Ελλάδα και ΕΕ 40 χρόνια μαζί!

Ειδική αναφορά στον πρωταγωνιστή και οραματιστή της ένταξης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, Κωνσταντίνο Καραμανλή, έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελαροπούλου, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο Καραμανλής έλεγε, ότι

«η Ελλάς δεν μπορούσε να απουσιάσει από αυτή την ιστορική για το μέλλον της Ευρώπης συλλογική προσπάθεια.

Και συμπλήρωσε πως η χώρα μας και η συμμετοχή της στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είχε μόνο πρόσημο οικονομικό ή κοινωνικό, «αλλά και κατεξοχήν θεσμικό και πολιτικό», καθώς η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία «ήταν και είναι η πιο πλήρης του πολιτικού μας βίου».

Η Ευρώπη γεννήθηκε και διαμορφώθηκε από την Ελλάδα

Στις 28 Μαΐου 1979, η Ελλάδα έκανε το ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα μπροστά, το οποίο καθόρισε την κοινωνική – οικονομική – πολιτική πορεία της τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι και σήμερα.

Εκείνη την ημέρα πριν 42 χρόνια υπογράφθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, με βασικό πρωταγωνιστή, τον πολιτικό που οραματίστηκε και δούλεψε για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Τώρα, είμαστε Δέκα», ήταν ο, εμφατικός, τίτλος του κύριου άρθρου του Guardian, ενώ σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η επιθεώρηση “Economist” μετέφερε: «μετά την επίσημη υπογραφή της Συνθήκης Εντάξεως της Ελλάδος στην ΕΟΚ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής προσποιήθηκε ότι σκούπισε το φρύδι του, αλλά στην πραγματικότητα ο 72 ετών ηγέτης σκούπισε ένα δάκρυ, έκδηλα συγκινημένος από τη στιγμή θριάμβου του ευρωπαϊκού του οράματος».

Οι γερμανικές εφημερίδες, η Welt, η Frankfurter Allgemeine Zeitung και η Suddeutsche Zeitung εξήραν τη στάση του Κων. Καραμανλή, διαφορετική, πάντως, η οπτική της Zeit: «Η Ελλάδα», υποστήριζε, «αντιμετωπίζει σειρά από σοβαρά προβλήματα: τεχνολογική καθυστέρηση, χαμηλό ποσοστό παραγωγικότητας, υψηλός πληθωρισμός, τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία κ.λ.π.».

Σήμερα οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι από τα 40 χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΟΚ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Νέα Δημοκρατία έχει κυβερνήσει μόλις τα 13 ;από αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις διατήρησαν την Ελλάδα εντός Ευρώπης

Σε κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε για 21 χρόνια αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε μόλις 4 χρόνια, κόμματα που στο εκλογικό τους ξεκίνημα είχαν έντονα αντι-ευρωπαϊκό λόγο.

Προχθές στην ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τότε ΕΟΚ- πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η εκδήλωση, αλλά και βαρυσήμαντη ομιλία του πρωθυπουργού, κ.Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τελετή, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, είχε «υβριδικό χαρακτήρα» και πολλοί από τους συμμετέχοντες ήταν αναγκασμένοι να παραστούν διαδικτυακά.

Παρόλα αυτά την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ομιλίες εκφώνησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ μαγνητοσκοπημένα μηνύματα απεύθυναν ο Προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ και Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η δύναμή μας είναι στην ενότητα

«Η δύναμή μας είναι στην ενότητα και την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, δίχως να απεμπολούμε τα εθνικά μας χαρακτηριστικά», τόνισε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Γιορτάζουμε σήμερα μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα μας.

Μια επέτειο με ισχυρούς συμβολισμούς που υπερβαίνει την πολιτική συγκυρία, καθώς ανατρέχει στο κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, την ένταξη της Ελλάδας το 1981 στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, στο δείπνο που παρέθεσε, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στον πρωταγωνιστή και οραματιστή της ένταξης της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, Κωνσταντίνο Καραμανλή, υπενθυμίζοντας ότι ήταν πεπεισμένος, όπως ο ίδιος έλεγε, ότι «η Ελλάς δεν μπορούσε να απουσιάσει από αυτή την ιστορική για το μέλλον της Ευρώπης συλλογική προσπάθεια.

Γιατί η τύχη της είναι στενά, αναπόσπαστα, συνυφασμένη με την τύχη των άλλων Δημοκρατιών της ηπείρου».

Διαβάστε επίσης σερραικανεα στη συνέχεια