Τάσος Χατζηβασιλείου: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα !

Τάσος Χατζηβασιλείου: Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα

Η συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το χριστουγεννιάτικο περιοδικό SocialProfile.

Τον πληθυντικό βάζει μπροστά δηλώνοντας παρόν και υποψήφιος ο Τάσος Χατζηβασιλείου, αναλαμβάνοντας όπως είναι φυσικό την ευθύνη των λεγομένων του.

Προφανώς ξέρει καλά πως χρειαζόμαστε, ένα νέο κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Ξέρει πως χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα, λιγότερους φόρους και συμμάζεμα της δημόσιας σπατάλης.

Για να μπορέσουμε και πάλι να παράγουμε περισσότερα και καλλίτερα, για να δημιουργήσουμε και πάλι, ένα ισχυρό και ευέλικτο κράτος που θα στηρίζει και θα στηρίζεται από τους πολίτες.

Δηλαδή όλα- όσα βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

SocialProfile: Κύριε Χατζηβασιλείου, είστε για πρώτη φορά υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία για την πρώτη σας θητεία στο κοινοβούλιο. Θεωρείται πως θα είστε παρών στην επόμενη κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ας μην προτρέχουμε. Τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα τις καταρτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσωπικά, έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου να συμμετάσχω στην προσπάθειά του να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την κάνουμε επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Ο στόχος μου είναι ένας:

Να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος που διαθέτει πρόγραμμα για την αναγέννηση της χώρας και έχει την αποφασιστικότητα να το εφαρμόσει.

SocialProfile: Τι πιστεύετε ότι περιμένει από εσάς ο σερραϊκός λαός;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Οι Σερραίες και οι Σερραίοι, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, είναι απογοητευμένοι και ταλαιπωρημένοι από τη βαθειά κρίση.

Έχουν χάσει κάθε ίχνος αισιοδοξίας για εκείνους και τα παιδιά τους, ιδίως μετά τις καταστροφικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Εκείνο που θα ήθελα να τους πω είναι ότι δεν μας αξίζει η σημερινή κατάσταση.

Η πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση δουλέψει μεθοδικά, με σχέδιο και στόχο.

Οι Σερραίοι ας είναι βέβαιοι ότι η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα βάλει τέλος στον κατήφορο που έριξαν τη χώρα εκείνοι που είπαν ατελείωτα ψέματα και κορόιδεψαν τον κόσμο.

Για παράδειγμα, θέλουμε στοχευμένες προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία.

Όχι πελατειακές προσλήψεις για ικανοποίηση των κομματικών στρατών, σε βάρος των φορολογουμένων.

SocialProfile: Είστε ένας νέος άνθρωπος και πολιτικός. Με δεδομένο πως τα νέα παιδιά φεύγουν σήμερα από τον τόπο μας τι θα τους συμβουλεύατε;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Έχω βαρεθεί να αποχαιρετώ συνομηλίκους μου που μεταναστεύουν.

Το βιώνω και στην οικογένειά μου, καθώς η αδελφή μου ανήκει στην κατηγορία των μορφωμένων παιδιών που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχασε 500.000 νέους επιστήμονες με εξαιρετικές δεξιότητες. Κι αυτό μας κόστισε 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τόσα ξόδεψαν οι ελληνικές οικογένειες και το κράτος για να μορφωθούν αυτά τα παιδιά που σήμερα προσφέρουν τις γνώσεις τους αλλού.

Θα ήθελα, λοιπόν, να πω στους νέους ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να χτίσει ένα οργανωμένο πλαίσιο που θα επιτρέπει στους Έλληνες να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους στην πατρίδα.

Στο διάστημα που διανύουμε, είδαμε να κυριαρχούν η αναξιοκρατία, η φαυλότητα, η λογική της ήσσονος προσπάθειας.

Είδαμε τα πανεπιστήμια να γίνονται γιάφκες βίας και εγκλήματος, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους.

Ξέρουμε, λοιπόν, ότι αν δεν έρθουν πίσω οι νέοι που μετανάστευσαν, η χώρα δεν θα τα καταφέρει.

Θέλουμε να δημιουργηθούν μόνιμες και καλοπληρωμένες δουλειές που θα φέρουν τα παιδιά πίσω.

SocialProfile: Ο τόπος μας κατάφερε από την 48 η θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα να «κατρακυλήσει» στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα. Γιατί άραγε;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Δυστυχώς, για τον τόπο μας ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Στις Σέρρες υπάρχει τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα σε ύπνωση.

Η υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η απουσία επενδύσεων οδήγησε πολλούς συντοπίτες μας στη Βουλγαρία.

Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και ο μικρότερος ΦΠΑ στρέφει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και καταναλωτών στη γειτονική χώρα.

Μπορεί η κατάσταση να αντιστραφεί;

Ναι, μπορεί.

Μετά λόγου γνώσεως, σας λέω ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να παραγάγουμε νέο πλούτο στη γεωργία, στον τουρισμό, στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες.

Υπάρχουν λιμνάζοντα κονδύλια στο ΕΣΠΑ, για το οποίο η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως.

Στη Νέα Δημοκρατία, έχουμε τελείως διαφορετική φιλοσοφία.

Θέλουμε το ΕΣΠΑ να στηρίξει την επιχειρηματικότητα, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.

