Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Εμμανουήλ Παπάς»: Καταγγέλλουμε οποιοδήποτε γεγονός επιπόλαιων κατηγοριών κατά συναδέλφων

Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Εμμανουήλ Παπάς»: Καταγγέλλουμε οποιοδήποτε γεγονός επιπόλαιων κατηγοριών κατά συναδέλφων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση του στις 06-11-2019 ασχολήθηκε με το θέμα «Ανακοίνωση για τον τρόπο χειρισμού καταγγελιών γονέων για εκπαιδευτικούς από τα τοπικά ΜΜΕ» και  ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Η εκπαίδευση  είναι ο κατά εξοχήν θεσμός που μέσα σε αυτόν αντανακλούνται οι ευρύτερες κοινωνικές παθογένειες, τα σύνθετα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η κάθε τοπική κοινωνία ξεχωριστά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες καταγγελιών γονέων (μεμονομένων περιπτώσεων αλλά και συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων).

Επιδημία η συχνότητα κατηγοριών κατά συναδέλφων

Η συχνότητα δε αυτών μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον αδόκιμο όρο της «επιδημίας» και κρίνεται ιδιαιτέρως ανησυχητική όταν αυτές είναι ανυπόστατες και βρίσκουν το φως της δημοσιότητας χωρίς πρότερα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες διασταύρωσης της εγκυρότητάς τους πριν τη δημοσιοποίησή τους.

Οι εκπαιδευτικοί, αισθάνονται απροστάτευτοι μπροστά στις καταγγελίες και ,σε ορισμένες περιπτώσεις, μπροστά στις εριστικές  διαθέσεις των γονιών των μαθητών τους.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μιλάμε για απλά καθημερινά θέματα που όμως αρκετές φορές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις και συχνά εκπαιδευτικοί  σέρνονται σε πειθαρχικά όργανα, ακόμη και στα δικαστήρια, για ασήμαντες αφορμές, για καταγγελίες και απαιτήσεις που τις περισσότερες φορές ξεπερνούν κάθε φαντασία, γιατί ως γνωστόν, για όλες τις καταγγελίες πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες  υπηρεσιακές ενέργειες είτε αυτές ευσταθούν είτε είναι ανυπόστατες.

Σε μια κοινωνία που αναπτύσσονται έντονα αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, οι κατηγορίες εναντίον των εκπαιδευτικών που κατηγορούνται χωρίς λόγο είναι τεράστιες επαγγελματικά και προσωπικά.

Σε αρκετές δε περιπτώσεις, γονείς μαθητών εκτός των ανυπόστατων καταγγελιών, καταφέρονται με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον των εκπαιδευτικών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι Σύλλογοι Διδασκόντων ταλαιπωρήθηκαν επί μακρόν δαπανώντας πολύτιμο χρόνο για να απαντήσουν σε ανυπόστατες πολυσέλιδες καταγγελίες και ανεδαφικές αιτιάσεις γονέων.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα, όταν τα κίνητρα των γονέων υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες, προσωπικές, ιδεολογικές ή κοινωνικές τις οποίες ανεύθυνα επιχειρούν-και καταφέρνουν- να μεταφέρουν στο χώρο του σχολείου.

Το συχνότερο είναι να καταλήγουν σε δικαίωση των εκπαιδευτικών και των επιλογών του σχολείου, όμως, το κόστος για τη σχολική μονάδα και το έργο της είναι σε κάθε περίπτωση μεγάλο.

Στενή παρακολούθηση στα σχολεία Περιφερειακής Ενότητας Σερρών από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς» παρακολουθώντας στενά την κατάσταση στα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι πολλές φορές σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιτελούν με απόλυτο επαγγελματισμό, φροντίδα και ενδιαφέρον για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, το εκπαιδευτικό τους έργο.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αλλά αντίθετα καταγγέλλουμε απερίφραστα, οποιοδήποτε γεγονός επιπόλαιων και αστήριχτων κατηγοριών κατά συναδέλφων, που φθάνουν μέχρι τη Δικαιοσύνη, το γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και εκθέτουν ανεπανόρθωτα, εν πρώτοις, τους ίδιους τους καταγγέλλοντες.

Καταγγέλλουμε όποια ενέργεια προσβάλλει την προσωπικότητα και το έργο των εκπαιδευτικών και των δημόσιων σχολείων, αβάσιμα και με προσωπική εμπάθεια, ξεχνώντας ρόλους και τη βασική αρχή της συνεργασίας, που πρέπει να διέπει όλους τους παράγοντες της σχολικής μονάδας, οι οποίοι διαμορφώνουν, αυτό το σχολικό περιβάλλον, το οποίο συμβάλλει στην εκμάθηση και ευημερία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σύλλογος  Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Σερρών «Ο Εμμ. Παπάς» παρακολουθεί οποιαδήποτε εξέλιξη και θα σταθεί αρωγός, ηθικά και νομικά, αν χρειαστεί, στους συναδέλφους που γίνονται δέκτες αστήρικτων καταγγελιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επισημαίνουμε δε το αυτονόητο, ότι στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, οι όποιες καταγγελίες και τα ρεπορτάζ που συνοδεύουν αυτές, θα πρέπει να διενεργούνται με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και γνώση των περιστατικών, διασταύρωση κι έλεγχο της εγκυρότητας και της αλήθειας αυτών.

Σε κάθε άλλη δε περίπτωση, Ο Σύλλογος επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα στα πλαίσια προάσπισης του κύρους και του παιδαγωγικού έργου των εκπαιδευτικών κατά παντός υπευθύνου.

Διαβάστε επίσης:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here