Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης Θεολόγος: Άχραντε Θεοτόκε, περιφρούρησον από πάσης προσβολής τη νεολαία σου

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάζεται και εφέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Εκκλησία των Σερρών και ειδικώς στην ομώνυμη μεγάλη ενορία της πόλεως.

Την παραμονή της μεγάλης θεομητορικής εορτής, Κυριακή 14 Αυγούστου 2022, τελέσθηκε ο μέγας Αρχιερατικός, πανηγυρικός Εσπερινός στον εορτάζοντα ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση του ιερού Επιταφίου της επουράνιας πνευματικής Μητέρας μας. Πλήθος ευσεβών πιστών κατέκλυσε τόσο τον περικαλλέστατο ιερό Ναό, όσο και τον αύλειο χώρο του, αποδίδοντας οφειλετικώς τις πρέπουσες τιμές, τον καρδιακό σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του στην Κυρία Θεοτόκο, που “ουράνωσε” με τον θείο Τόκο Της την γη, ενώ εκατοντάδες Σερραίοι συμμετείχαν στην λιτανεία της εικόνος του “Επιταφίου” της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στην λιτανεία συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδάμ Σαρρής, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών καθώς και τιμητικό άγημα του Στρατού.

Νωρίτερα, στον εμπνευσμένο από το δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού της εορτής: «Διὸ ἄχραντε Θεοτόκε, ἀεὶ σὺν ζωηφόρῳ Βασιλεῖ, καὶ τόκῳ ζῶσα, πρέσβευε διηνεκῶς, περιφρουρῆσαι καὶ σῶσαι, ἀπὸ πάσης προσβολῆς ἐναντίας τὴν νεολαίαν σου· τὴν γὰρ σὴν προστασίαν κεκτήμεθα», επίκαιρο και εμπνευσμένο λόγο του, ο Σεβ. κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στην ανάγκη περιφρουρήσεως της νεολαίας μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ημέρες μας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Πανευφρόσυνος και στολισμένος με θεία δόξα εορτα­σμός επιτελείται σήμερα σε όλους τους ιερούς Ναούς της παναγιοσκεπάστου Πατρίδος μας, με αφορ­μή την ιερά μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστών σπεύδουν σήμερα ως ευλαβείς προσκυνητές στην χάρη Της, ευχαριστούντες αξιοχρέως και μακαρίζοντες οφειλετικώς μέσα από τα βάθη της καρδιάς τους την ευλογημένη και δεδοξασμένη Βασίλισσα των αγγέλων και Μητέρα των ανθρώπων. Η ένθεη συγκίνησις και η πνευματική ανά­τασις συνιστούν με έναν λόγο τα ιερά συναισθήματα της ευλογημένης αυτής εορτίου προσευχητικής συνάξεώς μας.

Γι’ αυτό και εμείς τα κατά χάριν παιδιά Της, γνωρίζοντας εκ πείρας την άπειρη αγάπη Της και την φιλόστοργη προς τον Δεσπότη Χριστό πρεσβεία Της για εμάς, Την ευχαριστούμε με ύμνους και ωδές καρδιοστάλακτες, γεραίροντες το άμετρον έλεός Της και την πολλήν ευσπλαγχνίαν Της.

Πράγματι, υπεγράμμισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών, είναι ιδιαιτέρως εύστοχη η αποψινή εόρτιος και διδακτική διατύπωση του ιερού υμνογράφου, ο οποίος εντός της λαμπράς αυτής ακολουθίας του Εσπερινού της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, ηθέλησε να συμπεριλάβει με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο δοξαστικό των στιχηρών του Εσπερινού ένα αίτημα ειδικώς για τη νεολαία μας, παρακαλώντας την Υπεραγία Θεοτόκο να την περιφρουρήσει από κάθε ενάντια προσβολή.