Είναι η ώρα να βοηθήσουμε τους Έλληνες να αυξήσουν την παραγωγικότητα και το εισόδημά τους, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ειδικά για τις ακριτικές περιοχές, όπως είναι οι Σέρρες, σχεδιάζουμε να «κυνηγήσουμε» κυριολεκτικά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Μαζί με τους τοπικούς φορείς και το Επιμελητήριο, θα πάμε πόρτα-πόρτα στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουμε στην Κομισιόν τις δυνατότητες ανάπτυξης του τόπου μας.

SocialProfile: Τι έχει να περιμένει ο Σερραίος πολίτης από την Νέα Δημοκρατία και από εσάς στα επόμενα χρόνια;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Τα πράγματα δεν διορθώνονται αυτομάτως, ειδικά μετά την επιλογή της κυβέρνησης να δεσμεύσει τη χώρα με νέο άτυπο μνημόνιο.

Όμως, ο Σερραίος πολίτης μπορεί να περιμένει από εμάς την ανάκτηση της εθνικής μας αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας.

Διαθέτουμε σχέδιο και έχουμε τη θέληση και τις γνώσεις για να το υλοποιήσουμε. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας και να την ξανακάνουμε τόπο προσέλκυσης επενδύσεων.

Θέλουμε να αυξήσουμε τον εθνικό πλούτο προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Θέλουμε ισχυρή κοινωνική προστασία για τους αδύναμους πολίτες.

Και, φυσικά, να ξανακάνουμε την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, χαράσσοντας εξωτερική πολιτική με θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Για παράδειγμα, η πολύφερνη Συμφωνία των Πρεσπών που παραδίδει αμαχητί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, αποδεικνύει την ανικανότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον.

SocialProfile: Θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας στα χρόνια της πολιτικής σας παρουσίας;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στις Σέρρες.

Προέρχομαι από μια μέση οικογένεια, είμαι αυτοδημιούργητος και δουλεύω σκληρά από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι σήμερα.

Είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μου μπορούν να εκτιμήσουν τη μικρή διαδρομή μου στο δημόσιο χώρο.

Από την πλευρά μου, μπορώ να τους διαβεβαιώσω για δύο πράγματα:

θα παραμείνω προσηλωμένος στις αρχές της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να δούμε τον τόπο μας όπως του αξίζει.

SocialProfile: Πόσο εύκολη θεωρείται ότι είναι η όποια «αλλαγή» με την σημερινή πολιτική και κυρίως οικονομική κατάσταση;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η αλλαγή κατεύθυνσης είναι εύκολη.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά θα βάλουμε τον πήχη ψηλά, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική και οικονομική επανεκκίνηση.

Επί των ημερών του κ. Τσίπρα, η κοινωνική συνοχή κατέρρευσε. Η Παιδεία, η Δικαιοσύνη και η Υγεία υπολειτουργούν.

Ταυτόχρονα, καταγράφουμε τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, φιγουράρουμε κάτω από τη Σρι Λάνκα και τη Ζιμπάμπουε.

Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, νέο κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα, λιγότερους φόρους, συμμάζεμα της δημόσιας σπατάλης με στόχο να δίνονται ευκαιρίες ευημερίας και προκοπής σε όλους ανεξαιρέτως.

Χρειαζόμαστε ισχυρό και ευέλικτο κράτος που θα στηρίζει τους πολίτες. Κι όλα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

SocialProfile: Νομίζετε ότι είστε σε θέση να σπάσετε τους μηχανισμούς που προκαλούν αδράνειες και εμποδίζουν τις θετικές δράσεις;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα που θα προέρχονται από την αγορά, από την κοινωνία των πολιτών, από την πραγματική ζωή.

Όπως είπα και πριν, προέρχομαι από μια τυπική ελληνική οικογένεια.

Μαζί με όλους όσοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να πηγαίνει μπροστά, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να σπάσουμε τα στεγανά και τους μηχανισμούς που κατά καιρούς κρατούσαν τη χώρα πίσω.

SocialProfile: Ποιό θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα; H ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου, δηλαδή περισσότερες επενδύσεις, ή η έλλειψη μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου, που σημαίνει ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αύξηση μισθών, ενίσχυση των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων;

Τάσος Χατζηβασιλείου: Και τα δύο αποτελούν αλληλένδετα προβλήματα. Για να αναδιανείμεις πλούτο, πρέπει πρώτα να τον παραγάγεις.

Έτσι, αρχικά χρειάζεται να δημιουργηθεί πλαίσιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.

Μόνον τότε θα έρθουν οι αναγκαίες επενδύσεις για να δημιουργηθούν δουλειές και πλούτος. Έπειτα, έρχεται η ώρα της «μοιρασιάς».

Διαφωνώ με την αρρωστημένη ιδεοληψία της Αριστεράς για υπερπλεονάσματα και φορολογική αφαίμαξη, με στόχο την αναδιανομή πόρων κατά το δοκούν.

Διαφωνώ με την λογική που θέλει τους επιδοματούχους ως εξαθλιωμένη κομματική πελατεία.

Το κράτος πρέπει να αντλεί από την οικονομία μόνο όσα χρειάζεται για να επιτελέσει τους 3 βασικούς του στόχους:

  • να λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών,
  • να προστατεύσει την κοινωνική αλληλεγγύη
  • και να υποστηρίξει τους ασθενέστερους μέσα από το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όχι με έκτακτα δήθεν μερίσματα που αναδιανέμουν τη φτώχεια.

Έτσι, θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα και θα βελτιωθούν οι εργασιακές σχέσεις. Πιστεύω στις δυνατότητες των Ελλήνων και στη δημιουργικότητά τους.

Όπως πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια χρυσή δεκαετία προόδου, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Η συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το χριστουγεννιάτικο περιοδικό SocialProfile.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here