Ανεβαίνει καθημερινά η τιμή στο βαμβάκι

Έπειτα από πέντε απανωτά ανοδικά κλεισίματα την προηγούμενη εβδομάδα, η διεθνής τιμή βάμβακος ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με άνοιγμα στα 115 σεντς η λίμπρα, έχοντας στη συνέχεια διαμορφώσει υψηλό ημέρας στα 118,80 σεντς η λίμπρα.

Οπότε οι σημερινές τιμές που έχουν αναρτήσει τα εκκοκκιστήρια φτάνουν μέχρι τα 75 λεπτά παραδοτέα στο εκκοκκιστήριο, ενώ ξεκινούν από τα 71 σεντς η λίμπρα για μεταβροχικά και δεύτερα χέρια + 5 λεπτά για πριμ ποιότητας και μεταφορικά.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δεν έχουν κλείσει κάποια τιμή, οι οποίοι έχοντας μόνο το ζυγολόγιο στο χέρι, μπορούν αυτήν τη στιγμή να παζαρέψουν τιμές που εύκολα υπερβαίνουν τα 80 σεντς η λίμπρα μαζί με όλα τα πριμ, ειδικά για πρώτης ποιότητας σύσπορο που συλλέχθηκε πριν από τις έντονες βροχοπτώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι έμπειροι παραγωγοί βάζουν πλέον στόχο τα 130 σεντς η λίμπρα προκειμένου να κλείσουν τις ποσότητές τους, με το «στοίχημα» αυτό να μην φαντάζει πλέον και τόσο τολμηρό, όπως προκύπτει από συζητήσεις με παλιούς γνώστες της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση από 50 έως και 100 κιλά το στρέμμα έκοψαν από τις αποδόσεις στο βαμβάκι οι σφοδρές βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου, με αρκετά χωράφια στον Νομό μας να παραμένουν δύσκολα προσβάσιμα από τις συγκομιστικές μηχανές.

Ανάλογες με το στάδιο που βρήκε τα φυτά οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας των, με τους παραγωγούς μόλις τα προηγούμενα 24ωρα να επιστρέφουν στα χωράφια, βλέποντας τις υγρασίες να υποχωρούν.

Η πρώτη εικόνα κάνει λόγο για απώλειες από 30 έως 50% της ασυγκόμιστης παραγωγής, ενώ εντείνεται η αγωνία για την εξέλιξη του μαζέματος, όσο πολλά χωράφια προγραμματίζεται να μαζευτούν το Νοέμβριο, δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσουν οι παραγωγοί να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή.

Δηλαδή μπορεί να χάσουμε σε ποσότητα, αλλά θα κερδίσουμε σε τιμές…

Η αλλιώς, μία η άλλη…