Για νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία: Άκαρπες οι συζητήσεις

Έντονος προβληματισμός καταγράφεται μεταξύ των 27 χωρών μελών της Ευρώπης για τον νέο εμπάργκο προς τη Ρωσία με τις συζητήσεις να αποβαίνουν πρόσκαιρα άκαρπες και να υπάρχει συνέχεια σήμερα μετά και τις δημόσιες ανησυχίες τόσο από τη πλευρά της Ουγγαρίας όσο και της Σλοβακίας καθώς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία .

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εμπάργκο θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και σε οκτώ μήνες για το ντίζελ και άλλα προϊόντα πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τη Τετάρτη συζητήθηκε το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καθώς και τα παράγωγα του όπως το ντίζελ κ.α μια πρόταση που παρουσίασε στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να υπάρξει καταχώριση στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις, αξιωματούχων και άλλων προσώπων που ενεπλάκησαν στα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, αλλά και των υπεύθυνων για τις «απάνθρωπες» σκηνές στην πόλη της Μαριούπολης.

Παράλληλα, το 6ο πακέτο κυρώσεων θα περιλαμβάνει τον αποκλεισμό πρόσθετων σημαντικών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων τη ρωσική τράπεζα Sberbank, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.


Τρίτον, μετά την απαγόρευση του Sputnik και του RT, θα απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ, τριών ακόμη ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών.

Τέταρτον, η απαγόρευση στη Ρωσία βοήθειας από λογιστές και συμβούλους από την Ευρώπη .

Πέμπτον, μετά και την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. 

Αυτό ωστόσο είναι το μεγάλο πρόβλημα για τη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς «αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για αυτό και η πρόταση δεν είναι η απότομη αλλά η σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, μεταξύ των προσώπων στα οποία προτείνεται να επιβληθούν κυρώσεις είναι και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

Τέλος οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζουν τόσο στο Εμπάργκο της Ρωσίας αλλά και την βοήθεια προς την Ουκρανία και για αυτό τονίστηκε πώς «Η ΕΕ δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τον πόλεμο, αλλά και να ορθοποδήσει μετά τον πόλεμο. Πρότεινε η ΕΕ να αρχίσει να εργάζεται σε ένα φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης της χώρας, το οποίο θα φέρει μαζικές επενδύσεις.»

Η ίδια σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη κάνει πολλά, με άμεση στήριξη στον ουκρανικό προϋπολογισμό και πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ενώ οι δασμοί από τα προϊόντα της χώρας έχον σταματήσει. Τόνισε, επίσης, ότι το ΑΕΠ της Ουκρανίας θα μειωθεί κατά 35-50% φέτος και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι από το Μάιο και μετά η Ουκρανία θα χρειάζεται 5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα για να συνεχίσει να υπάρχει. «Πρέπει να τους στηρίξουμε, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Καλωσορίζω ότι και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σοβαρή στήριξη στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας και πρέπει να κάνουμε και εμείς το ίδιο, ως ΕΕ», είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι σε δεύτερο στάδιο θα έρθει η ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τη συγκλονιστική καταστροφή σε σπίτια, σιδηροδρόμους, σχολεία, εργοστάσια. «Μέσα στο χάος του πολέμου είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά οι οικονομολόγοι μιλούν για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.