Οι Σερραίοι κατέκλυσαν το Ρούπελ: Έζησαν από κοντά μια μεγαλειώδη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας…

Όταν το μακρινό 2016 ξεκίνησε η πρώτη εκδήλωση για το Ρούπελ και την αναβίωση κανένας δεν πίστευε πως ακόμα και αυτά τα ίδια τα οχυρά θα μπορούσαν να γίνουν και ένας τουριστικός προορισμός.

Η αγάπη κάποιων κατοίκων όμως κατάφερε αυτά τα εγκαταλελλημένα οχυρά από την δεκαετία του ’90 και το 2000 να ξαναπάρουν την θέση που τους ανήκει και στην τοπική ιστορία και στην θέση της καρδιά μας.

Τότε η πρόταση δεν έτυχε την πρέπουσας προσοχής, αλλά ήδη έγινε πράξη και από το δήμο Σιντικής και από την Περιφέρεια η καθιέρωση ενός φεστιβάλ ιστορικής αναβίωσης στο οχυρό Ρούπελ με τίτλο : «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ».

Ομάδες αναβιωτών -από την Ελλάδα και το εξωτερικό- με στολές και οπλισμό του Β παγκοσμίου πολέμου παρουσίασαν την αναπαράσταση της μάχης και παράδοσης του οχυρού Ρούπελ, σε ένα μοναδικό θέαμα με εντυπωσιακά εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  Κώστα Καραμανλή, αποτείνοντας φόρο τιμής στους γενναίους υπερασπιστές του Ρούπελ.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν και η παράδοση από τους απογόνους (παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα) του τιμώμενου Ήρωα της φετινής αναβίωσης, του διοικητή του 3ου Λόχου Μολών Λαβέ Οχυρού Ρούπελ Υπολοχαγού Φώτιου Ζαχαριάδη του σπαθιού και των μεταλλίων του στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Οι θεατές, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τη μεγαλειώδη στιγμή της Ελληνικής ιστορίας, όταν μια «χούφτα» στρατιωτών είχαν καθηλώσει τις σιδερόφραχτες στρατιές της Γερμανίας και να ακούσουν την αποστομωτική απάντηση του τότε Διοικητή Αντισυνταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται! Καταλαμβάνονται»