Εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών: Τέταρτη δόση εμβολίου

Τέταρτη δόση εμβολίου για τον κορονοϊό για όσους πολίτες άνω των 30 ετών το επιθυμούν και άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενώ παραμένει ισχυρή η σύσταση για τους άνω των 60 ετών

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν αυτή τη Δεύτερα, ενώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η πλατφόρμα για τη χορήγησή της στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο κι αμέσως μετά τους ανοσοκατασταλμένους , καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα. 

Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή, καθώς έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% των δικαιούχων.

Όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών: Μπορούν(!) να κάνουν την τέταρτη δόση

Στην εισήγηση να εμβολιασθούν με την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών που το επιθυμούν προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Στο πλαίσιο αυτό θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε όσοι πολίτες άνω των 30 ετών το επιθυμούν, να κλείσουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση, αλλά απλά συστήνεται, ενώ παράλληλα, η Επιτροπή επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση όσων είναι πάνω από 60 ετών.

Η εισήγηση της επιτροπής έρχεται στον απόηχο της ανησυχίας που προκαλεί η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.

Μάλιστα προχθες ανακοινώθηκαν 10.528 και την χθες 12.537 νέα κρούσματα της COVID-19 σε όλη τη χώρα. 

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων μάλιστα συνδέει νοητά την έξαρση με την αύξηση της κινητικότητας, δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν πλέον κλείσει και η Ελλάδα δέχεται ήδη μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών. 

Σε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κινήθηκαν πάνω από δέκα περιοχές της χώρας, όπως Θεσσαλονίκη (783), Ηράκλειο (510), Χανιά (286), Αχαΐα και Κέρκυρα (277), Ρόδος (214), Λάρισα (179), Εύβοια (147), Αιτωλοακαρνανία (141) και Κορινθία (127), Μεσσηνία (125), Ρέθυμνο (107) και Λασίθι (100).

Συνολικά, μάλιστα, στην Περιφέρεια Κρήτης τα κρούσματα χθες ξεπερνούσαν τα 1.000

Αντίστοιχα, σε φρενήρεις ρυθμούς ανεβαίνει και ο δείκτης θετικότητας, Τα «πρωτεία» έχει και πάλι η Μύκονος, με ποσοστό 50,89% και ακολουθούν η Σαντορίνη με 33,51%, η Μήλος με 32,31%, η Πάρος με 23,81%, η Δυτική Αττική με 21,51% και η Κάρπαθος με 21,37%. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν την αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία ότι όσοι πολίτες δεν νόσησαν τα προηγούμενα δύο χρόνια επιμολύνονται τώρα, ενώ δεν λείπουν και οι επαναλοιμώξεις.

Ευάλωτοι οι νοσήσαντες σε επαναλοιμώξεις με μεταγενέστερα στελέχη

Άτομα που έχουν μολυνθεί με το παλιότερο στέλεχος της μετάλλαξης Ομικρον του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο, μπορεί να είναι ευάλωτα σε επαναμόλυνση με μεταγενέστερα στελέχη της παραλλαγής, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει και ενισχυτική δόση. 

Όπως ανέφεραν ερευνητές από την Κίνα στο Nature, οι εμβολιασμένοι ασθενείς που νόσησαν με το στέλεχος Ομικρον BA.1 ανέπτυξαν αντισώματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν αυτόν τον ιό συν τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, αλλά οι υποκατηγορίες Ομικρον που κυκλοφορούν τώρα έχουν μεταλλάξεις που παρακάμπτουν αυτά τα αντισώματα. 

Το Ομικρον BA.2.12.1, το οποίο επί του παρόντος προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τα Ομικρον BA.5 και BA.4, που πλέον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 21% των νέων περιπτώσεων στις ΗΠΑ, περιέχουν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν στα BA.1 και BA.2 στελέχη της Ομικρον. 

Αυτές οι νεότερες υποκατηγορίες «κυρίως αποφεύγουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό από τον SARS-CoV-2», ανακάλυψαν οι ερευνητές. 

Ετοιμάζει στοχευμένα εμβόλια για την Ομικρον η Pfizer

Την ίδια ώρα, υπό ανάπτυξη βρίσκονται από την εταιρεία Pfizer τα εμβόλια που στοχεύουν ειδικά στην Ομικρον και άλλες παραλλαγές, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής Albert Bourla, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσαρμόζει γρήγορα τα εμβόλια, καθώς μεταλλάσσεται ο κορονοϊός.