Δύσκολες μέρες για τους Σερραίους τευτλοπαραγωγούς!

Και ενώ βλέπουμε το πως λειτουργεί η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, δεν βλέπουμε την ίδια πρακτική και στους Σερραίους παραγωγούς των τεύτλων που για μια ακόμα χρονιά προβλέπεται να ζήσουν δύσκολες μέρες.

Θα μου πεις είναι πολύ λίγοι όλοι όσοι επέλεξαν να καλλιεργήσουν τεύτλα, αλλά δεν είναι λίγο πως αυτοί οι Σερραίοι επέλεξαν να συμπορευτούν στην κυριολεξία με ένα Σερραίο επενδυτή που τους υποσχέθηκε πως δεν θα μπουν από μέσα, ειδικά για την φετινή χρονιά.

Σκεφτείτε πως ήδη κάποιοι από αυτούς δεν κατάφεραν πέρυσι να δώσουν την σοδειά τους και φέτος είναι στην κυριολεξία όμηροι της Royal Sugar που έχει υποσχεθεί να αγοράσει σε συμφέρουσες τιμές τα τεύτλα από τους παραγωγούς.

Η φετινή καλλιέργεια βεβαίως δεν είναι μεγάλη, καθώς με το ζόρι φτάνει τα 12.000 στρέμματα, και θεωρούν όλοι δεδομένο πως δεν θα είναι κερδοφόρα η χρονιά, ούτε για τη λειτουργία του εργοστασίου, στις Σέρρες με αποτέλεσμα όλοι να κρέμονται από την συνδεδεμένη ενίσχυση με την οποία πριμοδοτείται κατ’ ουσίαν η καλλιέργεια.

Αν όμως η τιμή παραλαβής των ζαχαροτεύτλων είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 15% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η συνδεδεμένη ενίσχυση ουσιαστικά θα δοθεί από το εργοστάσιο, είναι δεδομένο πως οι αγρότες θα είναι και πάλι όμηροι την βιομηχανίας.

Και αυτό γιατί για να δοθεί ωστόσο η συνδεδεμένη, αφενός θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με την Royal Sugar, αφετέρου οι καλλιεργητές θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση για χρήση πιστοποιημένου σπόρου ζαχαροτεύτλων.

Πάντως με βάση αναλυτικές οδηγίες που έδωσε επί του θέματος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι καλλιεργητές θα πρέπει να ολοκληρώσουν την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι τις 10 Ιουλίου και φυσικά να παραδώσουν τις αντίστοιχες ποσότητες ζαχαροτεύτλων στην Royal Sugar.

Το αν και κατά πόσο θα γίνουν όλα στην ώρα τους και με το ανάλογο τίμημα, προς το παρόν παραμένει ερώτημα…

Διαβάστε επίσης εδώ για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης