Γιάννης Χουβαρδάς: Τα δικαιώματα των ΑμεΑ μπορούν να γίνουν … λάστιχο;

Και πάμε στον αποκλεισμό τμήματος του πεζοδρόμου Κ.Καραμανλή, στο δρόμο προς το Δημαρχείο από την εγκατάσταση του Καρουζέλ και στα όλα όσα διανεμήθηκαν μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων, των ίδιων των αναπήρων, αλλά και της ίδια της κοινωνίας.

Από την μία η κ. Παλάζη αναγκάστηκε να ζητήσει για πολλοστή φορά την βοήθεια του δημάρχου, μετά το σάλο που σημειώθηκε λέγοντας πως η πρόσβαση είχε ήδη προβλεφθεί και δρομολογηθεί ότι πως θα υπάρχει παράκαμψη στη διάβαση τυφλών από το δεξιό τμήμα της “Κωνσταντίνου Καραμανλή” η οποία και θα επιτρέπει τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται απρόσκοπτα!»

Σαφώς και μάλιστα παρουσία του ίδιου του Δημάρχου αποκαταστάθηκε η τάξη, αλλά πολύ φοβάμαι πως καλώς ή κακώς δεν θα αφήσει ο δήμαρχος να ξανασυμβούν κι άλλα παρατράγουδα.

Και σαφώς κανένας δεν θέλει και δεν μπορεί να πάει κόντρα στα αυτονόητα που γράφει ο πρόεδρος του ΣΚΑΣΕ Γιάννης Χουβαρδάς.

Θα σας παρακαλούσα να το διαβάσετε:

«Στο πνεύμα των Χριστουγέννων!

1. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων το θέμα τέθηκε ως εξής: Καθόλου καρουζελ, καρουζελ στον ποδηλατοδρόμο, καρουζελ στο διάδρομο των τυφλών. 

Γιατί;

Δεν υπάρχουν άλλοι χώροι στην πόλη, ή κάποιων τα συμφέροντα επιτάσσουν να αγνοηθούν, είτε οι τυφλοί, είτε οι ποδηλάτες;

2. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων κρίθηκε ότι πρέπει να προσβληθούν οι τυφλοί,  καθότι λίγοι. 

Διότι είναι προσβολή ο δήμος να καταπατά τον διάδρομο τους με αυτή τη δικαιολογία. 

Αλήθεια τι μήνυμα στέλνει αυτή η κίνηση σε όσους συμπολίτες μας παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στις ράμπες με τη δικαιολογία του επείγοντος ή του χρόνου;

Στους καταστηματάρχες που έχουν την οικονομική και νομική δυνατότητα, μπορούν, αλλά επικαλούνται τα έξοδα, για να μη βάλουν ράμπα στα μαγαζιά τους;

Στέλνει ένα μήνυμα ξεκάθαρο!

Ότι τα δικαιώματα των ΑμεΑ μπορούν να γίνουν  λάστιχο, αν ο κάθε ένας κρίνει ότι υπάρχει «λόγος» γι’ αυτό. 

3. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί η διαχρονική  μη συνέχεια, λίγο παρακάτω για λίγα μέτρα, του διαδρόμου, στο διάστημα δηλαδή που συναντάται ο πεζόδρομος με την κάθετη οδό, ως ελαφρυντικό.

Δε γνωρίζω αν και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί ο διάδρομος των τυφλών να διασχίσει το δρόμο. 

Αν επιτρέπεται είναι ευθύνη διαχρονική του δήμου που δεν έχει γίνει.

Σε αυτή την περίπτωση είναι εξοργιστικό να το επικαλούνται.

Αν δεν είναι εφικτό, από που και ως που δικαιολογείται το κλείσιμο του υπάρχοντος  διαδρόμου;

Αλήθεια να επικαλεστεί και ένας οδηγός που παρκάρει σε μια ράμπα,  ότι στον παρακάτω δρόμο δεν υπάρχει ράμπα;

4. Στο πνεύμα των Χριστουγέννων έγινε παράκαμψη… και το θέμα «λύθηκε»!

Ο τυφλός κατευθύνεται προς την κάθετη στον πεζόδρομο οδό και εκεί φυσικά πρέπει  να βρει τρόπο να περάσει το δρόμο.  Όπως και πριν τοποθετηθεί το καρουζελ.

Άρα τι ακριβώς λύθηκε;

Τι από όλα τα παραπάνω καινούργια που προκάλεσε η παρουσία του καρουζελ διορθώθηκε;

Επίσης η χάραξη μιας νέας διαδρομής για τυφλούς μπορεί να γίνει έτσι στο πόδι;

Μήπως ο τυφλός για να κυκλοφορήσει μόνος ή με σκύλο συνοδό πρέπει από πριν να χαρτογραφήσει τη διαδρομή και τα σημεία πρόσβασης και τώρα η παράκαμψη τον δυσκολεύει;

Διότι άλλη διαδρομή είχε μάθει. 

Αλήθεια μήπως με αυτή την αντιμετώπιση του ζητήματος από τη δημοτική αρχή, δικαιώνεται ο οδηγός που λέει στον ανάπηρο ότι θα τον ανεβάσει στο σκαλοπάτι, ενώ έχει παρκάρει στη ράμπα;

Επειδή λοιπόν όλα έγιναν στο πνεύμα των Χριστουγέννων ας μην το επικαλούνται οι ακόλουθοι της δημοτικής αρχής στις τοποθετήσεις τους και ας μη μιλάνε για υπερβολική γκρίνια. 

Δυστυχώς τα Χριστούγεννα θα εορταστούν υπό την παρουσία ενός καρουζέλ πάνω σε διάδρομο τυφλών, το οποίο θα θυμίζει στους ΑμεΑ, στη Σερραϊκή κοινωνία και τα συμφέροντα, πόσες κατηγορίες ανθρώπων υπάρχουν στην πόλη και ποιος κάνει το κουμάντο!

Χρόνια πολλά!»

Γιάννη μου χρόνια πολλά και με υγεία και στα δύο κορίτσια μας, που θα ευχηθούμε να μην χρειαστεί να σκοντάψουν….

Στο καρουζέλ….