Δύσκολη η επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, «Πτολεμαϊδα V»: Δεν υπάρχουν εργολάβοι και εργάτες για να εξορύξουν λιγνίτη

Με τον κίνδυνο να μειωθεί ή και να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα από τον ρωσικό αγωγό και η χώρα μας να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ηλεκτροδότησή της, αφού ένα μέρος του ορυκτού καυσίμου μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η επιλογή τού να φουλάρουν οι μηχανές των ατμοηλεκτρικών σταθμών δείχνει να είναι μονόδρομος.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα θα κλείσει για περίπου 10 ημέρες τον αγωγό Nord Stream 1 για έργα συντήρησης, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.

Παρότι αυτό θεωρείται υπόθεση ρουτίνας, στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι αυτή τη φορά, στις 21 Ιουλίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα ξανά ανοίξει τη στρόφιγγα, προκαλώντας τον απόλυτο πανικό στον παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Όπως καταλαβαίνεται για την χώρα μας το μόνο πλάνο που στα σίγουρα πρέπει να λειτουργήσει είναι η επαναδραστηριοποίηση των λιγνιτικών μονάδων.

Αλλά για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια πρέπει να γίνει πράξη  η αυξημένη παραγωγή των υφισταμένων λιγνιτικών εργοστασίων αλλά και η εισαγωγή στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, «Πτολεμαϊδα V (5)».

Μόνο που η αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον λιγνίτη και σήμερα καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν εργολάβοι και εργάτες για να τον εξορύξουν.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να έρθει προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξορύξουμε μεγαλύτερες ποσότητες λιγνίτη, γιατί αυτές που έχουμε εξορύξει και είναι σε μια σχετική αποθήκευση φτάνουν για περίπου 30 ημέρες

Δυστυχώς η απόφαση της χώρας μας να συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις περί κατάργησης του λιγνίτη οδήγησε, όπως στο να φύγουν από την Πτολεμαίδα και τα γύρω χωριά πάνω από 4.500 εργάτες που ασχολούνταν με την εξόρυξη του λιγνίτη.