Χράπας Παντελής, τέως αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Με δάνειο από ιδιώτη η αντικατάσταση των φωτιστικών LED

  «Ο κ. ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ LED, ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ 1.278.000 ΕΥΡΩ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ«. 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με ημερομηνία 29/11/2021 η δημοτική αρχή του κ. Χρυσάφη αποφάσισε να παραχωρήσει τον οδοφωτισμό του Δήμου Σερρών σε ιδιώτη για 12 χρόνια, για να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες με φωτιστικά led, με δάνειο από ιδιώτη, επιλέγοντας τη μέθοδο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.) που θα κοστίσει ακριβότερα κατά 1.278.000 ευρώ, σε σύγκριση με τη μέθοδο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.κ.Δ.) με τεχνικό σύμβουλο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), που είχε επιλέξει η προηγούμενη δημοτική αρχή της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων. 

Κατατέθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή η παρακάτω πρόταση που κατέθεσε η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με ημερομηνία 15-9-2021:

«Να ανατεθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Σερρών να εισηγηθούν  προς το δημοτικό συμβούλιο, ποια από τις δύο προτάσεις, σχετικά με το θέμα των led είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα για το Δήμο Σερρών, αφού προηγουμένως εξετάσουν όλα τα στοιχεία και των δύο προτάσεων με βάση τον επίσημο οδηγό του προγράμματος  χρηματοδότησης οδοφωτισμού των Δήμων από το Τ.Π.κ.Δ. με τεχνικό σύμβουλο το Κ.Α.Π.Ε. και υπολογισμένα με τιμές ΦΕΚ. 

Η εισήγηση αυτή των Υπηρεσιών του Δήμου να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο  και η απόφαση για το θέμα αυτό των led να ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή, διότι είναι μία απόφαση που δεσμεύει το Δήμο για τα επόμενα 12 χρόνια».

Στα πλαίσια της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας όφειλε η δημοτική αρχή την πρόταση αυτή  να την είχε αποφασίσει ήδη από μόνη της. 

Επισημαίνεται, ότι τη λήψη απόφασης για το θέμα των led από το δημοτικό συμβούλιο και όχι από την Οικονομική Επιτροπή, ζήτησαν και δέκα δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πλην της παράταξης Φωτιάδη. 

Δυστυχώς όμως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.

Τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ερωτηματικά δημιουργεί ο όλος χειρισμός του θέματος των led από το Δήμαρχο Σερρών κ. Χρυσάφη, διότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών με ημερομηνία 01-09-2021, ενώ παρουσίασε για το θέμα των led προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ, μετά τις αντιδράσεις των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι κάνει κάτι πολύ ακριβό και στην ίδια συνεδρίαση μείωσε τον προϋπολογισμό από 8 εκ. ευρώ σε 6.369.000 ευρώ.