Η νέα Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία Καταλύτης ….εξελίξεων!

Επειδή όμως οι νοήμονες διαβάζουμε και δυό τρεις απόψεις παραπάνω και μάλιστα σε έντυπα του εξωτερικού, βλέπουμε πως η νέα Συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που έχει υπογραφεί με την Γαλλία θα είναι καταλύτης ….εξελίξεων

Και αυτό γιατί η συμφωνία αυτή αναμένεται να διαμορφώσει θετικό υπόβαθρο σε διάφορα επίπεδα.

Το πρώτο είναι ότι δίνει ουσία στο Άρθρο 42(7) της Συνθήκης της ΕΕ.

Έχοντας μάλιστα αξιολογήσει τις αρνητικές εμπειρίες της ενεργοποίησης του άρθρου 42(7) από την ίδια την Γαλλία, ανοίγεται η δυνατότητα μονομερούς συνδρομής από το Παρίσι στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.

Όπως επίσης σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, η Γαλλία μπορεί να ενεργοποιήσει αμέσως μια σειρά μηχανισμών (πληροφορίες, δορυφορική επιτήρηση, ενεργοποίηση αεροπορικών μέσων, προμήθεια πολεμικού υλικού κλπ) που μπορεί να χρησιμεύσουν ακόμα και σε κρίσεις με βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Και φυσικά δεν θα είναι υποχρεωμένη να διαβουλευτεί με τους εταίρους της ΕΕ για να παράσχει την συνδρομή της.

Το δεύτερο είναι ότι και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανασχεδιάσει τις παρεμβάσεις του, αν ενδιαφέρεται για την συνοχή της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχει πλέον μόνο το ενδεχόμενο μιας εμπλοκής Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά το ενδεχόμενο εμπλοκής και μίας τρίτης Νατοϊκής χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αρχίσει να προσανατολίζεται περισσότερο σε προληπτικές κινήσεις, παρά σε κινήσεις αντίδρασης μετά την κρίση.

Το τρίτο είναι ότι, η υπάρχουσα αμυντική συμφωνία Κύπρου-Γαλλίας, μπορεί να αποκτήσει νέο περιεχόμενο.

Η Κύπρος πρέπει και μπορεί να συμβάλλει ενεργά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Και μάλιστα από στρατιωτικής άποψης, η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με νέα αεροσκάφη σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των παλιών και η απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό νέων πλοίων επιφανείας, διαμορφώνουν νέους όρους εφαρμογής του ΔΕΑΧ.

Η εμπέδωση της παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργεί νέα δεδομένα από την άποψη της ισορροπίας του συσχετισμού δυνάμεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να επανεξετάσουν την αμυντική τους συμπόρευση, η οποία πλέον γίνεται τριγωνική, με ένα νέο δόγμα που θα καλύπτει τις ανάγκες ασφαλείας τους.

Αλλά δυστυχώς κάποιοι δεν θέλουν να βλέπουν μακρυά

Για αυτό και πατούν τα …κορδόνια τους!