Συρίγος και Λεονταρίδης στην εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων

Πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη η εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Σερρών σε συνδιοργάνωση με τη ΚΕΔΗΣ και με θέμα « Ένας αιώνας αρρυθμίας» , που αναβίωσε  το οδοιπορικό των Ποντίων Προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στα όρια του Νομού Σερρών.

Κεντρικός ομιλητής και φυσικά εκλεκτός καλεσμένος ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος.

Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης που αναφέρθηκε στην τραγική ιστορία της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού  , που βαραίνει τις ψυχές όλων μας , αλλά και στην αναγκαιότητα διεθνούς αναγνώρισης. 

«Τιμούμε σήμερα την μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας, παππούδων και γιαγιάδων μας , θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας που εξοντώθηκαν , σφαγιάσθηκαν και όσοι απέμειναν ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και εκδιώχθηκαν ερχόμενοι στη μητέρα πατρίδα ξεκινώντας και χτίζοντας μία νέα ζωή» ανέφερε ο βουλευτής κατά την ομιλία του για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια επέτειο που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και αποκτά πρόσθετους συμβολισμούς .

Οι περήφανοι Πόντιοι πρόσφυγες,  με τα χίλια δύο βάσανα που υπέστησαν , στάθηκαν όρθιοι , αγωνίσθηκαν , δημιούργησαν , στήριξαν την πατρίδα μας , γαλούχησαν τις νέες γενιές με τα ήθη  και έθιμα τους , τις παραδόσεις τους και μαζί με τους πρόσφυγες Μικρασιάτες και Θρακιώτες συνέβαλαν στην ανόρθωση των χωριών μας , των πόλεων μας  και της Ελλάδας μας, χωρίς ποτέ τους  να ξεχνάνε  την μνήμη των συγγενών  και των  φίλων τους.

Όλες αυτές οι ψυχές , των αθώων ανθρώπων που χάθηκαν , ζητούν δικαίωση, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την θυσία τους , μία δικαίωση που θα συμβάλει και στην αφύπνιση των λαών,  προς αποφυγή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.

Μία δικαίωση  που θα δηλώνει πως οι ανθρώπινες αξίες,  οι αρχές της ειρήνης και της δημοκρατίας  δεν χάθηκαν .

Διαφορετικά όλοι θα είμαστε   επιλήσμονες της ιστορίας και των θεμελιωδών αρχών των πολιτισμένων κρατών. Για αυτό και 

Χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί πιο δυνατά τον αγώνα μας για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού .