματα. 

Η δημοτική αρχή μέχρι τώρα κάνει απλή διαχείριση, με μεγάλη δόση επικοινωνιακής πολιτικής και προβολής, της κατάστασης που βρήκε σε όλους τους τομείς του Δήμου Σερρών όπως, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός, ΔΗΠΕΘΕ, αθλητισμός παιδεία, καθαριότητα, πράσινο κ.λπ.

Αξίζει να επισημανθεί αυτό που είπε ο κ. Χρυσάφης, ότι δηλαδή τα έργα που γίνονται ανήκουν μόνον στους Σερραίους.

Κανείς δεν αμφισβητεί, ότι τα έργα ανήκουν μόνον στον λαό, αρκεί να κατατίθεται παράλληλα όλη η αλήθεια για την υλοποίηση των έργων.

Γιατί ο κ. Χρυσάφης στον απολογισμό του πρώτου χρόνου της δημοτικής αρχής δεν είπε ότι παρουσιάζει το έργο των δημοτών, αλλά το έργο της δημοτικής του αρχής;

Οι λέξεις μάλιστα που κυριαρχούσαν ήταν δρομολογήσαμε, διασφαλίσαμε, ενεργοποιήσαμε, αλλάξαμε, ολοκληρώσαμε, εντάξαμε κ.λπ.

Η υποκρισία όσο καμουφλαρισμένη κι αν είναι δεν κρύβεται

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να καπελώσει προς ίδιο πολιτικό όφελος, όχι μόνον τα έργα με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις προϋπολογισμού 41 εκ. ευρώ που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τα οποία είναι σε εξέλιξη, αλλά προσπαθεί να οικειοποιηθεί ακόμη και τις εργασίες ρουτίνας των υπηρεσιών του Δήμου όπως, επισκευή φωτιστικών και λαμπτήρων, επισκευή σε παγκάκια, κλαδέματα δένδρων, περισυλλογή σκύλων κ.λπ. 

γ) Τα έργα που παρουσιάζει εδώ κι ένα χρόνο, είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής

Ο κ. Χρυσάφης εδώ κι ένα χρόνο τα έργα που παρουσιάζει, είναι έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής όπως: 

 1. Τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα. 
 2. Πέντε σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων με 40 (σαράντα) συνολικά κοινόχρηστα ποδήλατα. 
 3. Προμήθεια και εγκατάσταση ταρτάν στο δημοτικό στάδιο Σερρών (προκατασκευασμένος συνθετικός τάπητας στίβου). 
 4. Προμήθεια 2.054 (δύο χιλιάδες πενήντα τεσσάρων) κάδων, σύμμεικτων απορριμμάτων, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης. 
 5. Εξασφάλιση 5.580.000 € για το κολυμβητήριο της Ομόνοιας. 
 6. Πινακοθήκη «Κων/νος Ξενάκης» στο πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά. 
 7. Ανάπλαση πεζοδρομίων Ερμού – αναβάθμιση πλατείας Ελευθερίας – διαμόρφωση παιδικής χαράς επί της οδού Δημογερόντων. 
 8. Ενεργειακή αναβάθμιση 12ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων. 
 9. Δεξαμενή ύδρευσης στην Α. Καμήλα. 
 10. Αναβάθμιση πίστας αυτοκινητοδρομίου. 
 11. Κατασκευή δικτύου ομβρίων στην περιοχή Σιγής. 
 12. Αναβάθμιση δεκατριών (13) παιδικών χαρών. 
 13. Αποκατάσταση της οδού Εθνικής Αντίστασης (με την αντικατάσταση αγωγού ομβρίων και εν συνεχεία την ασφαλτόστρωση της οδού). 
 14. Κατασκευή γηπέδου τένις στην κοιλάδα Αγ. Αναργύρων. 
 15. Εκτεταμένες παρεμβάσεις σχολικών κτιρίων προς άρση επικινδυνότητας στο Δήμο Σερρών. 
 16. Το πρόγραμμα «Πράσινες θέσεις εργασίας στη διαχείριση των βιοαποβλήτων – Green Crew». 
 17. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Λύκειο Προβατά. 
 18. Μικρή πιλοτική μονάδα παραγωγής βιοαερίου από την οποία θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια (κατασκευή μονάδας βιομάζας 40 KW). 
 19. Επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων, μέσω του προγράμματος της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. 
 20. Αποχετευτικό έργο Κάτω Καμήλας. 

Τα παραπάνω έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που παρουσιάζει ο κ. Χρυσάφης εδώ και ένα χρόνο, είναι μερικά μόνο από τα έργα της «προίκας» με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 41 εκ. €, που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αρκετά από αυτά τα έργα μάλιστα τα παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή με εγκατεστημένους εργολάβους όπως: 

 • την πινακοθήκη Κων/νου Ξενάκη
 • τα κοινόχρηστα ποδήλατα
 • τα τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα
 • τη δεξαμενή ύδρευσης στην Α. Καμήλα
 • την αναβάθμιση της πίστας του αυτοκινητοδρομίου
 • την κατασκευή δικτύου ομβρίων Σιγής
 • την προμήθεια και εγκατάσταση ταρτάν στο δημοτικό στάδιο, 
 • την κατασκευή διυλιστηρίου στον Άγιο Ιωάννη, 
 • την αποκατάσταση της οδού Εθνικής Αντίστασης, 
 • την κατασκευή γηπέδου τένις στην κοιλάδα Αγ. Αναργύρων, 
 • το έργο «Εκτεταμένες παρεμβάσεις σχολικών κτιρίων προς άρση επικινδυνότητας στο Δήμο Σερρών», 
 • το πρόγραμμα «Πράσινες θέσεις εργασίας στη διαχείριση των βιοαποβλήτων – Green Crew». 

