07/02/2023
4.3 C
Serres

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καταγγέλλει τους Δημάρχους Που στάθηκαν απέναντι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Καταγγέλλει τους Δημάρχους

Που στάθηκαν απέναντι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο

Καταγγελία προς τους Δημάρχους του Ν. Σερρών οι οποίοι ήταν αρνητικοί στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα Δημόσια Νηπιαγωγεία από το σχολ. έτος 2019-2020 κάνει το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς»

Από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μπράβο στους Δημάρχους Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης

Καταγγέλλει τους Αγγελίδη, Νότα, Κοτσακιαχίδη, Δομουχτσίδη και Δουβίτσα

O Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε να εξάρει τη θετική στάση των δύο Δημάρχων, Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης και να καταγγείλει τους Δημάρχους οι οποίοι για άλλη μια φορά πολεμούν την εφαρμογή της δίχρονης και το Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο ψηφίζοντας κατά του μέτρου.

Αναλυτικά:

 

Πέρυσι στο νομό μας δεν εφαρμόστηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή, γιατί οι δήμαρχοι δεν δέχθηκαν, χωρίς να προβάλλουν καμία αιτιολογία για κτιριακά προβλήματα.

Το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούσε βέβαια από την αρχή, με την ψήφιση του νόμου για τη δίχρονη, να μην είχε συμπεριλάβει στις επιτροπές τους Δημάρχους, οπότε δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πολεμούν άμεσα την εφαρμογή του μέτρου.

Φέτος στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2018, συνεδρίασαν εκ νέου στο γραφείο του Διευθυντή Π.Ε. Σερρών, οι Τριμελείς Επιτροπές, του άρθρου 33, παρ. 3γ. του Ν.4521/2018 που συγκροτήθηκε με τη με αριθ.πρωτ.25058/31-10-2018 απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Π.Ε. & Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας, αποτελούμενες από το Διευθυντή Εκπαίδευσης, τον εκάστοτε Δήμαρχο των επτά Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των επτά τριμερών επιτροπών που συνεδρίασαν μόνο δύο από τους επτά Δημάρχους του νομού Σερρών συμφώνησαν στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα Νηπιαγωγεία των Δήμων τους από τη σχολική χρονιά 2019-2020 και αυτοί ήταν, ο Δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος και ο Δήμαρχος Ν.Ζίχνης, Παναγιώτης Πολυμέρης, όπου είχαμε ομόφωνες αποφάσεις.

Οι υπόλοιποι Δήμαρχοι για άλλη μια φορά δε συμφώνησαν και στάθηκαν απέναντι στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και απροκάλυπτα στηρίζουν και δείχνουν ενδιαφέρον μόνο για τους παιδικούς σταθμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εξαίρει τη θετική στάση των δύο Δημάρχων, Ν. Ζίχνης και Αμφίπολης και καταγγέλλει τους Δημάρχους οι οποίοι για άλλη μια φορά πολεμούν την εφαρμογή της δίχρονης και το Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο ψηφίζοντας κατά του μέτρου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά των συνεδριάσεων πιο συγκεκριμένα:

1. Ο Κωνσταντίνος Μελίτος, Δήμαρχος Αμφίπολης ανέφερε ότι στο Δήμο Αμφίπολης επαρκούν οι κτιριακές υποδομές και ήδη από χρόνια εφαρμόζεται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και συμφωνεί για την εφαρμογή του μέτρου από τη σχολική χρονιά 2019-2020. Το θέμα εισήχθη σε ψηφοφορία κατά την οποία η πρόταση του προέδρου έγινε δεκτή ομόφωνα.

