Ο Βασίλης Τερζής ζητά ενημέρωση για το EDEN PROJECT

Προφανώς μόνο οι προηγούμενοι δημοτικοί σύμβουλοι που άσκησαν διοίκηση βρίσκονται στο στόχαστρο της σημερινής δημοτικής αρχής.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του κ. Τερζή που μπορεί στις εκλογές να συμπαρατάχθηκε με τον κ.Φωτιάδη, αλλά εδώ και λίγο καιρό απολαμβάνει την ηρεμία της ανεξαρτησία του.

Ο κ.Τερζής λοιπόν στοχεύει και πάλι στον κ.Χρυσάφη ζητώντας ενημέρωση για το EDEN PROJECT.

Με τίτλο «Δεν μας είπατε ποιον Οκτώβρη κ. Δήμαρχε!!!» – «EDEN PROJECT SERRES»

 (Πάρκο Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) ζητά ενημέρωση και όχι εκδήλωση, ούτε φιέστα, ούτε πανηγύρι…»

«Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, στην 22η (διά ζώσης) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε:

Μέσα στον Οκτώβριο ο όμιλος ΙΤΑ, ο οποίος έχει συζητήσει και έχει το προσύμφωνο με τους Άγγλους και έχει τα αποκλειστικά προνόμια του EDEN στην Ελλάδα, θα έρθει στις Σέρρες να υπογράψουν με τους Άγγλους το προσύμφωνο και τη δέσμευση του χώρου μετά την παραχώρηση από τη Δημοτική Αρχή. 

Και συνέχισε:

Υπάρχουν άλλες 5 υποψηφιότητες και ο Όμιλος ΙΤΑ δεσμεύεται πως το πρόγραμμα αν θα γίνει, που θα γίνει, θα γίνει εδώ….  

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 20, αλλά η πανδημία μας πρόλαβε…

Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε τις μελέτες σκοπιμότητας για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του ποσού της συνολικής επένδυσης, της αρχικής εκτίμησης και τις πιθανές μορφές χρηματοδότησης του ποσού της επένδυσης.

Κυρίαρχο όμως σώμα, το οποίο θα πάρει τις όποιες αποφάσεις, οι οποίες θα εξουσιοδοτήσουν τη Δημοτική Αρχή για να προχωρήσει ή όχι στο εγχείρημα, σύμφωνα με αυτά που θα παρουσιαστούν, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο η περιβόητη τηλεοπτική συνέντευξη στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην οποία ο κ. Δήμαρχος είχε ανακοινώσει:

«…το 8ο EDEN Project θα γίνει στις Σέρρες, έχουμε ήδη υπογράψει με τους Άγγλους, έχουμε ήδη προχωρήσει και αυτό έχει μπει σε μια κατάσταση υλοποίησης».  

Ένα είναι σίγουρο, πως το Δημοτικό Συμβούλιο, στην 3η του Συνεδρίαση, στις 27-2-2020, πήρε μια και μόνο απόφαση: Αριθμ. Απόφασης 50. 

«Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για την υπογραφή αρχικής δήλωσης πρόθεσης για την κατασκευή Πάρκου Τεχνολογίας, Πολιτισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δήμο Σερρών (EDEN PROJECT SERRES), σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία ¨ΙΤΑ ΑΕ¨».

Από τις 27 Φεβρουαρίου 2020, στον Μάρτιο του 2020, στη συνέντευξη του Σεπτεμβρίου του 2021, στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29 Σεπτεμβρίου του 2021, στον Οκτώβριο (που δεν ήρθε ποτέ)… φτάσαμε 2 χρόνια μετά. 

Ερωτηματικά.

Πως έχουμε προχωρήσει; τι ακριβώς παραχωρούμε; πως θα γίνει; πόσο και για πόσο; με ποιους όρους; τι κερδίζουμε ως Δήμος εκτός από τα έμμεσα ανταποδοτικά; μελέτες έγιναν; από ποιόν; ποιος πλήρωσε; που υπογράψαμε; ποιος υπέγραψε; με ποια απόφαση και δικαιοδοσία;… 

Το πάρκο θα γίνει!!! ή για να είμαι πιο ακριβής ΝΑ ΓΙΝΕΙ, έως τότε όμως μια επένδυση 160 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δεσμεύσει εσαεί 1000 στρέμματα Δημοτικής έκτασης και η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του τελούν υπό πολλές προϋποθέσεις, απαιτεί διαφάνεια, διαβούλευση και απόφαση από συλλογικά όργανα, τοπικούς και κρατικούς θεσμούς και φορείς. 

Από την απλή εξουσιοδότηση υπογραφής δήλωσης ενδιαφέροντος, έως το «…έχουμε ήδη υπογράψει με τους Άγγλους, έχουμε ήδη προχωρήσει και αυτό έχει μπει σε μια κατάσταση υλοποίησης» είναι μια κατάσταση από το «Παράβαση καθήκοντος» έως το λέμε και κάτι παραπάνω (από την εποχή του Μαυρογιαλούρου). 

Κάπου ανάμεσα σίγουρα υπάρχει η αλήθεια. 

Από την κοινωνία και τον Δήμο, ως διοικητική οντότητα αλλά και ως συνέλευση πολίτων και κυρίαρχο πολιτικό σώμα, στην «επικοινωνία», ως παθογένεια, όταν γίνεται μείζον ζήτημα και αυτοσκοπός. 

Με υπομονή περιμένω την ενημέρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, το επίσημο ανώτατο θεσμοθετημένο όργανο, πρώτης και αποκλειστικής ενημέρωσης, συζήτησης, έγκρισης και λήψης απόφασης. 

«Ούτε εκδήλωση, ούτε party, ούτε πανηγύρι…»

Εδώ ρε Βασίλη δεν έχουμε ενημέρωση για το φωτοβολταικό πάρκο και εσύ θέλεις ενημέρωση για το EDEN PROJECT;

Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να ρωτήσω όλους όσους θέλουν να γίνει το  φωτοβολταικό πάρκο, με πόσα λεφτά το στρέμμα θέλουν να το νοπικιάσουμε;

Γιατί πριν μια δεκαετία κατηγορήθηκε ο κ.Καλαθάς που το νοίκιασε για 300 ευρώ το στρέμμα!

Μπας και είναι με …λιγότερα;