ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΣΤΟ SOCIALPROFILE!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΣΤΟ

SOCIALPROFILE!

Θεόδωρος Αραμπατζής «Εγγύηση για το μέλλον» !

Αν το παρελθόν και η πορεία ενός ανθρώπου αποτελούν εγγύηση για τα μελλούμενα, τότε η επιλογή του Θόδωρου Αραμπατζή στην θέση του υποψηφίου Δημάρχου, για λογαριασμό της Δημοτικής Πρωτοβουλίας, ήταν εκτός από ανάγκη και μεγάλη επιτυχία και για την παράταξη που τον ανέδειξε αλλά και για τον ίδιο.
Ο κ. Αραμπατζής δεν δηλώνει επαγγελματίας πολιτικός και δεν υπόσχεται «λαγούς με …πετραχήλια».
Στόχος του η ανάπτυξη και η απασχόληση με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και μια ποιότητα ζωής που ο ίδιος ονειρεύεται, άλλωστε όπως λέει και ο ίδιος, από ψέματα και υποσχέσεις …χορτάσαμε!

Για αυτό και προχωρά με σχέδιο και πρόγραμμα σε ενοποίηση των υφιστάμενων πράσινων χώρων, σε αναπλάσεις πλατειών στην πόλη των Σερρών και στις κοινότητες και υπόσχεται ότι όπου έχουμε ελεύθερο χώρο πρασίνου θα τον εκμεταλλευτούμε.

Άλλωστε όπως λέει και ο ίδιος, οι Σερραίοι είναι έξυπνοι άνθρωποι!

S.P.: Κύριε Αραμπατζή ήδη έχετε ανακοινώσει την κάθοδό σας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Φιλοδοξία, αγάπη για την πόλη ή ανάγκη για συνέχεια στην Δημοτική Πρωτοβουλία;

Θεόδωρος Αραμπατζής: Είναι καταρχήν η αγάπη για την πόλη μου στην οποία ζω και επιχειρώ για παραπάνω από σαράντα χρόνια, είναι η αγάπη για την οικογένειά μου και το ήθος που θα ήθελα να μεταφέρω στην πολιτική, αλλά και η φιλοδοξία ότι μπορούμε καλύτερα από όλους τους άλλους, αφού και η πορεία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν εγγύηση για τα μελλούμενα.
Τέλος είναι και ανάγκη αυτή η παράταξη που άλλαξε τα δεδομένα στην πόλη των Σερρών να συνεχίσει να προσφέρει.

Σκεφτείτε σας παρακαλώ την θέση του Δήμου Σερρών πριν δέκα χρόνια;

Πόσα χρήματα χρωστούσαμε και αναρωτηθείτε αν μπορούσαμε καν να πάρουμε δάνειο;

Και δείτε την σημερινή κατάσταση του Δήμου μας.

Και μάλιστα μετά από τρία μνημόνια, με τεράστια αύξηση όλων των δραστηριοτήτων μας και με παράλληλη κάθετη μείωση όλων των χρημάτων που θα έπρεπε να μας δίνει το κράτος.
Για αυτό και αυτή την υποψηφιότητά μου την «χρωστούσα» και στην παράταξη και στον Σερραικό λαό. Άλλωστε εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν διεκδίκησα ποτέ καμία θέση ούτε στην Βουλή, ούτε στην Νομαρχία, ούτε πουθενά αλλού.

Ήμουν, είμαι και θα παραμείνω άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης.

S.P.: Ως άμεσος συνεργάτης του σημερινού Δημάρχου, πώς κρίνετε το έργο του. Νομίζετε ότι ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών με δεδομένο ότι ήταν δήμαρχος για δύο τετραετίες;

Θ.Α.: H αλήθεια είναι ότι στην αρχή της θητείας μας ο Καλλικράτης μας τρόμαξε. Τα χρέη ήταν πάρα πολλά, ιδιαίτερα από όλους τους Δήμους που κλείσανε και ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις των Δήμων που λειτουργούσαν κάτω από πολύ κακές οικονομικές και πολιτικές διαδικασίες.
Σκεφτείτε ότι προεκλογικά το 2010 οι άλλες παρατάξεις τότε στα προγράμματά τους μιλούσαν για δάνεια εκατομμυρίων που θα έπρεπε να πάρουν για να ξεχρεώσουν το Δήμο μας.
Σκεφτείτε να είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης του Δήμου μας…

Όσο για εμάς, οφείλω να πω πως η παράταξή μας κάθισε και δούλεψε.

Δεν πήγε σε εύκολες λύσεις, παρά με μικρά αλλά σταθερά βήματα, ξεχρέωσε όλες τις υποχρεώσεις που βρήκε και μέσα από Ευρωπαϊκά και όχι Εθνικά προγράμματα, κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα. Και σε πολιτικό και σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Κατά συνέπεια ναι. Ο Αγγελίδης μαζί με όλη την παράταξη κατάφερε να κάνει πράξη το όραμα και τις εξαγγελίες μας. Όχι πως δεν είχαμε προβλήματα. Το αντίθετο μάλιστα, αλλά μάθαμε να ζούμε με αυτά και να προχωράμε μπροστά.