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός, ότι παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, έργα με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 41 εκ. €, διότι σε όλη τη θητεία του θα παρουσιάζει αυτά τα έργα της προίκας των 41 εκ. € και δεν θα υλοποιήσει τίποτε από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά στους Σερραίους δημότες. 

Πέρα από τις παραπάνω διαπιστώσεις, στον ένα χρόνο θητείας του κ. Χρυσάφη, επίσης διαπιστώσαμε μετά λύπης μας ότι είναι και ένας Δήμαρχος χωρίς γενναιοψυχία. Θα αναφέρουμε μερικά μόνον παραδείγματα: 

 1. Για να καλύψει τη δαπάνη των 180.000 € που διέθεσε, μέσα σε ένα μήνα για λαμπάκια στην πολιτεία των ευχών, είπε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δαπάνησε 1 εκ. € για το θεσμό της πολιτείας των ευχών, ενώ η αλήθεια είναι, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή στα έξι χρόνια του θεσμού διέθεσε 450.000 €. 

Ο κ. Χρυσάφης σ’ ένα μήνα δαπάνησε 180.000 € δηλ. τα μισά σχεδόν χρήματα, από ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή σε έξι χρόνια. 

 1. Δεύτερο παράδειγμα έλλειψης γενναιοψυχίας. Προσπάθησε να «καπελώσει» τα 5.580.000 € που εξασφάλισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, για το κολυμβητήριο Ομόνοιας και να τα εμφανίσει ότι τα εξασφάλισε ο ίδιος. Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά την αλήθεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου της Ομόνοιας. Η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη εξασφάλισε 5.580.000 € για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου Ομόνοιας και η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη πρόσθεσε άλλες 900.000 €. Η αλήθεια είναι αυτή και μόνον αυτή
 2. Η έλλειψη γενναιοψυχίας του κ. Χρυσάφη ξεπέρασε κάθε όριο στο θέμα του αντιπλημμυρικού έργου του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων. 

Ενώ για το παραπάνω θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών με ημερομηνία 30-06-2020 παραδέχθηκε, ότι ο Δήμος έκανε τα πάντα για το αντιπλημμυρικό έργο του χειμάρρου Αγ. Αναργύρων και ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια, όταν του «τράβηξαν το αυτί», δήλωσε ακριβώς μετά από ένα μήνα, χωρίς κανένα δισταγμό, τα εντελώς αντίθετα.

Επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη  δημοτική αρχή, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλο και εξυμνώντας παράλληλα με κολακευτικά λόγια τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. 

«Μαχαίρωσε» στην κυριολεξία την αλήθεια και εξυπηρετώντας σκοπιμότητες αδίκησε ενσυνείδητα το Δήμο Σερρών στον οποίο προΐσταται πολιτικά, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, ενώ γνωρίζει την αλήθεια, ενώ γνωρίζει ότι το δίκαιο είναι με το μέρος του Δήμου Σερρών. 

 1. Προσπάθησε να μειώσει την προηγούμενη δημοτική αρχή και είπε, ότι χάθηκαν τα 2 εκ. € που εξασφάλισε η προηγούμενη δημοτική αρχή για αποζημιώσεις ιδιοκτησιών του κεντρικού πάρκου, ενώ η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν.
 2. Επίσης προσπάθησε ανεπιτυχώς να οικειοποιηθεί τις 13 (δεκατρείς) έτοιμες χρηματοδοτημένες παιδικές χαρές που του παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων και τις οποίες τώρα καλείται να υλοποιήσει. 

Δυστυχώς υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα έλλειψης γενναιοψυχίας, όπως προσπάθεια οικειοποίησης της προμήθειας 2.054 κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων, κάδων κομποστοποίησης, ανακύκλωσης, της αγοράς τεσσάρων ηλεκτροκίνητων οχημάτων κ.ά.  

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων αναγνωρίζει ως θετικό το γεγονός, ότι στο ποσό των 5.580.000 € που εξασφάλισε η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου Ομόνοιας, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλής πρόσθεσε ακόμη 900.000 € για την επικαιροποίηση των μελετών, όπως επίσης χρηματοδότησε το Δήμο Σερρών με 1 εκ. € για ασφαλτοστρώσεις και με 600.000 € για το θέμα των πλημμυρών. 

Αυτό που ευχόμαστε για το καλό του Δήμου Σερρών, είναι ο κ. Χρυσάφης να ξεφύγει από τη μιζέρια της μικροψυχίας και των σκοπιμοτήτων και να προσπαθήσει να προσθέσει κι άλλα έργα, στα έργα με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 41 εκ. €, που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και τα οποία είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης για το τοπικό συμβούλιο Δήμου Σερρών: