Κλείνουν «τρύπες» Με «βροχή» τροπολογιών !

Με «βροχή» τροπολογιών

Κλείνουν «τρύπες»

Με ένα τέχνασμα, αυτήν την παράταση της λειτουργίας της Βουλής κατά μία εβδομάδα και την αντίστοιχη καθυστέρηση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

ώστε να υποβάλει επισήμως το αίτημα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η κυβέρνηση Τσίπρα βρήκε το «παράθυρο» τακτοποίησης πάσης φύσεως εκκρεμοτήτων που αναζητούσε.

Έτσι με βροχή τροπολογιών επιχειρείται να κλείσουν όλες τις «τρύπες» που άφησε ανοιχτές η κυβέρνηση, καθώς η πρόβλεψη για εκλογές ήταν για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Από την κυβέρνηση

Επιχειρείται εξαγορά ψήφων

Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης  που να μην πιστεύει πως σήμερα έχουμε μια επανάληψη της παλαιοκομματικής πρακτικής που ακολούθησε και πριν από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη εξαγορά ψήφων

μέσω της ανακοίνωσης των λεγόμενων «μέτρων ελάφρυνσης».

Μια πρακτική, που κρινόμενη εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν είχε τα προσδοκώμενα κέρδη για την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι Κυρώσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατατέθηκαν προς  ψήφιση με την «κλειστή» διαδικασία των Κωδίκων,

η οποία δεν επιδέχεται τροπολογίες, μαζί έφεραν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες, το οποίο μπορούσε να πάρει όσες τροπολογίες επιθυμούσαν.

Και πάλι όμως, μπροστά στις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το μπαράζ ρουσφετολογικών τροπολογιών σε ένα μόνο νομοσχέδιο, ακολούθησε η κυβερνητική διαρροή ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα εισαχθεί τελικά για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Τότε ωστόσο θυμήθηκαν ότι εκκρεμούν δύο διεθνείς συμβάσεις προς κύρωση, καθώς επίσης η κύρωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του οποίου η επεξεργασία από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε ολοκληρωθεί από τις 16 Μαΐου.

Από ότι φαίνεται όμως ορίστηκε προχθες η εισαγωγή της προς ψήφιση στην Ολομέλεια και των δύο συμβάσεων με στόχο να περάσουν και οι τροπολογίες.

Ο λόγος προφανής

Επιλέχθηκε βέβαια και συνειδητά η «οδός» των βουλευτικών -και όχι των υπουργικών- τροπολογιών, καθώς οι τροπολογίες που κατατίθενται από υπουργούς πρέπει να συνοδεύονται και από συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης

Η σχετική πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει πως οι «τροπολογίες ή προσθήκες σε υπό ψήφιση νομοσχέδια και προτάσεις νόμου μπορούν να υποβάλουν τόσο οι Υπουργοί όσο και οι Βουλευτές»

Οι τροπολογίες αυτές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο τρεις πλήρεις ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση και η επεξεργασία του κάθε νομοσχεδίου και την Παρασκευή η κατάθεση πρέπει να γίνει έως τις 13:00 το μεσημέρι.

Μόνο που οι τροπολογίες που υποβάλλονται από Υπουργούς συνοδεύονται και από συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης.

Το σύνθημα το έδωσε προχθές το βράδυ μιλώντας στην ΕΡΤ ο  ίδιος ο κ. Τσίπρας, καθώς προανήγγειλε ουσιαστικά ότι μια από τις τροπολογίες που θα κατατεθούν θα προβλέπει την ακύρωση της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου που η ίδια η κυβέρνησή του είχε ψηφίσει.

Χθες μάλιστα ο υπουργός Νίκος Παππάς, παραδέχθηκε ότι οι τροπολογίες που θα έρθουν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο «θα σηματοδοτήσουν και τις προθέσεις μας για την επόμενη τετραετία»!

Χαμός στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Η τροπή που έχει πάρει η συζήτηση σε συνδυασμό με την απουσία της αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει συνθήκες που προσομοιάζουν με εκρηκτική τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου πως το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην γίνει αποδεκτή καμία βουλευτική τροπολογία για όσο διάστημα παραμείνει ανοικτή η Βουλή

προκάλεσε τρόμο και εκνευρισμό στα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που ήδη έχουν καταθέσει δεκάδες ρυθμίσεις και τοπικές εξυπηρετήσεις.

Αποχώρησε η αντιπολίτευση

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ όπως έχει προαναγγείλει δεν μετέχει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες νομοθέτησης προεκλογικών ρουσφετιών.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως δεν πιστεύει κανείς βουλευτής ότι η κυβέρνηση συγκινημένη από τις συμβάσεις αυτές έκρινε ότι πρέπει να τις φέρει τώρα και όχι σε ένα μήνα και κατέληξε:

«Κάνετε την μεθόδευση ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε πριν από 10 ημέρες για την ανάγκη εκλογών.

Κρατάτε την Βουλή ανοικτή και φέρνετε και τροπολογίες.

Είναι ανοίκειος κοινοβουλευτικά ο τρόπος που νομοθετείτε.

Είναι απαράδεκτος αυτός ο τρόπος» και στην συνέχεια ανακοίνωσε την αποχώρηση του Κινήματος Αλλαγής από την αίθουσα.


Το ίδιο έπραξε και η κυρία Λιάνα Κανέλλη χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την  όλη διαδικασία.

Σπουδή και για τη διανομή της διαφημιστικής πίτας

Στη φούρια των κυβερνώντων να περάσουν ό,τι περισσότερο μπορούν στην εκπνοή της θητείας τους, εντάσσεται όμως και η διανομή της διαφημιστικής πίτας από ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και οργανισμούς που τελούν υπό κρατικό έλεγχο (βλ. ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ κ.α.).

Στόχος, να «κλειδώσει» η διαχείριση των διαφημιστικών δαπανών από «ασφαλείς» εταιρείες,

έτσι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι διαδρομές χρήματος των προηγούμενων ετών προς φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here