Σέρρες: Καλό το 800άρι, αν έχει και συνέχεια…!

Το μόνο ευχάριστο που άκουσαν οι Έλληνες και οι Σερραίοι σήμερα ήταν πως το έκτακτο επίδομα θα είναι 800 ευρώ στους εργαζόμενους με αναστολή το Νοέμβριο, αντί 534 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Τα μέτρα είναι ασπιρίνη στον καρκίνο – Θα έχουμε «μαύρο χειμώνα»

Αυτά τόνισε και ο Σώτος για τη πολύ δύσκολη κατάσταση στο χώρο της εστίασης στις Σέρρες .

Μέτρα «ασπιρίνες»

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς στα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, κάνει λόγο για «ασπιρίνες» που δεν μπορούν να σώσουν τις Σερραϊκές επιχειρήσεις.

«Κυβέρνηση και επιστήμονες δεν μπορούν να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.

Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας, να εξηγήσουμε το τι συμβαίνει στον κλάδο και μετά, με ολοκληρωμένη εικόνα να αποφασίζονται τα όποια μέτρα».

«3.500 εργαζόμενοι και 1.640 καταστήματα εστίασης και αναψυχής περνούν σε lockdown στις Σέρρες.

Το υγειονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο, όπως κατέδειξε και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομείο, γι’ αυτό και οδηγηθήκαμε σε καθολικό lockdown.

Είναι ελάχιστα τα μέτρα στήριξης για τον κλάδο μας και στο προηγούμενο lockdown και τώρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ενοίκια.

Όταν ο μέσος όρος στα ενοίκια είναι από 1.000 έως 15.000 ευρώ, δεν μπορούν να καλυφθούν – συν τα άλλα έξοδα- από τις ενισχύσεις που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα.

Τι ζητάνε οι επαγγελματίες της εστίασης στις Σέρρες;

Χρειαζόμαστε ρευστότητα από τις τράπεζες, την οποία δεν είχαμε και το προηγούμενο διάστημα, χρειαζόμαστε τις αναστολές συμβάσεων και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μετά το lockdown.

Ο χειμώνας προμηνύεται «μαύρος» γιατί ο κόσμος δεν θα μπει μέσα στα μαγαζιά εύκολα. Χρειάζονται γενναία μέτρα να ληφθούν.

Στις Σέρρες πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν από το πρώτο lockdown, θα υπάρξουν κι άλλα λουκέτα και ανεργία τώρα.

Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για να μιλήσουμε».

Ταχύτερα μέτρα από την Ε.Ε

Κατά τα άλλα έχω την άποψη πως θα πρέπει να γίνει ταχύτερη η ενεργοποίηση των εργαλείων στήριξης της Ε.Ε. -που έχουν ήδη εγκριθεί- καθώς είναι αναγκαία για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Παράλληλα είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής δημοσιονομικός «αέρας» όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022 καθώς οι συνέπειες του κορονοϊού δεν θα εξαφανιστούν δια μαγείας.

Οπότε όσο ταχύτερα σχεδιαστούν τα νέα μέτρα στήριξης, τόσο ευκολότερα θα γίνει η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

Δυστυχώς ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιό μας και δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει….

Το μόνο που εύχομαι είναι πως αύριο όπως θα πρέπει η κυβέρνηση έτσι και εμείς να στηρίξουμε την εστίαση και την αγορά μας!

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε

Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας