Καλύτερες συνθήκες κράτησης διεκδικούν οι τρόφιμοι των φυλακών Νιγρίτας

Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης διεκδικούν οι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας

Μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης διεκδικούν οι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας, με τα αιτήματά τους να μοιάζουν λογικά, καθιστώντας ολέθρια μια πιθανή απάντηση των αρχών με χρήση αστυνομικής βίας.

Οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας ξεκίνησαν κοινοποιήσεις

Οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας ξεκίνησαν κοινοποιήσεις αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους έχοντας στο πλευρό τους την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» που «στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους».

Μόνο που για να έχουμε καλύτερες συνθήκες κράτησης θα πρέπει να ακουστούν και οι απόψεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν μια τεράστια έλλειψη προσωπικού, σοβαρές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας και φυσικά αντιμετωπίζουν και τον υπερπληθυσμό της φυλακής καθώς οι λιγοστοί υπάλληλοι της φυλακής δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές λειτουργίες του καταστήματος 

Οι τρόφιμοι των φυλακών διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης

Μπορεί οι τρόφιμοι των φυλακών να διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης, αλλά όπως φαίνεται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα και βασικότερα προβλήματα στις φυλακές Νιγρίτας

Το κακό ξεκίνησε όταν τέθηκε σε λειτουργία η δεύτερη πτέρυγα Α2

Το κακό ξεκίνησε όταν εντελώς απροειδοποίητα τον Οκτώβριο τέθηκε σε λειτουργία και η δεύτερη πτέρυγα Α2, για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των κρατουμένων σε όλες τις ελληνικές φυλακές.

‘Έτσι αντιμετωπίστηκε και μάλιστα αποτελεσματικά η αποσυμφόρηση άλλων Καταστημάτων Κράτησης, μόνο που το πρόβλημα μεταφέρθηκε στην Νιγρίτα.

Με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» μας ενημερώνει πως από  το Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, οι κρατούμενοι της Γ2 πτέρυγας των Φυλακών Νιγρίτας ξεκίνησαν κοινοποιήσεις αρνούμενοι να μπουν στα κελιά τους διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.

Ήδη από τις 5 Νοεμβρίου 2019 έχουν αποστείλει ανοικτή επιστολή (την 7η κατά σειρά), θέτοντας μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τις συνθήκες κράτησης και τη συμπεριφορά των ιθυνόντων της φυλακής.

 Όμως αντί οι αρμόδιοι του υπουργείου να ενδιαφερθούν για τα αιτήματα των κρατουμένων ώστε να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, εκώφευσαν και κωφεύουν επιδεικτικά. 

Απ’ ό,τι φαίνεται, η νέα αντίληψη περί σωφρονισμού περιλαμβάνει την εξαθλίωση, την καταστολή και τελικά την εξόντωση των κρατουμένων (βλ. θανάτους κρατουμένων το τελευταίο διάστημα).

Οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ζεστό νερό

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εν μέσω χειμώνα, οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ζεστό νερό, ούτε θέρμανση ούτε κρεβάτια και στρώματα για να κοιμηθούν.

Οι κρατούμενοι όμως δεν είναι άνθρωποι β΄ κατηγορίας.

Εκτός από τον περιορισμό της προσωπικής τους ελευθερίας, δεν στερούνται κανένα άλλο δικαίωμα.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους

Καταδικάζει τη στάση και τη συμπεριφορά των ιθυνόντων απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων, και Καλεί τον Υπουργό και τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής να πάψουν να αδιαφορούν για τα προβλήματα των κρατουμένων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης συνιστούν παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι άθλιες συνθήκες κράτησης συνιστούν παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως εκ τούτου απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ξεχνάνε όμως όλοι οι παραπάνω να αναφέρουν τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού στο κατάστημα, που πρόσφατα οδήγησε φύλακες στο νοσοκομείο, όταν για παράδειγμα όταν υπαρχιφύλακας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένα πλευρά, όταν τραυματίστηκε προκειμένου να ελέγξει ένα αίτημα κρατουμένου.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας άπειρες φορές επεσήμαναν τις σοβαρές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας της φυλακής

Μάλιστα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας άπειρες φορές επεσήμαναν τις σοβαρές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας της φυλακής, αλλά και τον υπερπληθυσμό της φυλακής και φυσικά τις ελλείψεις προσωπικού, τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό, όσο και σε ειδικευμένο, μιας και οι λιγοστοί υπάλληλοι δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές λειτουργίες του καταστήματος 

Να σημειώσουμε πως η φυλακή αποτελείται από πέντε πτέρυγες των 120 κρατουμένων η καθεμία, που βρίσκονται όλες σήμερα σε λειτουργία ενώ θα έπρεπε η δύναμη των κρατουμένων να είναι στους 480, μόνο που δυστυχώς είναι πολλοί περισσότεροι

Την κατάσταση επιδεινώνει ο συνωστισμός των κρατουμένων σε υπεράριθμα κελιά

Την κατάσταση επιδεινώνει ο συνωστισμός των κρατουμένων σε υπεράριθμα κελιά, ενώ και οι κάμερες στο κλειστό κύκλωμα ασφάλειας δε λειτουργούν, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει επαρκής παρακολούθηση των κινήσεων των κρατουμένων με κίνδυνο την ασφάλειά των εργαζομένων αλλά και των ίδιων των κρατουμένων.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here