Στον σταθμό της Βενιζέλου του μετρό: Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως νέα, εντυπωσιακά ευρήματα

Όσο για την ουσία, ευρήματα που μεταθέτουν στα ρωμαϊκά χρόνια τη χρονολόγηση στον σταθμό της Βενιζέλου του μετρό αποκαλύπτονται, καθώς συνεχίζεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου , όπως μαθαίνουμε μάλιστα θα έχει ολοκληρωθεί η απόσπαση της κεντρικής λεωφόρου Decumanus maximus -Μέση Οδός για τους Βυζαντινούς-, η οποία διέσχιζε την καρδιά της Θεσσαλονίκης τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ οι ανασκαφές θα συνεχιστούν ως το τέλος Μαρτίου.

Ήδη η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως νέα, εντυπωσιακά ευρήματα, μεταξύ αυτών ρωμαϊκούς αγωγούς ύδρευσης, γεγονός που πηγαίνει ακόμη πιο πίσω την χρονολόγηση της σημερινής Εγνατίας οδού.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ένα ωραίο δάπεδο βυζαντινής εποχής, πλήθος νομισμάτων, αλλά και τμήματα της αρχαίας τοιχοποιίας. 

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανασκαφή σε βαθύτερα στρώματα και δεν αποκλείεται να έρθουν στο φως ευρήματα ακόμη παλαιότερα, λ.χ. της ελληνιστικής εποχής.

Μάλιστα τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη γνώση των αρχαιολόγων με στοιχεία για την πολεοδομία και την «τεχνολογία» της βυζαντινής -κυρίως- εποχής, ενώ μελετώνται οι ρωμαϊκοί αγωγοί και τα νομίσματα παλαιότερων εποχών.

Συνεπώς η απόσπαση των αρχαιοτήτων συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή και αυτές τις μέρες απομακρύνονται τμήματα λασπόχτιστης τοιχοποιίας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, λόγω των σαθρών υλικών κατασκευής και για το λόγο αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ακαμψίας στις άκρες των … σκαμμάτων!