«Πέρασε» από την Βουλή η συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Διαστημικούς σταθμούς που σχεδίαζε ο Πάνος Καμμένος, τσιτάτα του Μάρκ Τουέιν και «μυστικές» συναντήσεις με Αμερικανούς πρέσβεις συμπεριέλαβε η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Θέλαμε δεν θέλαμε θυμηθήκαμε τον πρόταση Καμμένου να υιοθετηθεί ως εθνικό νόμισμα το δολάριο και την πρόταση να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Καρπάθου σε νέο …Κανάβεραλ!

Φυσικά η συμφωνία πέρασε και είναι σημαντική για τρεις λόγους.

Πρώτον, διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει.

Πράγμα που σημαίνει πως οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες ώρες και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες…

Δεύτερον, διότι η συμφωνία διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Ήδη στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές αλλά και ο συνολικός ρόλος της βάσης, με την Σούδα να είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο και δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. 

Η ψηφισμένη πλέον αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, θα αποτελέσει και ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο θα μεταφέρει στις «βαλίτσες» του ο πρωθυπουργός, κατά το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Ένα ταξίδι κατά το οποίο, ο πρωθυπουργός θα θέσει μεταξύ άλλων τα ζητήματα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να είναι τοις πάσι γνωστό πως αποτελεί τον μεγάλο παίκτη που δημιουργεί διαρκώς τα προβλήματα…