 

S.P.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πρώτο πράγμα που έχει άμεσα ανάγκη η πόλη μας;

Θ.Α.: Μακάρι να είχε ανάγκη η πόλη μας μόνο ένα πράγμα. Να είστε σίγουρος ότι θα το είχαμε κάνει κι όλας. Για μας δεν είναι μόνο ένα πράγμα.
Ο Δήμος μας και όχι η πόλη μας με βάση τον σχεδιασμό μας, πρόκειται τα επόμενα χρόνια να προχωρήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη ανάπλαση, μιας και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν για το δικό μας μέλλον. Κάτι που πρέπει εμείς να κάνουμε για την επόμενη γενιά.
Άρα πρέπει να σχεδιάσουμε και μάλιστα χωρίς χρήματα από το Δημόσιο κορβανά και να υλοποιήσουμε προγράμματα που θα έχουν στόχο πρώτα από όλα της απασχόληση, αφού και η κοινωνία μας είναι ήδη εξουθενωμένη οικονομικά και φυσικά την κοινωνική αλληλεγγύη. Στην συνέχεια αλλά και παράλληλα θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, δίνοντας λύσεις στο κυκλοφοριακό, τον γενικότερο αστικό σχεδιασμό, για μια πόλη καθαρή με μεγάλη πολιτιστική και πολιτισμική αξία.

Μια πόλη αντάξια μιας κοινωνίας πολιτών στην οποία θα κυριαρχεί η αριστοτελική έννοια του … πολίτη.

 

S.P.: Με δεδομένη την εικόνα της πόλης μας, τι στόχο βάζετε, εφόσον εκλεγείτε, για το τέλος της τετραετίας;

Θ.Α.: Μα να κάνουμε πράξη όλα όσα σας είπα προηγουμένως. Και φυσικά να διαφυλάξω την αξιοπρέπεια την δική μου αλλά και της παράταξής μου, μιας και για αυτήν θα είμαι υπεύθυνος και υπόλογος.
Από εκεί και πέρα εμείς ως παράταξη είμαστε γνωστοί. Ο κόσμος ξέρει ότι δεν θα υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Βέβαια η εμβάθυνση της ίδιας της Δημοκρατίας στα πολιτικά μας πράγματα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Σιγά – σιγά θα γίνει πράξη η ενεργοποίηση θεσμών, όπως οι επιτροπές δημοτικού συμβουλίου, ο συνήγορος του δημότη αλλά και οι λαϊκές συνελεύσεις τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοτήτων. Μέσα στην επόμενη χρόνια, από τη στιγμή που ήδη έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για την γενίκευση των ηλεκτρονικών πληρωμών προς το δήμο και ήδη έχει γίνει ο εκσυγχρονισμός της ιστοσελίδας μας.
Στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς προχωρούμε στην δημιουργία μιας κοινής επιτροπής διαβούλευσης και επίλυσης ζητημάτων μεταξύ τοπικών φορέων (επαγγελματικών και οικονομικών) οργανώσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.
Μάλιστα θα πρέπει πολύ σύντομα να προχωρήσουμε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με τοπικούς επαγγελματικούς και οικονομικούς φορείς, όπως το Τ.Ε.Ι μας, το Επιμελητήριό μας, ακόμα και ο τοπικός ΟΑΕΔ, για την συμβουλευτική στήριξη της επιχειρηματικότητας. Γιατί για μας πρωταρχικό ρόλο θα παίξει η ίδια η επιχειρηματικότητα.

S.P.: Νομίζετε ότι η καθαριότητα και η αποκομιδή των σκουπιδιών θα πρέπει να γίνεται από τον Δήμο ή από ιδιωτικά συνεργεία;

Θ.Α.: Για μας η καθαριότητα δεν μπορεί και δεν θα γίνει από ιδιώτες. Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει μόνος του να προχωρά στην αποκομιδή.
Από εκεί και πέρα είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια και με απόλυτη συνεργασία με την όποια αντιπολίτευση στην εφαρμογή συστημάτων υπογειοποίησης των κάδων, στην τοποθέτηση press-containers και φυσικά να υποστηρίξουμε νέες και σύγχρονες μεθόδους αποκομιδής. Μόνο που για να γίνει αυτό θα ξεκινήσουμε από τους πολίτες.

