Τάσος Χατζηβασιλείου: Τα απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας των Σερρών χρειάζονται τηλεϊατρική;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη απευθύνει ο βουλευτής Σερρών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου με θέμα την “Ανάγκη για προώθηση της τηλεϊατρικής στα Κέντρα Υγείας”

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Χατζηβασιλείου

Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία που διανύει η χώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλείται να δοκιμάσει τις αντοχές του.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να έχουν τη δυνατότητα απρόσκοπτης αντιμετώπισης των σοβαρών περιστατικών, είναι σημαντικό να στηριχθούν τα Κέντρα Υγείας

Οι κατεξοχήν δομές παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Αυτή η επιλογή θα στηρίξει την παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες νόσους που ζουν στην περιφέρεια και ταυτόχρονα θα απαλλάξει τα νοσοκομεία από ασθενείς που προσέρχονται για σειρά ιατρικών εξετάσεων εν μέσω πανδημίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η χρήση εφαρμογών τηλεϊατρικής και η εγκατάσταση ψηφιακών τεχνολογιών στα Κέντρα Υγείας θα δημιουργούσε ένα σύγχρονο πλαίσιο έγκαιρης και ασφαλούς ιατρικής διάγνωσης, με χαμηλό κόστος για το Δημόσιο, πρωτίστως σε περιπτώσεις όπου η απόσταση είναι κρίσιμος παράγοντας, καθώς πολλά Κέντρα Υγείας απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα από το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Για παράδειγμα, στην Π.Ε. Σερρών, τα Κ.Υ. Μαυροθάλασσας, Ροδολίβους και Ροδόπολης βρίσκονται σε απόσταση 50 – 70 χιλιομέτρων από την πόλη των Σερρών.

Με δεδομένη την αποδεδειγμένη βούληση της κυβέρνησης να προαγάγει την ψηφιακή λειτουργία του Δημοσίου, η χρήση της τηλεϊατρικής θα βελτιώσει κατακόρυφα την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιφέρεια.

Παράλληλα, θα αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας,καθώς οι ιατροί και οι υπηρεσίες των μεγάλων νοσοκομείων θα είναι πλέον προσβάσιμα από απόσταση.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σχετικά με τη χρήση της τηλεϊατρικής και των ψηφιακών τεχνολογιών στα Κέντρα Υγείας, κυρίως στα πιο απομακρυσμένα;

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here