07/02/2023
1.5 C
Serres

Σχεδιάζει το νέο ΕΣΠΑ: Η Περιφέρεια με βάση τα πλεονεκτήματα και τις ανάγκες

Ημερίδα για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020 και το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2021 – 2027, με κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τόσο τα γενικά στοιχεία για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας 2014 – 2020, όσο και τα έργα και τις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν στις Σέρρες, ενώ στην ενότητα για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, παρουσίασε αναλυτικά τους διαθέσιμους πόρους, τις προσκλήσεις που ανοίγουν στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και την κατανομή των κονδυλίων για το σύνολο των αξόνων προτεραιότητας στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Α. Τζιτζικώστας στην ημερίδα της Περιφέρειας για το ΕΣΠΑ στις Σέρρες: “Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τη στρατηγική μας στο νέο ΕΣΠΑ 


Χαιρετισμό στην ημερίδα, παρουσία των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων και φορέων των Σερρών, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Θανάσης Μαλλιαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ενώ την παρουσίαση των στοιχείων πραγματοποίησε η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου. 

Στην ημερίδα προβλήθηκαν ενδεικτικά θεματικά βίντεο από έργα που χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας στις Σέρρες, αλλά και μαρτυρίες ωφελούμενων πολιτών από το ΕΣΠΑ.
Στην εναρκτήρια ομιλία του για την πορεία του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι το ΕΣΠΑ είναι ο κρίσιμος κρίκος για τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον, από την ανάκαμψη στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, υπογραμμίζοντας ότι η αξιοποίησή του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει πολιτικές, που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από κάτω προς τα επάνω, ώστε αφενός να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και εν προκειμένω των Σερρών, να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών και να πιάσει τόπο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ.Αναφερόμενος στα σημαντικότερα έργα και δράσεις που υλοποίησε με πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί δεκάδες έργα και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί ακόμη περισσότερα

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι εξασφαλίστηκαν ακόμα περισσότεροι πόροι συγκριτικά με το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, οι οποίοι αγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ και μαζί με τους πόρους από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα και την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο, στην Κεντρική Μακεδονία, στις Σέρρες.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέλυσε τους άξονες προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση ανά άξονα σημειώνοντας: Το πρώτο πράγμα που φροντίσαμε είναι να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας στο νέο ΕΣΠΑ με βάση τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, ώστε κάθε ευρώ που βάζουμε στην οικονομίας μας να έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία μας. Και δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο βασικός καταλύτης για την πρόοδο των έργων και τη γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων είναι η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, το Επιμελητήριο, τους θεσμούς και τους φορείς του τόπου, της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεργασία είναι και παραμένει το κλειδί”.
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στις νέες προσκλήσεις του πρώτου τριμήνου του 2023 από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027, επισήμανε ότι αν και το νέο ΕΣΠΑ εγκρίθηκε μόλις πρόσφατα, η Περιφέρεια φρόντισε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει κάθε ελληνική οικογένεια, λόγω της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και του πληθωρισμού, να ξεκινήσει άμεσα τις πρώτες 18 δράσεις, για την υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με την αξιοποίηση πόρων ύψους 250 εκ. ευρώ.


Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις πιο δύσκολες εποχές, σε διαδοχικές κρίσεις, απέδειξε ότι είναι φορέας αποτελεσματικότητας και σταθερότητας, ότι είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, και ταυτόχρονα έχει ισχυρό ρόλο και λόγο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η γνώση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και των αναγκών του τόπου μας, η οικοδομημένη σταθερή σχέση με τους εταίρους μας και η σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας, την οποία χτίζουμε με έργα όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι για ακόμα μία φορά το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε να πάμε τον τόπο μας, τις Σέρρες, την Κεντρική Μακεδονία, πιο μπροστά. Και όπως κάθε φορά, αυτό που κάνουμε είναι να αθροίζουμε δυνάμεις, αλλά αυτή τη φορά το κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα, ακόμα πιο αποτελεσματικά. Γιατί η συγκυρία το απαιτεί, γιατί η κοινωνία το έχει ανάγκη. Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε. Με συνέπεια, μεθοδικότητα και πολλή δουλειά. Συνεχίζουμε να βάζουμε τα θεμέλια για τη Μακεδονία του 2030 για τις Σέρρες της επόμενης ημέρας. Για μία Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό και θα νιώθουμε σιγουριά και αισιοδοξία για τη ζωή μας, την οικογένειά μας και το μέλλον. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Μαζί συνεχίζουμε. Μαζί θα τα καταφέρουμε”.