Βλάβη στο Κοζλοντούι-Σε επιφυλακή οι αρχές της Βουλγαρίας !

Βλάβη στο Κοζλοντούι-Σε επιφυλακή οι αρχές της Βουλγαρίας

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Τα επίπεδα ραδιενέργειας, σύμφωνα με τον Δημόκριτο, είναι φυσιολογικά.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της Βουλγαρίας από το πρωί του Σαββάτου μιας και η ίδια η εταιρία διαχείρισης, ανακοίνωσε βλάβη του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι και πλέον ο αντιδραστήρας νούμερο 5 (Μονάδα 5) των 1.000 μεγαβάτ λειτουργεί στο 50%, έπειτα από βλάβη που σημειώθηκε στον κύριο αγωγό κυκλοφορίας του αντιδραστήρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, έσπευσε να ενημερωθεί για την κατάσταση μετά την ανησυχία που εκδηλώθηκε από κατοίκους του Νομού μας και με δηλώσεις του εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, έχοντας ήδη στα χέρια του τις μετρήσεις από τον Δημόκριτο.

Βλάβη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στην Βουλγαρία

Την βλάβη ενεργοποίησε το σύστημα ασφαλείας στην πυρηνική μονάδα του Κοζλοντούι, ενώ η διοίκηση του εργοστασίου ανέφερε πως το περιστατικό ξεκίνησε στις 09:10 το πρωί τοπική ώρα.

Η πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στον ποταμό Δούναβη, θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με την διοίκηση, αμέσως μόλις όλα τα συστήματα και οι εγκαταστάσεις λειτουργήσουν κανονικά, ενώ η εταιρεία ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης, εξαιτίας της βλάβης.

Οι αρχές είναι σε επιφυλακή και διεξάγονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ενώ η ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρίας αναφέρει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ραδιενεργού μόλυνσης.

Να σημειώσουμε πως η πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στον ποταμό Δούναβη ενώ ο δεύτερος αντιδραστήρας παραγωγής 1,000 MW, επίσης σοβιετικής κατασκευής, λειτουργεί με πλήρη ισχύ.

Οι δύο αντιδραστήρες έχουν πάρει παράταση «ζωής», ο ένας για άλλα δέκα χρόνια το 2017 και ο άλλος για άλλα 30 χρόνια τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αντιδραστήρες 1-4, που κρίθηκαν απαρχαιωμένοι, έκλεισαν το 1998 και το 2006, κατόπιν αιτήματος της Ε.Ε., που είχε θέσει αυτόν τον όρο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Πάντως η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας στον ποταμό Δούναβη στα σύνορα με τη Ρουμανία και περίπου 900 χιλιόμετρα από τις Σέρρες

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Βρισκόμαστε σε επιφυλακή

Μετά την είδηση και επειδή  δημιουργήθηκε αναταραχή, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ.Παναγιώτης Σπυρόπουλος, έσπευσε να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Ο ίδιος, με δηλώσεις του εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, έχοντας ήδη στα χέρια του τις μετρήσεις από τον Δημόκριτο.

Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, όσον αφορά στα επίπεδα ραδιενέργειας υπεύθυνος είναι ο Δημόκριτος και σύμφωνα με τις χθεσινές μετρήσεις που αφορούν στο νομό Σερρών, τα επίπεδα είναι φυσιολογικά.

«Σε σχέση με το 100 που είναι η αυξημένη πιθανότητα ασθένειας, το επίπεδο στο νομό Σερρών είναι 0,1, δηλαδή χίλιες φορές κάτω. Άρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών.

Ένα γερασμένο εργοστάσιο με βεβαρημένο ιστορικό προβλημάτων

Στις 15 Ιουλίου 1966 η Βουλγαρία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση και η κατασκευή του πρώτου σταθμού ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1970.

Ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας ήρθε από τη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1972 και εγκαταστάθηκε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Το 2004 η Βουλγαρική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των απαιτήσεων ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έκλεισε δύο από τους αντιδραστήρες, τους 3 και 4, ισχύος 440 ΜW.

Το 2009 όμως, η Βουλγαρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επαναλειτουργία των δύο αντιδραστήρων.

Τον Οκτώβριο του 2010 εντοπίστηκαν ρωγμές σε σωληνώσεις ενός εκ των αντιδραστήρων, κατά τη διάρκεια εργασιών, χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, ενώ τον Μάιο του 2011 εντοπίστηκαν ρωγμές σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5.

Τον Μάρτιο του 2011, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία και την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα 1, πραγματοποιήθηκε «Τεστ Αντοχής» στους αντιδραστήρες του από την ΙΑΕΑ.

Όμως ο σταθμός παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Κοζλοντούι είναι ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας και ο μεγαλύτερος στην περιοχή, και οι προδιαγραφές κατασκευής του αντιδραστήρα προβλέπουν αντοχή σε σεισμό μέχρι 7 Ρίχτερ

Σήμερα στον σταθμό λειτουργούν δύο αντιδραστήρες (5 και 6) που είναι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος, ισχύος χιλίων μεγαβάτ ο καθένας.

Για την ιστορία, οι αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι αξιολογούνται ως οι πιο επικίνδυνοι στην Ευρώπη, και ήδη μια σειρά θεμάτων ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό απασχόλησαν σοβαρά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Πάντως ήδη συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου και μοναδικού πυρηνικού σταθμού , ο οποίος παράγει πάνω από 625 εκατομμύρια μεγαβατώρες ηλεκτρική ενέργεια και εξασφαλίζει περισσότερο από ένα τρίτο της εθνικής ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας.

Διαβάστε και αυτό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here