Χρηστος Σαμαράς: Καλώς τους και ας αργησαν

Χρήστος Σαμαράς: Ήρθε και η στιγμή να δοκιμαστεί και το πολιτικό δυναμικό της χώρας που διαχειριζόταν εκ των πραγμάτων τις εξελίξεις

Καλώς τους κι ας άργησαν

Γράφει ο Χρήστος Σαμαράς

Η περίοδος της πανδημίας του Covid-19, αφού πρώτα δοκίμασε τις αντοχές το πνευματικό βάθος και τα κουράγια που κουβαλούσε στα εσώψυχα του κάθε άνθρωπος (συνεπείς, συνετοί, ανυπόμονοι, ταξικοί εκδικητές, βλάκες με τις πατέντες περί εμβολίων με «τσιπάκια» ελευθερωτές των πλατειών και θαλασσολάγνοι), ήρθε και η στιγμή να δοκιμαστεί και το πολιτικό δυναμικό της χώρας που διαχειριζόταν εκ των πραγμάτων τις εξελίξεις.

Μέχρι στιγμής, πρωταγωνιστής, λόγω προτεραιότητας άλλωστε, ήταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τους οφείλουμε του λόγου το αληθές

Ότι δηλαδή έδρασαν έγκαιρα, με σχέδιο, με πρόσωπα επιλεγμένα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και εμβέλειας, χρησιμοποιώντας, αξιοποιώντας και ενισχύοντας συστήματα και υποδομές που τα περισσότερα ακόμα αν όχι όλα, δημιουργήθηκαν σε εποχές δακυβέρνησης της χώρας από κεντρογεννείς, σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως το ΕΣΥ.

Το ΕΚΑΒ, υπερσύγχρονα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, Βοήθεια στο σπίτι, ΚΕΠ, κοινωνικό κράτος με όλες του τις δομές (ΚΔΑΥ, ΑΜΕΑ, ΚΕΔΥ), Σχολεία, ισχυροποιημένη αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας, Καλλικράτης), ΕΟΠΠΥ και οικονομική πολιτική που στόχευσε τότε στην αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου προς όφελος των κατώτερων και της μεσαίας τάξης.

Κυρίως δηλαδή, η επιτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. Βασίστηκε στην εικόνα ενός αποτελεσματικού κράτους και της ισχυρής Δημόσιας Υγείας.

Αναδείχθηκαν επίσης, εδώ στην πατρίδα μας, στοιχεία που ως τώρα θεωρούνταν «κλίσε» και «στερεότυπα», όπως η αλληλεγγύη ο σεβασμός του συνανθρώπου, ο σεβασμός στις αναγκαίες προτάσεις της πολιτείας για το υγιειονομικό μετρό, η κατανόηση (από αρκετούς πιστεύω) του ρόλου και του λόγου της θρησκείας και τέλος η οικογένεια, σαν θεσμός και ανάγκη, έννοιες που είχα αρχίσει να θεωρούνται πλέον τετριμμένα, πολύ συντηρητικά, στατικά και «κεντρώα» στους προοδευτικούς, εκσυγχρονιστικούς και επαναστατικούς καιρούς που διανύσαμε, την τελευταία, ιδίως δεκαετία.

Χρήστος Σαμαράς: «Η πολιτεία λειτούργησε με τρόπο σχεδόν σοσιαλιστικό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας» είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

ΕΣΥ, οριζόντια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και το σπουδαιότερο όλων, οι επιχειρηματίες Θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για να στηρίξουν την επιχείρηση τους.

«Τι πιο ΠΑΣΟΚ πια;» που θα έλεγε και η γνωστή διαφήμιση.

Εμείς τον χειροκροτούμε και λέμε » Καλώς τον κι ας άργησε». Από την άλλη μεριά ακόμα στην αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ υπάρχει θόλωση, μπέρδεμα, αλληλοφάγωμα για το ποια πλευρά θα επικρατήσει, προς τα που θα στρίψει το τιμόνι ο καπετάνιος.

