28/01/2023
4.8 C
Serres

Θόδωρος Σκυλακάκης: Θετική η πορεία της οικονομίας!


Τις τρεις κρίσεις που περάσαμε, αυτή της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, συν την πρόκληση που έχουμε από την Τουρκία, ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, για να τονίσει παρόλα αυτά την εξαιρετικά θετική την πορεία της οικονομίας το τελευταίο διάστημα.


Ο κ.Σπυλακάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι μια καλή ευκαιρία κυρίως για διάλογο με τους τοπικούς υπεύθυνους των φορέων και τους επιχειρηματίες, ενώ για τις επερχόμενες εκλογές υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε αυτοδυναμία, γιατί όπως υποστήριξε η κυβέρνηση προηγείται σαφέστατα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης η στήριξη της οικονομίας


Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική την πορεία της οικονομίας το τελευταίο διάστημα, ενώ τόνισε πως το «δυνατό χαρτί» της κυβέρνησης στο… δρόμο προς τις εκλογές είναι οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας και η βοήθεια που δόθηκε παρά τις τεράστιες κρίσεις που προέκυψαν.


«Μην ξεχνάτε ότι αντιμετωπίσαμε τρεις κρίσεις, της πανδημίας, της ενεργειακής και τον πόλεμο στην Ουκρανία, συν την πρόκληση που έχουμε από την Τουρκία, χωρίς η κοινωνία να υποστεί όλα όσα υφίστατο στην προηγούμενη φάση» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφερόμενος στο πολιτικό «σκηνικό» της χώρας δήλωσε πως η εικόνα που έχει η ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο επεσήμανε πως όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, σοβαροί και συνετοί και πως η ακραία πολιτική αντιπαράθεση δεν ωφελεί κανέναν.


Ο αναπληρωτής υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Σέρρες, έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου.


Επίσης προανήγγειλε τρεις πρωτοβουλίες του ΤΑΑ, αποκλειστικά, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), που θα «τρέξουν» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Πρώτον, το «Εξοικονομώ των επιχειρήσεων», που αφορά σε εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή ενέργειας και πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων.


Δεύτερον, ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο, που θα βγει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν σε ΜμΕ, από το InvestEU.


Τρίτον, το δεύτερο κύκλο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων -δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε στον πρώτο.

Σημείωσε ακόμα, πως στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από ΜμΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξήγησε πως με τα κίνητρα για συνεργασίες που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, οι ΜμΕ μπορούν να μεγαλώσουν ή/και να δημιουργήσουν ευρύτερες συνεργασίες (cluster), ώστε οι ΜμΕ να «αναζητήσουν το μέλλον τους», μέσα από ένα μοντέλο χαμηλής φορολογίας και οικονομιών κλίμακας.


Με αφορμή την πρόσφατη (12/1) έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δεύτερης πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, από το ΤΑΑ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. Ευρώ και δάνεια:

1,84 δισ. ευρώ) επισήμανε πως εκπληρώνοντας, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, τα ορόσημα των δανείων, εισρέουν και νωρίτερα στα ταμειακά μας διαθέσιμα 1,84 δισ. ευρώ.


Γεγονός, που μεταφράζεται σε όφελος άνω των 20 εκατ. ευρώ, από τη διαφορά των επιτοκίων. Μίλησε και για την πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0», που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν μέσα στους επόμενους μήνες.


Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μετακίνηση πόρων σε προγράμματα που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική, όπως προκύπτει από την απορρόφηση.
«Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια, προπαντός διότι η χώρα έχει μπροστά της το Ταμείο Ανάκαμψης, για να το αξιοποιήσει» υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και αναφέρθηκε στη βασική «φιλοσοφία» του Ταμείου, που όπως είπε: «…έχει στον “πυρήνα” της, όπως όλη η οικονομική μας πολιτική, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα έρθει μέσα από την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τη μετάβαση από υψηλή φορολογία και υψηλή φοροδιαφυγή, σε χαμηλή φορολογία και χαμηλή φοροδιαφυγή, αντίστοιχα, δηλαδή στη λεγόμενη “λευκή” οικονομία.


Αυτό το μοντέλο, με τα χρήματα του ΤΑΑ και με ένα καλύτερο διεθνές περιβάλλον, που ελπίζουμε ότι έρχεται καθώς τελειώνουν οι κρίσεις, μπορεί να δώσει στην Ελλάδα καταπληκτική προοπτική στα επόμενα χρόνια.
Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε.


Και εμείς ως κυβέρνηση, με σύνεση και σοβαρότητα, αυτό θα επιδιώξουμε, στο βαθμό που θα έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές».


Να σημειώσουμε πως οι εκδηλώσεις για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», διοργανώθηκαν από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).