Τι έλεγαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι για το ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ;

Θυμάμαι τι έλεγαν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι προεκλογικά πριν πέντε χρόνια για τα σκουπίδια και ειλικρινά λυπάμαι που έστω και ένας δεν βγήκε να καταγγείλει όλους εκείνους που κορόιδευαν το κόσμο για το ΧΥΤΑ και τον ΧΥΤΥ!

Θα μου πείτε τότε ήταν στα λόγια η κατασκευή του εργοστασίου στο Παλαιόκαστρο..

Σήμερα όμως μετρά ημέρες όχι μόνο η ολοκλήρωση της κατασκευαστικής φάσης αλλά και η κανονική λειτουργία για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην θέση Νεραϊδα όπου βρίσκεται και ο ΧΥΤΑ.

Η κατασκευή του έργου, 18 περίπου μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, οδεύει προς την ολοκλήρωσή της με τη δοκιμαστική λειτουργία να ακολουθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και την κανονική λειτουργία στις αρχές Μαΐου 2019.

Δηλαδή λίγες μέρες πριν τις εκλογές!

Δεν γίνεται όμως;

Εγώ θα θυμίσω σε όλους τους Σερραίους τι έλεγαν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, για την κατασκευή του ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ, τότε που ήταν και πάλι προεκλογική περίοδος.

Πως συμπεριφέρθηκαν όλοι – όσοι ήθελαν να διαχειριστούν το δικό μας μέλλον και πως συμπεριφέρθηκαν στην συνέχεια..

Όταν πήγαν χωρίς ντροπή να πάρουν και το …βραβείο!

Για την άθλια συμπεριφορά τους…

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΑ κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ ενώ η σχετική σύμβαση η οποία υπεγράφη στις 13 Ιουνίου 2017 είχε ως αντικείμενο τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ που συνδέει πόρους της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών θα εξυπηρετεί θέλει δεν θέλει και πάντα σύμφωνα με την σύμβαση όλους τους δήμους της ΠΕ Σερρών καθώς και το Δήμο Κιλκίς.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ (συμβολή ΕΣΠΑ 15,2 εκατ. ευρώ), ενώ φορέας υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας.

Και φυσικά στην ανάδοχο Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΣΙΡΡΑ Α.Ε. που υλοποιεί τη σύμπραξη συμμετέχουν εταιρείες INTRAKAT Α.Ε., ARCHIRODON και ENVITEC Α.Ε.

Η σύμβαση σύμπραξης αφορά περίοδο 27 ετών με την ανάδοχο εταιρεία να αναλαμβάνει τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, για 25 έτη μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής.

Να σημειώσουμε εδώ βέβαια πως η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ν. Σερρών είναι η πρώτη μονάδα που υλοποιείται από τις τρεις που σχεδιάστηκαν για την Κεντρική Μακεδονία.

Όσο για το κόστος της επεξεργασίας των απορριμάτων είναι γνωστό εκ των προτέρων, οπότε είναι γνωστή και η επιβάρυνση των δήμων.

Καλό δεν θα είναι όλοι εμείς που θα κληθούμε να το πληρώσουμε να μάθουμε και το ποσό της επιβάρυνσης;

Γιατί για αυτό όλοι οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής τουλάχιστο κάνουν την ..πάπια!

Και το μόνο που ακούμε είναι το πόσο θα μειώσει ο καθένας το νερό!

Στα λόγια, σαν τον Βλάχο που έλεγε προεκλογικά ότι θα το μειώσει και μόλις ανέλαβε έκανε …αύξηση!

Θα μου πεις εδώ τα «χοχόλια» «έφαγαν» τον Πύργο στην Πλατεία Εμπορίου!

Αυτό δεν θα …»έτρωγαν«;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here