Θένια Χαραλαμπίδου: Ποιοι κρύβονται πίσω από το αίτημα για λατομείο στον Λαϊλιά;

Για μια ακόμη φορά έπειτα από… 30 χρόνια (σ.σ. η πρώτη φορά ήταν το 1991) κάτοικοι, φορείς και συλλογικότητες των Σερρών διαμαρτύρονται ενάντια στην αίτηση δημιουργίας λατομείου στην περιοχή «Χέρσο» του όρους Λαϊλιά.

Το αίτημα του επιχειρηματία μαζί με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει ήδη κατατεθεί και έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση με τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η απόφαση της έγκρισης ή μη του λατομείου.

Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας είναι έντονο καθώς η περιοχή που έχει ζητηθεί για να πραγματοποιηθούν οι εξορύξεις βρίσκεται εντός περιοχής του Δικτύου Natura με κωδικό GR1260007 «Όρη Βροντούς-Λαϊλιάς-Επίμηκες-Σπήλαια Ζεστά Νερά και Καταρρακτών» που ανήκει στην κοινότητα Αχλαδοχωρίου του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών.

Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες που δημιούργησαν το κίνημα «ΟΧΙ λατομείο στο Λαϊλιά» ισχυρίζονται ότι η δραστηριότητα αυτή θα αλλοιώσει το φυσικό τοπίο, θα δημιουργήσει προβλήματα στο οικοσύστημα, θα υποβαθμίσει την περιοχή όπου κατοικούν και δραστηριοποιούνται και εν τέλει θα είναι ένα πλήγμα σε κάθε μορφή οικοτουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Δυστυχώς, μετά την ψήφιση του νόμου 4685/2020 από την Κυβέρνηση της ΝΔ, άνοιξε η κερκόπορτα για την «άλωση» και εκμετάλλευση κάθε μορφής φυσικού τοπίου από «επενδυτές» και επιχειρηματίες που συνήθως έχουν πρόσβαση σε ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και πολλές φορές σε πολιτικά πρόσωπα.

Η έπαρση και αλαζονεία που διακατέχει τους επιχειρηματίες με «πλάτες» και η επίδειξη δύναμης αποκαλύφθηκε από τον Βουλευτή Σερρών με την «Ελληνική Λύση» κ. Κώστα Μπούμπα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Καλημέρα Σιντική» και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κώττα στις 30/10/2021. Ο κ. Μπούμπας όταν τέθηκε το θέμα αν θα γίνει το λατομείο στον Λαϊλιά αναφέρει ένα περιστατικό που συνέβη στο δημοτικό γήπεδο κατά τη διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου:

Μπούμπας: «Κάποιος ο οποίος εμπλέκεται με το λατομείο, δεν θα σας πω όνομα, άρχισε να φωνάζει μέσα στον κόσμο λέγοντας το λατομείο θα γίνει, με αφορμή και την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα απέναντι στον υπουργό τον κ. Αμυρά».

Επανέρχεται ο δημοσιογράφος και ξαναρωτάει τον κ. Μπούμπα: «Να φωνάζει τι να λέει δηλαδή;»

Μπούμπας: «Μου λέει ότι το λατομείο θα γίνει θέλετε δε θέλετε».

Δύο μέρες μετά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο τηλεοπτικό σταθμό «Δικτυο» την 1η Νοέμβρη 2021 στη δημοσιογράφο Μαρία Νάβαλη, ο επιχειρηματίας Ιωάννης Γερμενίδης που κατέθεσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να λειτουργήσει λατομείο στην περιοχή «Χέρσο» του όρους Λαϊλιά προβαίνει σε πρωτάκουστες δηλώσεις σχετικά με το θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ Γερμενίδη δύο υπηρεσιακοί παράγοντες (ανέφερε και επίθετο στη συνέντευξη) πριν από έξι μήνες πήγαν στο Καρυδοχώρι, τον έψαξαν, τον βρήκαν και τον ρώτησαν αν εξακολουθεί να τον ενδιαφέρει το λατομείο (σ.σ. είχε εκδηλώσει το ίδιο αίτημα και το…1991). Τους απάντησε ότι ενδιαφέρεται και τον… προέτρεψαν (!!!) να καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη, όπως και έκανε.

Είμαστε μια όμορφη ατμόσφαιρα στις Σέρρες:

Βουλευτές λοιδορούνται δημόσια και προπηλακίζονται λεκτικά για ερωτήσεις που καταθέτουν, υπηρεσιακοί παράγοντες ψάχνουν να βρουν ενδιαφερόμενους, το fax στην αίτηση του επιχειρηματία παραπέμπει σε «άσχετη»; σερραϊκή εταιρεία και όλα μαζί λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία για την δημιουργία λατομικής ζώνης με απώτερο σκοπό, τι άλλο; Το κέρδος.