Η πρόεδρος της Δημοκρατίας παρούσα στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Σερρών!

Στις Σέρρες βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών.

Ήδη χθες ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη Σερρών και επιπλέον της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων αλλά και το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Σερρών.

Σήμερα η Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Δημαρχείο, την Περιφέρεια, το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Αγίου Πνεύματος, την Τοπική Κοινότητα Βαμβακοφύτου, ενώ το βράδυ θα παρακολουθήσει την μεγάλη συναυλία του Γιώργου Ανδρέου

Στις Σέρρες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Από χθες το απόγευμα βρίσκεται στην πόλη των Σερρών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 108 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών.

Ήδη χθες ανακηρύχθηκε σε Επίτιμη Δημότη Σερρών και επιπλέον της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων αλλά και το Χρυσό Κλειδί της πόλης των Σερρών

Είναι τιμή για μένα η ανακήρυξή μου σε επίτιμη δημότη των Σερρών, μιας πόλης με μακρά ιστορία, από τις λίγες αρχαίες πόλεις της Ελλάδας που εδώ και τρεις χιλιάδες διακόσια χρόνια ζει, δημιουργεί και ακμάζει, αναγεννώμενη σε κάθε καμπή της διαδρομής της μέσα στον χρόνο, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην αντιφώνησή της προς το Δήμαρχο Σερρών.

Και είναι ακόμη μεγαλύτερη η τιμή, αφού η ιδιότητα του συνδημότη σας, καθώς και η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου, ο Χρυσός Σταυρός των Αγίων Θεοδώρων, μου απονέμονται στην επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών και της ενσωμάτωσής τους στον εθνικό κορμό.

Μιας χαρμόσυνης στιγμής για την πόλη μετά από πεντακόσια τριάντα χρόνια καταδυνάστευσης, που όμως δεν έκαμψε την πίστη, τη γλώσσα, το ελληνικό φρόνημα.

Γιατί οι Σέρρες, με όπλο την παιδεία, καλλιεργώντας τα ιδεώδη του διαφωτισμού και αφυπνίζοντας την εθνική συνείδηση των νέων, προετοίμασαν την ελευθερία τους.

Το σημερινό πρόγραμμα της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξης:

Στις 10.00πμ θα πραγματοποιηθεί η άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Θα πραγματοποιηθεί δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης., ενώ η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας θα γίνει από τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Στην συνέχεια η μετάβαση στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας.

10.30 -Επιμνημόσυνη δέηση -Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
11.00 Μετάβαση στο Δημαρχείο.
11.15 Μετάβαση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τοπικούς φορείς.

11.55 Επίσκεψη σε παραγωγικές εγκαταστάσεις.
12.45 Άφιξη στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Αγίου Πνεύματος Σερρών. Υποδοχή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτης, τον Δήμαρχο Σερρών και την Ηγουμένη της Μονής. Ξενάγηση στην Μονή και Γεύμα προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας.
17.45 Επίσκεψη σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
18.10 Αναχώρηση για την Τοπική Κοινότητα Βαμβακοφύτου Σερρών. Όπου στις 18.30 θα γίνει υποδοχή στην πλατεία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο και τις τοπικές αρχές και στην συνέχεια μετάβαση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
18.50 Μετάβαση στο Πολυδύναμο Πνευματικό Κέντρο. Όπου θα πραγματοποιήσει τα Εγκαίνια και θα ακολουθήσει. Ξενάγηση.
21.00 Επετειακή Συναυλία με τον Γιώργο Ανδρέου. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας για το Μνημείο των Ηρώων.

Από το Γιώργο Ανδρέου ο «Ύμνος των Σερρών»

Ο Γιώργος Ανδρέου θα παρουσιάσει στο πρώτο μέρος της συναυλίας, στην ολοκληρωμένη του μορφή, το έργο «Το τέλος της παιδικής ηλικίας – μνήμη Σερρών», που αποτελείται από ορχηστρικές συνθέσεις και τραγούδια.

Δύο τραγούδια είναι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη, ένα σε στίχους του συνθέτη, ενώ έχει μελοποιηθεί και ένα ποίημα του σημαντικού Σερραίου λογοτέχνη, ιστορικού και λαογραφικού μελετητή Γιώργου Καφταντζή.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου με διαχρονική διαδρομή, αγαπητά στο πανελλήνιο ακροατήριο.

Ερμηνεύουν οι διακεκριμένοι ερμηνευτές Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Κότσιρας, Κορίνα Λεγάκη, ενώ συμμετέχει ο Σερραίος νέος ερμηνευτής Νίκος Αλεξιάδης. Διαβάζει ο γνωστός ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης.

Το κείμενο «Οι Σέρρες μέσα στον χρόνο» έχει γράψει η σημαντική και με πανελλήνια αναγνώριση Σερραία φιλόλογος Αλεξάνδρα Μπαϊρα.

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021
10.00 Αναχώρηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Θεσσαλονίκη.