Από τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Εκδοχές πολέμου 2009-2022»

Τα γεγονότα, τα παρασκήνια, τα πρόσωπα και την ερμηνεία του για τις καταστάσεις που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει η χώρα μέσα στα διεθνή και ευρωπαϊκά συμφραζόμενα, παρουσιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος μέσα από το νέο του βιβλίο «Εκδοχές πολέμου 2009-2022» (Εκδόσεις Πατάκη). 

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερωτήσεις του Γιώργου Κουβαρά παρουσιάζει την αλληλουχία των κρίσεων, με τη μετάβαση από την οικονομική κρίση στην πανδημία και από την πανδημία στη ρωσική στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οπως γράφει στον πρόλογο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «η δεκαετία 2009-2019, η λεγόμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, δεν τελείωσε. 

Εχει την ιδιορρυθμία να εισχωρεί στην περίοδο που ακολουθεί, η οποία δεν σηματοδότησε ποτέ την επάνοδο στην κανονικότητα, καθώς η κρίση με τις πολλαπλές μορφές της έχει καταστεί πλέον συστατικό της κανονικότητας. Μιας κανονικότητας μετανεωτερικής και αρχαϊκής ταυτοχρόνως. 

Μιας νέας πραγματικότητας που κοιτάζει ως Ιανός προς το μέλλον αλλά και προς το παρελθόν. 

Το βιβλίο προσπαθεί να τοποθετήσει δύσκολες πολιτικές επιλογές που έγιναν υπό ασφυκτική πίεση και υπό συνθήκες υπαρξιακής εθνικής κρίσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή συμφραζόμενά τους και στον ορίζοντα του μακρού ιστορικού χρόνου που ήδη τον χρωματίζει η πανδημία και ο πόλεμος, η Λερναία Υδρα της Ιστορίας.