Για τους ανεμβολίαστους σφίγγει ο κλοιός !

Ξεκίνησαν και οι αναστολές καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές.

Μπορεί να τέλειωσε η προθεσμία για τις αιτήσεις εξαίρεσης λόγω προβλημάτων υγείας από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές, αλλά από τις 23 Αυγούστου θα αρχίσουν οι κυρώσεις για το σύνολο του προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε.

Το σίγουρο όμως είναι πως το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό, ενώ πέρα από τους κλειστούς χώρους, είναι πολύ πιθανό όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να προσέρχονται στην εργασία τους μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid test.

Τρεις υπάλληλοι σε δομές πρόνοιας των Σερρών σε αναστολή

Ήδη από την Δευτέρα τρεις υπάλληλοι σε δομές πρόνοιας των Σερρών έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων και δεν προβλέπετε καμιά χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου

Προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους και εργασία Επιβολή rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους 

Σήμερα το επικρατέστερο πλάνο είναι η επιβολή rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους προκειμένου αφενός να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας και αφετέρου να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Κι ενώ το πρώτο σκέλος ήδη εφαρμόζεται, καθώς για να εισέλθει ένας ανεμβολίαστος σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να έχει περάσει από εργαστηριακό έλεγχο κατά του covid εντός των 48 ωρών, φαίνεται πως αυτό θα επεκταθεί και στους εργασιακούς χώρους, με την κυβέρνηση να βάζει «στοπ» σε όσους μη εμβολιασμένους θέλουν να εργάζονται δίπλα σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφ΄ότου έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.

Το σχέδιο είναι δεδομένο πως θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής και ως εκ τούτου και οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν στέκονται πλέον ιδιαίτερα μόνο στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά και στο πως θα πειστεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος να εμβολιαστεί.

Η πίεση που θα ασκηθεί προκειμένου να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν θα είναι οικονομική.

Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (κάτι που παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (όχι εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πιο δυσάρεστες καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά εξετάζεται το σενάριο οι ανεμβολίαστοι να μην μπορούν να μπουν σε χώρους εστίασης και διασκέδασης ακόμα και με αρνητικό rapid test.

Οπότε όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι φαίνεται ότι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς.

Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάσει από το Σεπτέμβριο και οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.

Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Περιορισμός φαίνεται ότι θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου, ενώ ανάλογα μέτρα αναμένεται ότι θα ισχύουν και για τους κινηματογράφους.

Το ίδιο και η είσοδος στα γήπεδα γίνεται και προφανώς θα συνεχίσει να γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test).

Τελείωσε η προθεσμία για τις αιτήσεις εξαίρεσης

Τελείωσε ήδη η προθεσμία για τις αιτήσεις εξαίρεσης λόγω προβλημάτων υγείας από την υποχρέωση εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές.

Οι αιτήσεις έχουν προωθηθεί στις αρμόδιες επιτροπές υγείας και θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε 5 ημέρες.

Οι επιτροπές στις υγειονομικές περιφέρειες ήδη ξεκίνησαν την επεξεργασία των αιτημάτων και θα ολοκληρώσουν τη γνωμοδότηση εντός πέντε ημερών.

Σε όλο αυτό το διάστημα υπάρχει χρονική παράταση για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής καθηκόντων.

Αυτό σημαίνει πως από τις 23 Αυγούστου μετά και την εξέταση των αιτήσεων, θα αρχίσουν οι κυρώσεις για το σύνολο του προσωπικού που δεν εμβολιάστηκε και τελικά δεν εξαιρέθηκε μετά και την επεξεργασία των αιτήσεων.