Απόστολος Τζιτζικώστας: Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Απόστολος Τζιτζικώστας: Κινήσεις σε όλα τα επίπεδα πραγματοποιεί η Αθήνα, με τους διαύλους της ελληνικής διπλωματίας να ανοίγονται σε μια διεθνή προσπάθεια από τη στιγμή που άρχισε να ξεδιπλώνεται η νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας προσπαθεί να διεθνοποιήσει το ελληνοτουρκικό ζήτημα σε ευρωπαϊκό-τουρκικό στα ανώτατα κλιμάκια.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει προβεί σε συνομιλίες εκτός από την ΕΕ και με επιτελείς του ΝΑΤΟ, ενώ ενημερώθηκαν και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Την ίδια ώρα έχει εκδοθεί , κοινή αντι – NAVTEX από τη πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου. Κίνηση που αποσκοπεί και στον περιορισμό της διεθνούς νομιμοποίησης των τουρκικών ενεργειών, με τη διεθνή κοινή γνώμη να αποτελεί για την χώρα μας κρίσιμη παράμετρο για τη στάση των διεθνών οργανισμών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τονίζει ο Περιφερειάρχης KM Απόστολος Τζιτζικώστας

Στο πλαίσιο της τουρκικής προκλητικότητας, τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και την πανδημία του κορωνοϊού μίλησε στην εκπομπή «Αταίριαστοι», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για την τουρκική προκλητικότητα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μιλάει με βαθιά όπως λέει ανησυχία.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρει συγκεκριμένα πώς «Σε αυτή τη φάση η Ελλάδα πρέπει αφενός να δείξει ψυχραιμία, αφετέρου αποφασιστικότητα.

Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε ως χώρα να είναι ξεκάθαρο: ότι εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έτσι όπως αυτά απορρέουν και από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από την Ιστορία της χώρας μας και της περιοχής. Οφείλουμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

Δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις κρίσεις (ελληνοτουρκική, πανδημία, οικονομία, προσφυγικό – μεταναστευτικό).

Απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα».

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε:

«Πάντα στην ΕΕ και στην ιστορία της, υπήρχαν συμβιβασμοί.

Έγινε ένα ιστορικό βήμα έπειτα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, που θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά ζητήματα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Έχουμε πλέον μια απόφαση της ΕΕ για ένα Ταμείο Ανάκαμψης και έναν νέο προϋπολογισμό γενναίο και φιλόδοξο.

Σίγουρα κάποιες χώρες έβαλαν τις δικές τους παραμέτρους και οπτικές, αλλά αυτό σε μια ένωση 27 χωρών είναι αναμενόμενο.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι αυτά τα 70 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι χρήματα τα οποία κυριολεκτικά μπορούν να αναμορφώσουν τη χώρα μας.

Αρκεί εμείς να είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, να τα απορροφήσουμε εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα. 

Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες και με σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων, ανέφερε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως βάλαμε πλάτη για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια των Περιφερειών, για να προχωρήσει η κυβέρνηση στα οριζόντια προγράμματα στήριξης της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, έτσι και τώρα προετοιμαζόμαστε, προκειμένου γρήγορα και με συγκεκριμένες προτάσεις να απορροφήσουμε κονδύλια, τα οποία θα ενισχύσουν τις υποδομές στις περιοχές μας, σε σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, έργα περιβαλλοντικά και αντιπλημμυρικής θωράκισης, αλλά και έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Οι Περιφέρειες έχουν ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο και το έχουν αποδείξει. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισημαίνω ότι οι Περιφέρειες στην Ευρώπη πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς άνω του 60% της οικονομίας των χωρών περνά από τις Περιφέρειες.

Αυτό στην Ελλάδα δεν το έχουμε κατακτήσει και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας έχει μείνει πίσω.

Γιατί είναι διαφορετικό να σχεδιάζεις προγράμματα με βάση τις ανάγκες κάθε τόπου, από κάτω προς τα πάνω, και είναι αλλιώς να επιβάλλονται από ένα Υπουργείο, από πάνω προς τα κάτω, χωρίς να λαμβάνονται πολλές φορές υπόψη τα δεδομένα κάθε περιοχής».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας για την πανδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της:

«Το γεγονός ότι άνοιξε -και σωστά άνοιξε- η τουριστική περίοδος, έφερε αύξηση των κρουσμάτων και μας ανάγκασε να πάρουμε επιπλέον μέτρα.

Εκτός από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα σύνορα με ορισμένες χώρες, από τις οποίες περιμέναμε μεγάλη αύξηση και υψηλές σε αριθμό αφίξεις τουριστών οδικώς.

Έτσι επλήγη συνολικά η χώρα και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε σε χειρότερο επίπεδο από τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις που κάναμε προτού ανοίξει η τουριστική περίοδος.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να θωρακίσουμε τις περιοχές μας υγειονομικά, διότι για εμάς πρώτη προτεραιότητα φέτος είναι αυτό το ‘ελληνικό θαύμα’, που πετύχαμε με κόπο και χάρις στην ωριμότητα των Ελλήνων και την υπεθυνότητά τους, να το προστατεύσουμε.

Γίνονται διαρκώς έλεγχοι.

Σίγουρα όμως έχει υπάρξει και μια χαλαρότητα, που είναι απαράδεκτη.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, η πανδημία είναι εδώ και έχουμε μια έξαρση στις γειτονικές μας χώρες, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικο, τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα πρωτόκολλα και τα μέτρα.

Δεν είναι μόνο οι πολίτες και οι επισκέπτες, είναι και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, που δεν πρέπει να χαλαρώνουν.

Φανταστείτε εάν έχουμε ένα πισωγύρισμα λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας, τι θα σημάνει αυτό για τον τουρισμό, τόσο για τη φετινή χρονιά -έχουμε μπροστά μας τον κρίσιμο μήνα του Αυγούστου- αλλά και για το επόμενο καλοκαίρι.

Η Ελλάδα, όπως εξέπεμψε το μήνυμα μιας σοβαρής και οργανωμένης χώρας, που διαχειρίστηκε επιτυχώς τη μεγάλη υγειονομική κρίση, να εκπέμψει τώρα και το μήνυμα της ασφαλούς χώρας και στον τουρισμό».

Διαβάστε επίσης για τον Απόστολο Τζιτζικώστα: