Οι ΗΠΑ θα τιμωρούν όλους όσους δεν θέλουν την συμφωνία των Πρεσπών;

Η εμφάνιση των Σκοπιών στο Euro 2021 υπήρξε καραμπινάτη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε θέμα που προκαλεί σοβαρές διπλωματικές τριβές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, εξελίσσεται η απαράδεκτη κίνηση της βόρειας γείτονος να εμφανιστεί η ποδοσφαιρική ομάδα της στο Euro 2021 με την ονομασία «Μακεδονία».

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε με τον ομόλογό του, αλβανικής καταγωγής, Μπουγιάρ Οσμάνι, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην UEFA.

Από τη μεριά τους, τα Σκόπια, ως όλα δείχνουν, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την κουτοπονηριά τους, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί καραμπινάτη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάντως σύμφωνα με την Συμφωνία των Πρεσπών η γειτονική χώρα δεσμεύεται από την Συμφωνία (άρθρα 4, 6) και την τροποποίηση του Συντάγματός της (άρθρα 3 και 49) για την εξάλειψη οιασδήποτε μορφής αναθεωρητισμού και αλυτρωτισμού (από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς), με σεβασμό στην κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας και στην αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές μας υποθέσεις».

Το πως θα εμφανιστεί η ομάδα είναι ήδη γνωστό, όπως είναι γνωστό και το αποτέλεσμα

Το τι θα κάνει η Ελληνική πλευρά δεν το ξέρω, αλλά το … υποψιάζομαι!

Για τις ΗΠΑ και το νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τι μπορούμε να πούμε;

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 8 Ιουνίου 2021 αποκάλυψε τις διαθέσεις του σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την επέκταση του πεδίου έκτακτης ανάγκης στα Δυτικά Βαλκάνια (πρώην Γιουγκοσλαβία και Αλβανία) που διακηρύχτηκε με απόφαση το 2001 και προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε όσους εμποδίζουν βασικούς θεσμούς και διεθνείς συμφωνίες.

Στον νέο κανονισμό αναφέρεται χαρακτηριστικά η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Μπάιντεν διέταξε την εφαρμογή κυρώσεων σε όποιον:

«…είναι υπεύθυνος ή συνεργός, άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα ή εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια και υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς στην περιοχή».

Με δυο λόγια, πάλι οι δικοί μας θα την πληρώσουν την …νύφη!