«Βέτο» Χρυσάφη στη δημιουργία τρίτης δομής προσφύγων

Για τη δημιουργία τρίτης δομής προσφύγων

«Βέτο» Χρυσάφη

Με κινητοποιήσεις των Σερραίων πολιτών προειδοποιεί ο δήμαρχος Σερρών κ.Αλέξανδρος Χρυσάφης, τόσο την κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, σε περίπτωση που υπάρξει σχεδιασμός για τη δημιουργία και τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη μας.

Να σημειωθεί πως ήδη στην πόλη των Σερρών υπάρχουν γύρω στους 1.500 πρόσφυγες, ενώ είναι γνωστό πως ένα μεγάλο μέρος της δεύτερης δομής, που σήμερα είναι άδειο, είναι έτοιμο να υποδεχθεί και άλλους Γεζίντζι, καθώς θεωρείτε από δύσκολο έως ακατόρθωτο, κάποια άλλη φυλή να συστεγαστεί μαζί τους στις υπάρχουσες δομές.

Δήμος και Περιφέρεια ζητούν να υπάρξει

Ισομερής καταμερισμός στο Προσφυγικό

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό πως έφθασε στις Σέρρες κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το οποίο χωρίς να ενημερώσει οποιαδήποτε τοπική αρχή, άρχισε την αναζήτηση χώρου όπου θα εγκατασταθεί μια νέα δομή!

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επιλέχθηκε τελικά μια έκταση του υπουργείου Γεωργίας, ακριβώς δίπλα στις δύο υφιστάμενες δομές που υπάρχουν στην πόλη μας και φιλοξενούν Γεζίντζι.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των προσφύγων, Γεζίντι στην καταγωγή, που φιλοξενούνται στις υπάρχουσες δομές ξεπερνούν τους 1.000, εκ των οποίων τα παιδιά είναι πάνω από τριακόσια!

«Όταν η πόλη ήδη σηκώνει ένα μεγάλο βάρος με τις δύο δομές, κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία όχι να ζητήσει την άποψή μας, αλλά ούτε καν να μας ενημερώσει» είπε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, που ήδη την προηγούμενη βδομάδα απέστειλε  επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας του, να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη.

Στην επιστολή του αυτή, που εστάλη την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, και την οποία κοινοποίησε και στον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο κ. Χρυσάφης εξέφρασε την οργή και την αγανάκτησή του για την έλλειψη ενημέρωσης πάνω σ’ αυτό το μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα.

«Δεν έδειξε το Ελληνικό Κράτος τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία και την Δημοτική της Αρχή η οποία καλείται να βρει λύσεις, που δεν υπάρχουν, σε μείζονα θέματα ποιότητας ζωής και υγιεινής των φιλοξενούμενων μεταναστών, διαθέτοντας πόρους και μέσα, που δεν υπάρχουν και στερώντας τα από τους πολίτες της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Δήμαρχος, καταλήγοντας:

«Καταγγέλλουμε όλα τα ανωτέρω και δηλώνουμε ότι οι πρακτικές αυτές όχι μόνο μας βρίσκουν αντίθετους αλλά και θα τις αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Καλούμε, τέλος, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, έστω και τώρα σε ειλικρινή διάλογο για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας εθνικού θέματος με σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους»

Δεν μπορεί το βάρος της παράνομης μετανάστευσης και του προσφυγικού να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες, λέει σήμερα ο κ.Χρυσάφης και συνεχίζει

Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο».

Να σημειώσουμε εδώ πως εδώ και δύο περίπου χρόνια στην πόλη των Σερρών λειτουργεί μια δομή προσφύγων με 100 κατοικίες, που επελέγη ως χώρος από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην συνέχεια το περασμένο καλοκαίρι λειτούργησε στην πόλη των Σερρών και μια δεύτερη δομή, ενώ και άλλοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες, φιλοξενούνται σε παρακείμενες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Ο δήμαρχος Σερρών σύμφωνα με δηλώσεις του, προτίθεται άμεσα να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, ενώ δηλώνει ευθέως πως θα ηγηθεί κινητοποιήσεων εφόσον ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής της νέας δομής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να λειτουργήσει τρίτη δομή στην πόλη των Σερρών και αν ξεκινήσουν εργασίες, θα μας βρουν μπροστά τους.

Τι νομίζουν;

Πως οι Σερραίοι είναι πολίτες Β’ κατηγορίας ή μας έχουν δεδομένους;

Θα δουν μια μαζική αντίδραση, που έως σήμερα δεν ήταν συνηθισμένοι από τους Σερραίους.

Όλα έχουν το όριό τους

Βάλαμε πλάτη, περισσότερο απ’ ότι μας αναλογεί για το θέμα των προσφυγικών ροών. Δεν πάει άλλο» τονίζει ο κ. Χρυσάφης, σχολιάζοντας και όσους πιθανόν κάνουν λόγο για «ρατσιστική συμπεριφορά».

«Με μία πόλη που ήδη έχει σηκώσει το βάρος με δύο δομές και περισσότερους από 1.100 πρόσφυγες, το σίγουρο είναι πως δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό.

Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ισομερής καταμερισμός και δικαιοσύνη. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο» καταλήγει ο κ. Χρυσάφης.

Να σημειώσουμε ότι για την πρώτη δομή υπάρχει σύμβαση με την ΔΟΜ τόσο για την καθαριότητα, όσο και για την ύδρευση, ενώ για την δεύτερη δομή που βρίσκεται δίπλα στην πρώτη, δεν έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση, με αποτέλεσμα την προηγούμενη βδομάδα να μείνουν τα σκουπίδια στον δρόμο για δύο ημέρες.

Λογικό είναι με την επιστροφή του Δημάρχου από την Αγία Νάπα, να προχωρήσουν οι συζητήσεις τόσο με το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, όσο και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είναι καθ΄ύλην αρμόδια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Την αντίθεσή της στη δημιουργία νέων δομών για τη φιλοξενία προσφύγων, εξέφρασε και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, αλλά και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος που ανέφερε πως

«σε βάθος τριετίας τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της».

Η ΕΝΠΕ, παράλληλα, ζήτησε ένα «αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό / μεταναστευτικό και φυσικά συνέργια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους και φυσικά παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here