Θα εκπαιδεύσουμε λοιπόν τον πολίτη πως να κρατά την πόλη του καθαρή με την ενεργό συμμετοχή του.
Θα επιβάλουμε πρόστιμα, όπου και όποτε χρειαστεί, εφαρμόζοντας ένα νέο κανονισμό καθαριότητας, δημιουργώντας και καθιερώνοντας τους επόπτες καθαριότητας, θα δημιουργήσουμε τα πράσινα σημεία και φυσικά θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε κέντρα ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ θα στηρίξουμε δικές μας Σερραικές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανακυκλώσιμα τοπικά σήματα ανακυκλώσιμων ειδών και για το γυαλί και το χαρτί αλλά και τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

S.P.: Θεωρείτε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων του Δήμου επαρκεί για τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει;

Θ.Α.: Όχι δεν αρκεί. Αλλά σε συνθήκες μνημονίου είμαστε καλά. Μοναδική εξαίρεση η καθαριότητα στην οποία χρειαζόμαστε προσλήψεις και μάλιστα επειγόντως.
Αλλά μη νομίζεται ότι δεν υπάρχουν ανάγκες παντού. Υπάρχουν και μάλιστα σε κάποιους δήμους περισσότερες από τις δικές μας. Αλλά δυστυχώς βιώνουμε ακόμα συνθήκες μνημονίου. Και μάλιστα αυστηρού.
Οπότε βλέποντας πρώτα τα του οίκου μας είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μια σφιχτή οικονομική πολιτική. Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε χρήματα που δεν υπάρχουν. Άρα θα κάνουμε μεν πολιτική που θα έχει στόχο τον πολίτη, χωρίς όμως ελλείμματα.
Γιατί και αυτά τα είδαμε τα ζήσαμε και φάγαμε δέκα χρόνια για να μπορέσουμε να τα ξεπληρώσουμε.

Άλλωστε εμείς είμαστε αυτοί που νοικοκυρέψανε οικονομικά τον Δήμο μας και δεν θα επιτρέψουμε να τον «ξεχειλώσει» κανείς!

S.P.: Συμφωνείτε ότι είναι απαραίτητη η δημοτική αστυνομία και η ενίσχυσή της, και πώς θα ξεπεράσετε τους όποιους περιορισμούς;

Θ.Α.: Προφανώς και είναι απαραίτητη η δημοτική αστυνομία και ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που την καθιέρωσε το 1985, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση ήταν αυτή που την διέλυσε.
Εμείς βέβαια φέτος κάναμε μια προσπάθεια αναγέννησής της και αυτή η προσπάθεια να είστε σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Το μεγαλύτερο κακό βέβαια είναι ότι ο Δήμος έχασε τα τελευταία χρόνια εκτός από την Δημοτική Αστυνομία και τα χρήματα που έπαιρνε από αυτήν μιας και η ανταποδοτικότητα και σε αυτό τον τομέα είναι δεδομένη.

S.P.: Ποιες εμβληματικές ενέργειες θα κάνετε για την πόλη μας;

Θ.Α.: Δεν πιστεύω στις εμβληματικές ενέργειες. Είναι απλά εμβληματικές, αλλά κενές από περιεχόμενο και ουσία. Οπότε μην περιμένετε από εμένα ενέργειες για το θεαθήναι.
Αν καταφέρουμε να φέρουμε στην πόλη μας ανάπτυξη και απασχόληση, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής που ονειρεύομαι θα είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Από ψέματα και υποσχέσεις χορτάσαμε.
Εμείς με σχέδιο και προγράμματα προχωράμε ήδη σε ενοποίηση των υφιστάμενων πράσινων χώρων, σε αναπλάσεις πλατειών και στην πόλη και στις κοινότητες και προσπαθούμε παντού όπου έχουμε ελεύθερο χώρο πρασίνου να τον εκμεταλλευτούμε.
Αναζητούμε λύσεις για ακόμη μεγαλύτερη μόνιμη πεζοδρόμηση, για συστηματική δενδροφύτευση και πεζοδρόμηση ακόμα και σε γειτονιές, βάσει του προγράμματος αστικών αναπλάσεων.

S.P.: Θα προχωρήσετε σε ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας;

Θ.Α.: Ναι, θα προχωρήσουμε σε ανάπλαση μιας και ήδη την έχουμε εντάξει στις αστικές αναπλάσεις.

Και μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), στο οποίο έχουμε ενταχθεί, στην πλατεία Ελευθερίας θα γίνει και η πρώτη εγκατάσταση σταθμού κοινόχρηστων ποδηλάτων, μιας και σκοπός μας είναι η εξοικείωση των δημοτών με το ποδήλατο και τις ποδηλατικές διαδρομές, η μείωση της χρήσης ΙΧ, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος
Θα δείτε πως σε λίγο θα γίνει η αναβάθμιση των φωτεινών σηματοδοτών με την προσθήκη ηχητικών διατάξεων για τα ΑΜΕΑ, θα δείτε πολύ σύντομα την ενοποίηση δικτύου ποδηλατικών διαδρομών και πολλά άλλα… Άλλωστε είναι γνωστό ότι το όραμά μας για ένα δήμο ακόμη πιο λειτουργικό, ακόμα πιο όμορφο και ανθρώπινο δε σταματά …

S.P.: Ποια είναι για εσάς η πιο έξυπνη πόλη;

Θ.Α.: Αυτή που έχει έξυπνους ανθρώπους!

Διαβάστε όλο το τεύχος του SocialProfile εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here