ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΡΑΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΕ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ – 10 ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ!!

Βέβαια τους περισσότερους Σερραίους τους καίνε οι πλειστηριασμοί!

Μάλιστα το πρωί θα γίνουν δέκα και μάλιστα ηλεκτρονικοί στην πόλη των Σερρών και υπάρχουν και άλλοι προγραμματισμένοι 717 πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα.

Η επόμενη εβδομάδα φέρνει άλλους 1.011 και ως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 προγραμματίζονται συνολικά 24.941 «σφυριά», με τον αριθμό τους να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή του νόμου Κατσέλη, όπως τουλάχιστον τον γνωρίζουμε και όπως προκύπτει από τις δημόσιες, πλέον, δηλώσεις τραπεζικών στελεχών, τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας θα πέσουν δραματικά, εφόσον παραμείνει σε ισχύ ένα πλαίσιο προστασίας στη λογική του ισχύοντος.

Μετά από τη «βροχή» των πληροφοριών, που ανέφεραν ότι SSM και τράπεζες δεν επιθυμούν να παραμείνει τόσο ανοικτή η «ομπρέλα» προστασίας, από την Πρωτοχρονιά και μετά, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε τη νέα πραγματικότητα.

Οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί το όριο κάτω από τις 100.000 ευρώ.

Σήμερα, ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη καλύπτει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες.

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή αναφορικά με τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις στεγαστικών δανείων;

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μιλάνε από μόνα τους.

Το 2007, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, που αιφνιδίασε όσους πίστευαν ότι το Ευρώ έχει εξασφαλίσει τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δική τους ευημερία, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ήταν μόλις 2,2 δις ευρώ, δηλαδή μόλις στο 3,9% του συνόλου των στεγαστικών δανείων.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;

Επί συνόλου περίπου 60 δις ευρώ στεγαστικών δανείων, το 44,3%, δηλαδή περίπου 27,5 δις ευρώ, είναι προβληματικά, αποτυπώνοντας έτσι την κατάρρευση της μικρομεσαίας τάξης στην Ελλάδα.

Κι ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που δείχνει την εικόνα του κοντινού μέλλοντος. Το 68,1% των προβληματικών δανείων (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα), με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους και αποτελούν απαιτήσεις οι οποίες εν δυνάμει θα καταγγελθούν στο άμεσο μέλλον.

Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1%, κοινώς τα περισσότερα προβληματικά στεγαστικά δάνεια έχουν μπει βαθιά στα …«κόκκινα»!

Σαν το …ΣΥΡΙΖΑ!

Βέβαια η κυβέρνηση προτίθεται να συζητήσει και να ζητήσει κατ’ αρχάς από τους Θεσμούς την παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας ως έχει, δηλαδή με τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αλλά με δεδομένο ότι τόσο ο SSM όσο και οι τράπεζες έχουν ήδη τραβήξει «κόκκινη» γραμμή, το επόμενο βήμα θα είναι το παζάρι για τα όρια προστασίας, που όπως όλα δείχνουν θα είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση επιλέξει και συμφωνήσει με τους Θεσμούς για την εφαρμογή μοντέλου ανάλογου με της Κύπρου, τα κριτήρια θα είναι, επίσης, πολύ αυστηρά, έτσι ώστε να καλύπτουν πολύ αδύναμα νοικοκυριά.

Με βάση το μοντέλο της Κύπρου, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα επιδοτεί το 1/3 της δόσης, που θα συμφωνεί ο δανειολήπτης με την τράπεζα, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν ο διακανονισμός θα γίνεται επί τη βάσει της τρέχουσας αξίας του ακινήτου, ενσωματώνοντας έτσι κάποιο «κούρεμα» σε σχέση με το αρχικό δάνειο.

Δηλαδή …φασκελοκουκούλωστα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here