Δεν έχουν βρει σημεία επαφής και πορεία πλεύσης (οι ευκαιριακές αρπαχτές σε πρόσωπα του πρώην ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σοσιαλδημοκρατική πολιτική, δεν είναι καν πολιτική) και κάθε μέρα αναδεικνύεται το βαθύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αγεφύρωτες θέσεις μεταξύ των στελεχών του.

Ως εκ τούτου και η αντιπολιτευτικοί τόνοι αλληλοσυγκρούονται μεταξύ ακραίων μνημονιακών συνθημάτων, διχαστικών πυροτεχνημάτων και αδυναμίες εξηγήσεις και αποδοχής της ευθύνης της «βάρδιας».

Χρήστος Σαμαράς: Προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Τσίπρας θέλει την στροφή προς την κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία, ως κύριο πλέον συστατικό της ιδεολογικής έκφρασης του κόμματος του.

Με τους νέο-αυριανιστές και τους νέο-κομμουνιστές (που αυτοαποκαλούνται μάλιστα εκσυγχρονιστές).

Σύντομα θα διαπιστώσει ότι ο δρόμος προς την επιστροφή για την εξουσία ακόμα θα είναι δύσκολος και ίσως αδύνατος.

Ο Τόνι Μπλερ, ασκώντας κριτική στον αρχηγό των εργατικών στην Αγγλία Κόρμπιν, που ήταν αχαρακτήριστος στο BREXIT και τις εκλογές, είπε επιλεξεί:

» η κατάληψη του εργατικού ,τος από την Άκρα αριστερά, το μετέτρεψε σε ένα πομπώδες κίνημα διαμαρτυρίας, από σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με στοιχεία σέχτας, απολύτως ανίκανο να καταστεί μία αξιόπιστη κυβέρνηση».

Τα καλέσματα προς την Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ, χάνονται μέσα στην ομίχλη των πληγωμένων και η κατασυκοφαντημένων στελεχών, που κάποτε έδωσαν το παν για την μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία και την Ελλάδα .

Το πλησίασμα δεν γίνεται με πρόσωπα από την γκαρνταρόμπα ή το πανέρι του κινήματος.

Εμείς στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, είχε και πάντα πρέπει να έχει παραδοσιακά μία δουλειά ακόμα την παραγωγή ιδεών και την μεταλαμπάδευση τους στους νέους ανθρώπους.

Τα ,τα δεν παύουν να είναι ζωντανοί οργανισμοί..

Μέχρι τέλους.

Άρα ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καμία συναινετική αξιόπιστη ακόμα όσο θα εμπεριέχει πολιτικές εντολές θολές και όχι πεντακάθαρες .

«Απέσυρε» λοιπόν (η ορθογραφία της λέξης είναι αντιγραφή από σύνθημα εκπαιδευτικών, για να ισχύσει έτσι αυτή η προστακτική επ αόριστον) κ. Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ τους «μεταθαλογαριαστούμε» , του «Εμείς ή αυτοί» κι όλα εκείνα τα κακοφορμίσμένα συνθήματα μιας πλατείας που πλήγωσε όλους, τους υποκριτές και τους γαμπρού τους μπολσεβίκους και επέλεξε τον δρόμο του διαλογισμού και της τίμιας πολιτικής, με τίμιους όρους.

Ίσως, αυτή τη στιγμή, η σοσιαλδημοκρατία, και εδώ και στην Ευρώπη να βρίσκεται – και λόγω των συνθηκών- σε στρατηγική αμηχανία.

Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, παρότι σε μονοψήφιο ποσοστό, διατηρεί την παρακαταθήκη και τα αντανακλαστικά του μεγάλου κόμματος που υπήρξε.

Όλοι μας και όλοι σας ξέρουμε πια την αλήθεια.

Χρήστος Σαμαράς
Ιατρός
πρώην Δήμαρχος Ηράκλειας- Σερρών

Διαβαστε εδώ για το Δήμο Βισαλτίας: