Σέρρες: Παραμένει πρόβλημα το «Βοήθεια στο Σπίτι»: Στο αέρα οι εργαζόμενοι!

Σέρρες – ΠΕΔΚΜ: Παραμένει το ζήτημα για το «βοήθεια στο σπίτι»

Διαβάζοντας προσεκτικά τα θέματα που συζήτησε το Δ.Σ. της ΠΕΔΚΜ στην χθεσινή του συνεδρίαση βλέπω δυστυχώς πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εξακολουθεί να παραμένει το θέμα των κοινωνικοπρονοιακών δομών των Δήμων.

Το ιστορικό

Αν θυμάστε πριν λίγο καιρό και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκε ένα μεγάλο θέμα με το «Βοήθεια στο Σπίτι», που προφορικά λύθηκε καθώς ομόφωνα είχε ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, η εγγραφή ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε ξεχωριστό ειδικό κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό, πριν ψηφιστεί από τη Βουλή, για την κάλυψη του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους του προγράμματος, που διαφορετικά κινδυνεύει να “τιναχθεί ” στον αέρα.

Βοήθεια στο Σπίτι : Δεν προχώρησαν οι δεσμεύσεις

Ενώ λοιπόν υπήρχαν δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των περίπου 3.000 εργαζομένων, που επελέγησαν μέσω ΑΣΕΠ, για το Βοήθεια στο Σπίτι», από τον κρατικό προϋπολογισμό, εντούτοις αυτό δεν προχώρησε.

Ορατός ο κίνδυνος για τους δήμους του Νομού Σερρών

Θες ο κορονοιός, θες το αυξημένο κόστος που είναι δύσκολο να το αναλάβει ο προϋπολογισμός, είναι δεδομένο πως αν δεν γίνει η απαιτούμενη εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό, είναι ορατός ο κίνδυνος να μετακυλήσει το οικονομικό κόστος στους Δήμους, κάτι που αντικειμενικά είναι πολύ δύσκολο να το αντέξουν.

Ειδικά με τα μειωμένα έσοδα για τις δημοτικές επιχειρήσεις στο Νομό Σερρών λόγω των ιδιωτικών ΚΔΑΠ.

Όσο για τα της πανδημίας, στη διάρκεια της συνεδρίασης το Δ.Σ της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, κ. Σίμου Δανιηλίδη αναφορικά με τη σημαντικότητα της Αυτοδιοίκησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις δράσεις της στην Κοινωνική Πολιτική, όπως και την προσφορά της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μόνο που ακόμα περιμένουμε το πως αυτό θα μεταφραστεί από την κυβέρνηση

Γιατί καλά τα λόγια, αλλά οι πράξεις είναι ακόμα …καλύτερες!