Μετά από παρέμβαση Λεονταρίδη, στα νοικοκυριά των Σερρών Επιδότηση τηλεθέρμανσης!

Θετική λύση στο θέμα της επιδότησης των νοικοκυριών στις Σέρρες που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση πέτυχε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θεόφιλος Λεονταρίδης, μετά τη συνάντησή του με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με την δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και τα νοικοκυριά των Σερρών που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση θα συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης με επιδότηση και κριτήρια ανάλογα των υπολοίπων νοικοκυριών που χρησιμοποιούν άλλες πηγές ενέργειας για θέρμανση, ενώ για φέτος μετά τις αυξήσεις στα μέτρα αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου αλλά και την …τηλεθέρμανση.

Στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις των Σερρών χορήγηση επιδότησης τηλεθέρμανσης!

Χορήγηση επιδόματος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση στις Σέρρες ζήτησε ο βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θ. Σκυλακάκη.

Μετά από επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Θ. Σκυλακάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνο Πετραλιά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ζήτησε να δοθεί επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση στις Σέρρες λόγω αναμενόμενης αύξησης των λογαριασμών εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων πρώτων υλών που παράγουν τηλεθέρμανση.

Ταυτόχρονα, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης έκανε παρέμβαση και στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα για τον εν λόγω θέμα όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«H κυβέρνηση παρενέβη άμεσα και με 500 εκ. € επιχειρεί να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης οι οποίες έλαβαν μέτρα, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη να στηρίξουμε τα νοικοκυριά απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και του φασικού αερίου.

Τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν:

  1. Η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με ιδιαίτερη πρόνοια για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά
  2. Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων με αποτέλεσμα ο αριθμός των νοικοκυριών που θα λάβουν ενίσχυση να προσεγγίσει το 1,5 εκατομμύριο και το κόστος του επιδόματος να ανέλθει από τα 84 εκ. € που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκ. €
  3. Σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ εμπορίας θα δοθεί έκπτωση τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας φυσικού αερίου σε όλα τα νοικοκυριά. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ θα διαθέσει ποσότητες φυσικού αερίου και στους υπόλοιπους παρόχους που με τη σειρά τους θα πρέπει να μετακυλήσουν την έκπτωση αυτή στους καταναλωτές.

Θέλω να σας ενημερώσω κ. Υπουργέ ότι σε ένα μέρος της πόλης των Σερρών η θέρμανση στα νοικοκυριά γίνεται με την τηλεθέρμανση.

Η προμήθεια δηλαδή θερμότητας για θέρμανση χώρων καθώς και θερμού νερού χρήσης στα σπίτια γίνεται με τηλεθέρμανση που όπως γνωρίζετε καλά έχει πλεονεκτήματα μεταξύ των οποίων ο περιορισμός της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή τηλεθέρμανσης είναι το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καυσόξυλα, τα πέλετ, κλπ.

Λόγω αναμενόμενης αύξησης του λογαριασμού της τηλεθέρμανσης για τους καταναλωτές εξαιτίας της αύξησης του κόστους της καύσιμης πρώτης ύλης, οφείλετε να συμπεριλάβετε και τα νοικοκυριά αυτά και τις μικρές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση στα μέτρα στήριξης».

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσαν τον βουλευτή Σερρών Θεόφιλο Λεονταρίδη ότι θα συμπεριλάβουν και την τηλεθέρμανση στην προβλεπόμενη επιδότηση, ενώ ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Σκυλακάκη, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ).

Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα».