H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 266 ψήφους!

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 266 ψήφους εκλέχτηκε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Μια ευρύτατη συναίνεση εξασφάλισε μέσα σε 20 ώρες η υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μια πλειοψηφία που διαμορφώθηκε μετά και την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ πως θα στηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επίσης και του Κινήματος Αλλαγής, που επίσης αποφάσισε ομόφωνα στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου κατόπιν εισήγησης της προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά να στηρίξει την κ. Σακελλαροπούλου

Όλοι μαζί, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στηρίζουν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Αν ο Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 συγκέντρωσε 279 ψήφους και εξελέγη Πρόεδρος, λογικά η κ. Σακελλαροπούλου θα είναι το δεύτερο πρόσωπο που όπως φαίνεται εξασφαλίζει πλειοψηφία 266 βουλευτών και πιθανότατα θα εκλεγεί στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαθέτουν συνολικά 244 βουλευτές.

Αν προσθέσουμε και τις άλλες 22 του Κινήματος Αλλαγής που επίσης αποφάσισε ομόφωνα να υπερψηφίσει την υποψηφιότητας της κυρίας Σακελλαροπούλου, επιτυγχάνεται πλειοψηφία 266 βουλευτών.

Απο την άλλη πλευρά οι ΚΟ του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25 πιθανότατα θα καταψηφίσουν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος στην πρώτη ψηφοφορία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 στις 10:30 το πρωί απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα βγει “λευκός καπνός” απο το κοινοβούλιο και η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά γυναίκα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Σε περίπτωση ανατροπής των πολιτικών δεδομένων και αδυναμίας εκλογής Προέδρου την ερχόμενη Τετάρτη, η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά απο πέντε ημέρες με το όριο της πλειοψηφίας να παραμένει στις 200 ψήφους, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία με το όριο στις 180, τέταρτη με το όριο στις 151 ψήφους ενώ αν και αυτή αποβεί άκαρπη το όριο πέφτει στην σχετική πλειοψηφία κατά την πέμπτη και τελευταία διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση και μετά την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δεν προβλέπεται πρόωρη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως, σύμφωνα με τις προθέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου δεν φαίνεται ότι μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ θετικών ψήφων που κατέχει ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την πρώτη εκλογή του το 2005 όταν και συγκέντρωσε 279 ψήφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Στασινόπουλος εξελέγη το 1974 με 206 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1980 με 183 και το 1990 με 153 ψήφους, ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη με 180 ψήφους το 1985, ο Κωστής Στεφανόπουλος με 269 το 2000, ο κ. Κάρολος Παπούλιας με 279 το 2005 και 266 το 2010 και τέλος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος με 233 το 2015.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η κ. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Στο ΣτΕ εισήλθε ως εισηγήτρια (τον Νοέμβριο του 1982) και ακολούθως προήχθη διαδοχικά σε πάρεδρο (1988) και σύμβουλο (2000).

Τοποθετήθηκε αντιπρόεδρος του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2015, ενώ από τον Οκτώβριο του 2018 βρίσκεται στη θέση της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006- 2008).

Είναι γόνος δικαστικής οικογένειας από την Θεσσαλονίκη.

Ο αείμνηστος πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.

Ακόμη, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρντ.

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, των μεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα οποία διασώθηκαν ως διατηρητέα κλπ.

Παράλληλα, από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως πρόεδρος του ΣτΕ, χειρίστηκε τις εξαιρετικά σημαντικές για το κόστος των δημόσιων οικονομικών προσφυγές των συνταξιούχων που διεκδίκησαν την επιστροφή αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές και προήδρευσε της επιτροπής του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάσισε να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΕΦΚΑ για πάγωμα όλων των εκκρεμών δικών σχετικά με τα αναδρομικά έως ότου διεξαχθεί η Πρότυπη Δίκη, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται εντός τριμήνου.

Διαβάστε και αυτό για το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here