Σέρρες και Πρώτη, Επισκέφτηκε o Αμερικανός πρέσβης!

Σέρρες και Πρώτη

Επισκέφτηκε o Αμερικανός πρέσβης

Ο κόσμος της υψηλής διπλωματίας φημίζεται για την πολυπλοκότητά του και, πολύ συχνά, για τη μυστικοπάθειά του.

Καλώς ή κακώς όμως από προχθές όλος ο νομός Σερρών ήταν σε ετοιμότητα για να υποδεχθεί τον Αμερικανό πρέσβη Geoffrey Pyatt ,

που καλωσόρισε αρχικά ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης στις Σέρρες

και στην συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής στο ιστορικό σπίτι των Καραμανλήδων στην Πρώτη.

Ο Αμερικανός πρέσβης

Στο σπίτι του Εθνάρχη

Τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ υποδέχτηκε στο γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Η επίσκεψη του Πρέσβη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, καθώς ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει την περιοχή των Σερρών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη να ενημερώνει τον κ. Πάιατ

για θέματα που αφορούν στις Σέρρες και τον Πρέσβη να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας πολύπλευρης συνεργασίας με την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Μάλιστα το ενδιαφέρον του κέντρισε ιδιαίτερα το Agribusiness Forum που πρόκειται να διεξαχθεί για δεύτερη φορά στις Σέρρες το φθινόπωρο,

εκφράζοντας την διάθεση συμμετοχής της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άντρες συζήτησαν και για θέματα πολιτικής και ο Τζέφρι Πάιατ εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον

για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας και επισήμανε την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας των βαλκανικών χώρων προς όφελος όλων .

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη κ. Geoffrey Pyatt στην Πρώτη Σερρών και συνάντηση με τον Βουλευτή κ. Κώστα Καραμανλή

Την πατρική οικία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών επισκέφθηκε στην συνέχεια ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κ. Geoffrey Pyatt, συνοδευόμενος από τον Αμερικανό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, κο Gregory Pfleger.

Τον κο Pyatt υποδέχθηκε ο Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος και τον ξενάγησε στον χώρο.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το ρόλο που διαδραματίζει μέχρι και σήμερα η πολιτική κληρονομία του Κωνσταντίνου Καραμανλή,

τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας και την έμφαση που πρέπει να δοθεί σε τομείς όπως οι συνδυασμένες μεταφορές,

ο αγροδιατροφικός τομέας και ο τουρισμός, αλλά και το Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις Υποδομές.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών ο κ. Pyatt:

«Αποτελεί μεγάλη μου τιμή να επισκέπτομαι τη γενέτειρα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενός “γίγαντα” της ελληνικής πολιτικής,

ο οποίος έκανε τόσα πολλά για να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρω-Ατλαντική μας κοινότητα,

και ο οποίος έχαιρε σχέσεων με γενεές Αμερικανών ηγετών.

Και αποτελεί πάντα χαρά να βρίσκομαι στη Μακεδονία!»

Ο κ. Geoffrey Pyatt, έχει άριστη γνώση της κατάστασης όσον αφορά στην ελληνική κρίση, και είναι γνωστό ότι θέλει να συνεργαστεί σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η επιστήμη και η τεχνολογία.

Ο κ. Πάιατ είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης με ειδικότητα στο χειρισμό μεγάλων κρίσεων.

Στο βιογραφικό του συγκαταλέγεται η διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία το 2014 καθώς ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα και ο άνθρωπος που χειρίστηκε μία από τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορούν να τύχουν στην καριέρα ενός διπλωμάτη.

Ο Τζέφρυ Ρ. Πάιατ είναι διπλωμάτης καριέρας με βαθμό Πληρεξούσιου Υπουργού, ενώ ορκίστηκε ως Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016.

Νωρίτερα υπηρέτησε ως Πρέσβης στην Ουκρανία από το 2013 – 2016 και έλαβε το Βραβείο Robert Frasure Memorial Award σε αναγνώριση της αφοσίωσής του στην ειρήνη και την ανακούφιση όσων υποφέρουν στην Ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε ως Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής του Γραφείου Κέντρο-Ασιατικών και Νότιο-Ασιατικών Υποθέσεων από 2010 – 2013.

Υπήρξε Επιτετραμμένος της Αμερικανικής Αποστολής στους Διεθνείς Οργανισμούς στη Βιέννη της Αυστρίας από τοπ 2007 – 2010.

Υπηρέτησε επίσης στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί ως Επιτετραμμένος από το 2006-2007 και ως Πολιτικός Σύμβουλος από το 2002-2006.

Ο Πρέσβης Πάιατ υπηρέτησε και ως Οικονομικός Σύμβουλος στο Αμερικανικό Προξενείο του Χονγκ-Κόνγκ από το 1999-2002 και ως επικεφαλής του Αμερικανικού Προξενείου στη Λαχώρη του Πακιστάν από το 1997-1999.

Από το διορισμό του στο Διπλωματικό Σώμα το 1989 υπηρέτησε επίσης και στο Εθνικό Συμβούλιο ασφαλείας, στο επιτελείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ, και στις αποστολές των ΗΠΑ στην Ονδούρα και την Ινδία.

Πριν εργασθεί για το Υπουργείο Εξωτερικών εργάσθηκε για τον Δι-Αμερικανικό Διάλογο, μια δεξαμενή σκέψης που φέρνει κοντά ηγέτες από χώρες της Βόρειας, Νότιας, και Κεντρικής Αμερικής.

Ο Πρέσβης Πάιατ μεγάλωσε στη Λα-Χόγια της Καλιφόρνια και έχει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις από το Γέηλ, και Πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από τo Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ιρβάιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here