Και εχθές και σήμερον και πάντοτε, η προσευχή της Εκκλησίας μας απευθύνεται προς τον Θεόν και για τη νεολαία μας, την ”χρυσή ελπίδα” της Πατρίδος μας και του κόσμου ολοκλήρου. Την ευπαθή, κατά την προσφιλή έκφραση του λαοφιλούς Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και δια τούτο ιδιαιτέρως συμπαθή νεολαία. Γι΄ αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία θα παραλάβουν από εμάς τη σκυτάλη της ζωής και θα οδηγήσουν τον κόσμο στο αύριο. Ποιόν κόσμο όμως θα παραδώσουμε στη νεολαία; Με ποιές αρχές την γαλουχήσαμε και την αναθρέψαμε; Ποιά είναι τα ιδανικά εκείνα και οι αξίες που προσφέραμε στα νέα παιδιά μας ως θωράκιση και ενδυνάμωση απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

Εάν κανείς θα τολμούσε να δει κάποτε την αλήθεια κατάματα θα αντιλαμβανόταν τα πολλά και μεγάλα μας λάθη, τα οποία περιορίζουν ασφυκτικά τον αξιακό ορίζοντα των νέων μας και υπονομεύουν το μέλλον τους. Είναι αυτή η νεολαία την οποία η κοινωνία μας εξέθρεψε με τα ”ξυλοκέρατα” ενός άκρατου ευδαιμονισμού και ενός ασυγκράτητου αμοραλοσμού. Μία νεολαία που μεγαλώνει χωρίς Θεόν, μέσα σε ένα κόσμο που κυριαρχεί το δίκαιο του ισχυρότερου, όπου οι μεγάλες αξίες υπονομεύονται και ευτελίζονται, όπου τα αγαθά έπαψαν να αποκτώνται “κόποις”, αλλά “κόλποις”.

Η κοινωνία μας ολόκληρη έχει υποχρέωση ιερή να θωρακίσει αυτά τα νέα παιδιά και να παράσχει σ’ αυτά τα πνευματικά εκείνα αντισώματα έτσι ώστε όταν συναντήσουν την πνευματική και ηθική νόσο να μπορέσουν να αντισταθούν και να εξέλθουν νικητές. Θέλουμε τους νέους μας πρωταγωνιστές και συνδημιουργούς αυτής της ζωής και όχι απαθείς θεατές που σπαταλούν το δώρα της νιότης τους στα ”σκοτάδια” και τα ”λασπόνερα” της αμαρτίας.

Να, λοιπόν γιατί ο ιερός της Εκκλησίας μας υμνωδός αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί με τέτοια ένταση ψυχής στην Παναγία, την μεγάλη Μητέρα της νεολαίας και να Την παρακαλέσει, εκεί που εμείς αστοχήσαμε, Εκείνη να έλθει ταχέως να σκεπάσει, να θεραπεύσει, να εμπνεύσει, να θωρακίσει, να απαλύνει τις πληγές που είναι τόσες πολλές στις νεανικές ψυχές. Τα παιδιά μας είναι πληγωμένα και θυμωμένα και δικαίως, με την ανακολουθία της ζωής μας, η οποία δεν αποπνέει ούτε το άρωμα της πίστεως, ούτε της αληθείας, ούτε της αυθεντικότητος. Χρωστάμε μία συγγνώμη στη νεολαία μας, που θα συνοδεύεται από ειλικρίνεια προθέσεων και συνέπεια πράξεων.

Ας σκύψουμε, λοιπόν, με στοργή και ταπείνωση να ακούσουμε τα παιδιά μας, έτσι ώστε να δοθεί μία ηχηρή απάντηση σ’ αυτήν την παρακμή, η οποία χαρακτηρίζει τις ημέρες μας. Αν δεν το κάνουμε εμείς τώρα, θα το κάνουν οι επιτήδειοι που καραδοκούν να θερίσουν με απατηλές υποσχέσεις για ψεύτικους παραδείσους τις ψυχές των νέων μας, για τις οποίες θα δώσουμε λόγο. Η Παναγία μας ας είναι η σκέπη και βοήθεια πάντων ημών. Αμήν. Χρόνια πολλά, ευλογημένα και θεοχαρίτωτα!».