2. Η Αγνή Δουβίτσα, Δήμαρχος Βισαλτίας, τόνισε ότι η θέση της είναι να παραμείνει το ισχύον καθεστώς, δηλαδή να μην εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο Δήμο Βισαλτίας από την επόμενη σχολική χρονιά, γιατί αποδυναμώνονται οι παιδικοί σταθμοί με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να κινδυνεύουν να αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω δραστικής μείωσης του αριθμού των παιδιών. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία κατά την οποία η πρόταση του προέδρου έλαβε 2 θετικές και 1 αρνητική ψήφο (της κ. Δημάρχου), η εισήγηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

3. Ο Δημήτριος Νότας, Δήμαρχος Εμμ.Παππά, είπε ότι οι κτιριακές υποδομές είναι επαρκείς για να φιλοξενήσουν και άλλα παιδιά, πλην όμως θεωρεί ότι η λειτουργία των παιδικών τους σταθμών πρέπει να συνεχίσει ως έχει σήμερα. Ως εκ τούτου εάν εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής φοίτησης από τα 4 έτη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τίθεται εν αμφιβόλω η σημερινή λειτουργία των παιδικών τους σταθμών ως έχουν. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία κατά την οποία η πρόταση του προέδρου έλαβε 2 θετικές και 1 αρνητική ψήφο (του κ. Δημάρχου). Συνεπώς η εισήγηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

4. Ο Κλεάνθης Κοτσιαχιακίδης, Δήμαρχος Ηράκλειας, ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι υπηρεσιακοί λόγοι τον αναγκάζουν να βρίσκεται εκτός νομού τις μέρες εκείνες και δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Τριμελούς Επιτροπής. Επιπλέον ο κ. Κοτσαχιακίδης δήλωσε ότι θα καταθέσει την άποψή του, αφού το θέμα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηράκλειας.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η εισήγησή έγινε αποδεκτή ομόφωνα ( 2 ψήφοι υπέρ, 0 κατά).

 

5. Ο Παναγιώτης Πολυμέρης, Δήμαρχος Ν.Ζίχνης ανέφερε ότι στο Δήμο Ν.Ζίχνης επαρκούν οι κτιριακές υποδομές και ήδη από χρόνια εφαρμόζεται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και συμφώνησε για την εφαρμογή του μέτρου από τη σχολική χρονιά 2019-2020. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία κατά την οποία η πρόταση του προέδρου έγινε δεκτή ομόφωνα.

6. Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγγελίδης, μετέφερε την ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών που συνεδρίασε στις 19-10-2018 σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, το οποίο ζήτησε την εξάντληση της σταδιακής εφαρμογής που προβλέπει ο νόμος διότι: α) με την άμεση εφαρμογή του νόμου δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των παιδικών σταθμών και πρέπει να δημιουργηθούν βρεφικά τμήματα.

β) Πρέπει να ολοκληρώσουν το μεγάλο έργο που έχουν επιτελέσει για τη βελτίωση της λειτουργίας και των συνθηκών διαβίωσης των νηπίων στα Νηπιαγωγεία. Όταν ανέλαβαν το 2011, 16 νηπιαγωγεία λειτουργούσαν σε ακατάλληλους ιδιωτικούς χώρους και ο Δήμος πλήρωνε ενοίκιο.

Αυτή τη στιγμή 14 από τα 16 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και ο Δήμος δεν πληρώνει πλέον ενοίκια.

Τώρα απέμεναν ακόμη 2 νηπιαγωγεία για τα οποία έχουν κάνει προσπάθειες και συνεχίζουν για να τις ολοκληρώσουν προκειμένου και αυτά τα δυο νηπιαγωγεία να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Η ψηφοφορία ήταν 2 θετικές και 1 αρνητική ψήφο (του κ. Δημάρχου), η εισήγηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.

7. Ο κ. Δομουχτσίδης, Δήμαρχος Σιντικής, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο ότι υπηρεσιακοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Τριμελούς Επιτροπής. Όσον αφορά τη θέση του, σε σχέση με την εισήγηση του Προέδρου, ανέφερε ότι ισχύει η με αριθ. 85/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής, σύμφωνα με την οποία ζητείται να εξαντληθεί η τριετία προσαρμογής, που προβλέπεται από το άρθρο 33, παρ. γ του Ν. 4521/18. Η απόφαση πάρθηκε αποδεκτή ομόφωνα ( 2 ψήφοι υπέρ, 0 κατά).