19/04/2024
14.3 C
Serres

Βρίσκεται στις Σέρρες: Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφυδάτωσης μηδικής στην Ελλάδα

Array

Η Μηδική Σερρών ΑΕ είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφυδάτωσης μηδικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής άνω των 27.000 τόνων προϊόντος ανά έτος και καλλιέργειας 20.000 στρεμμάτων. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μυλωνάκης, το φετινό Μάρτιο-Απρίλιο, δηλαδή σε 2-3 μήνες από σήμερα η μονάδα θα λειτουργήσει για τρίτη χρονιά. Συνολικά σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σε ισχύ συμβόλαια με 100 παραγωγούς από το νομό Σερρών, σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων πέριξ της μονάδας για λόγους… logistics. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μικροί με 5-10 στρέμματα παραγωγοί μηδικής, αλλά και μεγάλοι με 100, 500, ακόμα και 1.000 στρέμματα.

Σκοπός της εταιρείας, όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάκης, είναι η επέκταση των συμβολαίων, ώστε να αυξηθούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί. Σήμερα, οι εκτάσεις που καλύπτουν τα συμβόλαια με τους παραγωγούς αγγίζουν τα 8.000 με 10.000 στρέμματα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη η επέκταση της γραμμής παραγωγής του εργοστασίου, που είναι κοντά στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται μια παραγωγή, που αντιστοιχεί σε 15.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από τη σημερινή, ενώ στο μέλλον στόχος είναι να αυξηθεί η έκταση αυτή σε 25.000 – 30.000 στρέμματα.

Με τεχνική καθοδήγηση η καλλιέργεια

procredit bank serres epimelitirio

Στο πλαίσιο του μοντέλου συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει η επιχείρηση, προσφέρεται τεχνική καθοδήγηση στους παραγωγούς, που έχουν συνάψει συμβόλαια, οι οποίοι επί της ουσίας το μόνο που κάνουν είναι να βάλουν τα χωράφια, να σπείρουν και να καλλιεργήσουν. Από κει και έπειτα, όλο το υπόλοιπο κομμάτι (κοπή, φόρτωση, μεταφορά), το αναλαμβάνει το εργοστάσιο, εξηγεί στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος και στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της ποιοτικής στάθμης του παραγόμενου προϊόντος και της περιεκτικότητάς του, π.χ. σε πρωτεΐνες.

«Η κοπή, μεταφορά και αφύγρανση της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας. Επιπλέον, οι συνεργαζόμενοι αγρότες έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από την αρχή του έτους, και άμεσες πληρωμές. Η αφύγρανση πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο ξηραντήριο, ακολουθώντας μια καινοτόμα διαδικασία που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία της μηδικής, εξοικονομώντας πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον. Η θερμική ενέργεια που απαιτείται, προέρχεται από συγκεκριμένη επιχείρηση, σε μορφή ζεστού νερού, φιλική προς το περιβάλλον. Η αφύγρανση της μηδικής πραγματοποιείται εντός 45’ σε ταινιόδρομο 165 μέτρων, σε ήπιες συνθήκες αφυδάτωσης -έως 90 βαθμούς Κελσίου- που προστατεύουν τα θρεπτικά στοιχεία της μηδικής και εξασφαλίζουν την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής, υψηλής διατροφικής αξίας», μας εξήγησε.

Οι τιμές των συμβολαίων


Το παραγόμενο προϊόν μηδικής κατατάσσεται σε διάφορες κατηγορίες, με βάση την ποιότητά του και κυρίως ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ωφέλιμα για τη διατροφή των ζώων. Φέτος, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μυλωνάκης, οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την επιχείρηση πληρώθηκαν για κάθε κιλό μηδικής που παρήγαγαν 5-7 λεπτά, ανάλογα την ποιότητα. Ενώ, το προϊόν έφυγε από την εταιρεία για μονάδες κτηνοτροφικές (κυρίως στην Ελλάδα), στην τιμή των 32-36 λεπτών το κιλό.

Από την πλευρά του, ο κ. Συμεών Θεοφάνης, αγρότης από την περιοχή του Προβατά Σερρών συνεργάστηκε φέτος με το συγκεκριμένο εργοστάσιο για την παραγωγή της μηδικής. Όπως μας είπε: «η περιοχή των Σερρών έχει μεγάλη παράδοση στις μηδικές και τα τριφύλλια και έχουμε μεγάλη εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια φύγαμε από την καλλιέργεια ρυζιού που έχει πολλές απαιτήσεις και μικρές από την άλλη αποδόσεις και στραφήκαμε στη μηδική. Η επεξεργασία που γίνεται στο εργοστάσιο κάνει ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Όσον αφορά στην τιμή, προσωπικά πληρώθηκα 6,5 λεπτά το κιλό, αλλά το καλό είναι ότι με το συμβόλαιο δεν έχουμε ρίσκο καλλιεργητικά και με τον καιρό».

Μπίκας Αλέξανδρος


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Πάτρα: 7χρονος σκηνοθέτησε τον ξυλοδαρμό 8χρονου για να το ανεβάσει στο TikTok

Ξεφεύγουν σημαντικά τα όρια στη βία ανηλίκων, με το τελευταίο περιστατικό στην Πάτρα, όπου ένα παιδί μόλις 7 ετών ξυλοκόπησε 8χρονο μόνο και μόνο...

Μαρία Αντουλινάκη: Δεν με πήραν σε ρόλο γιατί είχα χάσει πάνω από 40...

Συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» παραχώρησε η Μαρία Αντουλινάκη. Η ηθοποιός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που της είχε τύχει στην δουλειά,...

Σωματεία και φορείς του Νομού Σερρών-Ντροπή και αίσχος

Στις 17/4 πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην πόλη των Σερρών  στην πλ. Ελευθερίας όπου πλήθος κόσμου αγκάλιασε το κάλεσμα των σωματείων για την σημερινή...

Σε επιφυλακή από τον Σπυρόπουλο όλες οι Υπηρεσίες της ΠΕ Σερρών λόγω καιρού

Από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σόφια η Π.Ε Σερρών ενημερώθηκε  αναφορικά με επιπτώσεις επικείμενων και ισχυρών εδώ βροχοπτώσεων σε ολόκληρη την επικράτεια της...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Φώτης Μεταξόπουλος: Κάπνιζα 50 χρόνια δύο πακέτα την ημέρα και καταστράφηκαν τα πνευμόνια μου

“Έχω πάθει ΧΑΠ και το βοηθάω με οξυγόνο, ενώ στο δεξιό πνεύμονα έκανα εγχείρηση, μου έβγαλαν κάτι σαν καρύδι μεγάλο και η εξέταση έδειξε...

Συγκινεί ο Ηλίας Μαμαλάκης για την Βέφα Αλεξιάδου: «Την εγκατέλειψαν όλοι»

"Είχε προσκληθεί όλος ο κόσμος της μαγειρικής και δεν πάτησε κανένας, αυτό για μένα ήταν απαράδεκτο" εξηγεί ο Ηλίας Μαμαλάκης. Ο Ηλίας Μαμαλάκης έδωσε μια...

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτα με πραλίνα φουντουκιού

Κέικ πραλίνας καλυμμένο με σοκολάτα και στολισμένο με πορτοκάλι κονφί σε μια τούρτα νηστίσιμη/vegan, που θέλει μεν τον χρόνο της, αλλά δεν θα σας...

Συνέχισε να διαβάζεις