Χωρίς γαλάζια σημαία και χωρίς βιολογικό τα Κερδύλλια!

Πέρυσι γράφαμε τέτοιο καιρό πως δυστυχώς ο Νομός Σερρών δεν έχει γαλάζια σημαία, όπως δεν είχε ούτε το 2020.

Φέτος ελπίζουμε να μην απουσιάζει και πάλι ο Νομός μας, καθώς ο Δήμος Αμφίπολης στο οποίο ανήκει η Κυανή Ακτή ,λογικά θα κατέθεσε τον ανάλογο φάκελο.
Βέβαια ο Δήμος Αμφίπολης έγινε ξεφτίλα πανελλαδικά για τον βιολογικό των Κερδυλλίων που και πάλι είναι εκτός λειτουργίας, με τα γνωστά απότελέσματα…

Το θέμα έφερε μάλιστα στην Βουλή η αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, καταθέτοντας ως αναφορά στους αρμόδιους υπουργούς τις διαδοχικές επιστολές της Δημοτικής Κοινότητας Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης προς τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

«Επί 18 μήνες και με αλλεπάλληλες επιστολές, η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας ζητά την παρέμβαση της πολιτείας προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού στη γειτονική κοινότητα Νέων Κερδυλλίων του δήμου Αμφιπόλεως Σερρών, η οποία έχει ως συνέπεια την αποδέσμευση αυτούσιων των αποβλήτων στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και τη μόλυνση των ακτών του Στρυμονικού κόλπου.

Στις επιστολές συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αυτές προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α. Αξίζει δε να τονισθεί ότι μεταξύ των αποδεκτών της τελευταίας επιστολής είναι και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη της επιστολή, ήδη από το Νοέμβριο του 2019, η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας ενημερώνει ότι ο βιολογικός καθαρισμός των Νέων Κερδυλλίων βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ στα χωριά Νέα Ευκαρπία και Μαυροθάλασσα Σερρών δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός στο αποχετευτικό σύστημα. Και επισημαίνει ότι συνέπεια των παραπάνω είναι να εκχύνονται απόβλητα στον υδροβιότοπο του ποταμού Στρυμόνα, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν τις ακτές του Στρυμονικού κόλπου.

Στη δεύτερη της επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, και παρά τις ενδιάμεσες απαντήσεις από αρμόδιους φορείς, η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας διαπιστώνει ότι η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη και δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια.

Εδώ και 18 μήνες η Δημοτική Κοινότητα Ασπροβάλτας έχει εξαντλήσει κάθε προσπάθεια απευθυνόμενη σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως το πρόβλημα δεν έχει αποκατασταθεί.

Πρόκειται για πρόβλημα που αφήνει βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στις παραθαλάσσιες περιοχές του Στρυμονικού κόλπου, με επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων αλλά και των παραθεριστών των εν λόγω περιοχών.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αφήσει άλυτο άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα σχεδιασμού και διαχείρισης υποδομών με περιβαλλοντικές, υγειονομικές και οικονομικές προεκτάσεις. Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση του προβλήματος.»

Φυσικά όλα αυτά έχουν ένα και μόνο ονοματεπώνυμο
Αυτό του Δημάρχου Αμφίπολης κ. Φραστανλή!
Που αν μη τι άλλο μας ξεφτιλίζει …πανελλαδικά!