Αλέξανδρος Χρυσάφης: Η ΔΕΥΑΣ «Αιχμή του δόρατος» της Δημοτικής αρχής

Σε «οικογενειακό» κλίμα η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας

«Αιχμή του δόρατος» και «καρδιά» κάθε Δημοτικής Αρχής χαρακτήρισε ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  μέσα σε «οικογενειακό» κλίμα, στα γραφεία της ΔΕΥΑΣ, παρουσία του προέδρου της κ. Αλ. Χαλκιόπουλου και του αντιπροέδρου κ. Γερμανός Καμελίδης, του γενικού διευθυντή κ. Νικ. Σαφαρίκα  και του συνόλου της διοίκησης και του προσωπικού της δημοτικής επιχείρησης.

Ο κ. Χρυσάφης έπλεξε το εγκώμιο της ΔΕΥΑΣ επισημαίνοντας ότι αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιήθηκε κατά τις επαφές του στην Αθήνα.

Η πρωτοπορία που επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, χάρη στις προσπάθειες όλων των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΣ, θα πρέπει να εμπλουτισθεί και να επεκταθεί ήταν η προτροπή του δημάρχου Σερρών. 

Ο δήμαρχος Σερρών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες και την επιστημονική κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού της ΔΕΥΑΣ, επισημαίνοντας ότι η δημοτική επιχείρηση διαθέτει προσωπικό υψηλών προδιαγραφών, που θ’ ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, σε επίπεδο έργων, επενδύσεων και ποιότητας υπηρεσιών προς τους δημότες.

Δήλωσε αποφασισμένος για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και διαρθρωτικών θεμάτων υπάρχουν.

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο στόχος μας είναι οι υπηρεσίες στους δημότες μας.

Για αυτό είμαστε όλοι εδώ.

Από το δήμαρχο, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μέχρι και τους εργαζόμενους σε κάθε δημοτική επιχείρηση.

Πόσο μάλλον σε μια δημοτική επιχείρηση που είναι στο κάθε σπίτι και προσφέρει το ύψιστο αγαθό του νερού.

Θα υπηρετήσουμε αυτόν τον στόχο μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι αυτούς που δεν θα έχουν τον ίδιο βηματισμό με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Όσοι δε μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το βηματισμό μένουν αναγκαστικά πίσω». 

Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ανεχθεί «δυσλειτουργίες που υπήρχαν και είχαν να κάνουν με νοοτροπίες υπαλλήλων», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για εξαιρέσεις.

Συνεπείς στην εξαγγελία για μείωση της τιμής κατά 30% 

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς τοποθέτησε ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλ. Χρυσάφης την υλοποίηση της εξαγγελίας της Δημοτικής Αρχής για μείωση κατά 30% της τιμής του νερού στην περιφέρεια του Δήμου Σερρών. 

Διαβεβαίωσε, ότι «όλα θα προχωρήσουν όπως τα είχαμε πει προεκλογικά καθώς οι εξαγγελίες μας ήταν κοστολογημένες». 

Η μείωση της τιμής του νερού έρχεται να εξισορροπήσει τις μεγάλες αυξήσεις που είχαν προηγηθεί.

Μεσομακροπρόθεσμος στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι να υπάρξει μείωση της τιμής του νερού και για την πόλη των Σερρών.

Ο συγκεκριμένος στόχος συνδέεται με τη μείωση του κόστους λειτουργίας της ΔΕΥΑΣ.

Η ύπαρξη διαφορετικών τιμολογίων προβλέπεται από τη νομοθεσία, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλ. Χαλκιόπουλος.

Εστίασε, παράλληλα, στο γεγονός ότι οι ανάγκες χρήσης νερού στην ύπαιθρο είναι πιο αυξημένες σε σύγκριση με την πόλη.

Προειδοποίησε, όμως, ότι όσοι προβαίνουν σε αλόγιστη χρήση νερού δε θα δουν μείωση στο λογαριασμό τους, σε αντίθεσή με εκείνους που κινούνται σε λογικά πλαίσια κατανάλωσης.

Αλ. Χαλκιόπουλος: «Κλειδί για μεγέθυνση της ΔΕΥΑΣ η μείωση κόστους και δαπανών»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλ. Χαλκιόπουλος έθεσε ως στόχο τη μεγέθυνση της δημοτικής επιχείρησης σε επίπεδο ποιότητας παροχής υπηρεσιών, απόδοσης  και ιστορίας.

Ειδική αναφορά έκανε στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του διυλιστηρίου νερού στον Άγιο Ιωάννη, που θα εξασφαλίσει το 60% της υδροδότησης της πόλης για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 5,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου  από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Με την αξιοποίηση των επιφανειακών νερών του Αγίου Ιωάννη δεν θα είναι, πλέον, απαραίτητη η λειτουργία επτά γεωτρήσεων, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους που απαιτούνται σήμερα για την λειτουργία τους (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα), ενώ επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

Ο κ. Χαλκιόπουλος υπέδειξε ως «κλειδί» για την περαιτέρω εξέλιξη της ΔΕΥΑΣ  τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των δαπανών.

Πέρα από το πολύ μεγάλο έργο του διυλιστηρίου, που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, προανήγγειλε μια σειρά από δράσεις που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ειδικότερα, στον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΣ εντάσσεται η δημιουργία μονάδας φωτοβολταϊκών, η οποία θα μειώσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η δημοτική επιχείρηση.

Η πιλοτική εγκατάσταση 400 έξυπνων υδρομέτρων θα ανοίξει το δρόμο στις ηλεκτρονικές μετρήσεις, που θα διασφαλίζουν απόλυτη ακρίβεια, ενώ ο ίδιος ο καταναλωτής θα μπορεί να έχει εικόνα του λογαριασμού του ακόμα και μέσω του κινητού του.

Η εξοικονόμηση πόρων που θα επιτευχθεί, μέσα από αυτές τις δράσεις, εξήγησε ο κ. Χαλκιόπουλος, θα επιτρέψει τη ΔΕΥΑΣ να προχωρήσει και στην πολυπόθητη μείωση της τιμής του νερού.

Διασαφήνισε, ωστόσο, ότι «αυτή τη στιγμή η τιμολόγηση του νερού γίνεται μ’ ένα εξόχως δίκαιο σύστημα, με κλιμακωτές χρεώσεις, που λαμβάνουν υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση και  το εισόδημα». 

Στο ζήτημα των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΣ διευκρίνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Ο ίδιος απέδωσε την συσσώρευση οφειλών στην οικονομική κρίση των τελευταίων ετών αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις σε λάθη της επιχείρησης, που εντοπίσθηκαν και διορθώθηκαν.

Η αντιμετώπιση του θέματος, ξεκαθάρισε, θα γίνει με βάση όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία αλλά και με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης.

Εξέφρασε, ακόμη, τη βεβαιότητα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μειωθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑΣ.

Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι τα οικονομικά μεγέθη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σερρών εξελίσσονται με θετικό πρόσημο, παρουσιάζοντας φέτος και πλεόνασμα.

Το τυχερό φλουρί της βασιλόπιτας βρέθηκε στο κομμάτι που αντιστοιχούσε στο Βιολογικό Καθαρισμό.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης,  τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ και συγκεκριμένα η αντιδήμαρχος κ. Σωτηρία Πάνου, ο πρόεδρος του αυτοκινητοδρομίου κ. Γεώργιος Ματθαίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δέσποινα Ιλανίδου-Βίλλιου, Παναγιώτα Καλώτα και Αθανάσιος Γάτσιος, ο δικηγόρος κ. Σταύρος Αγγελάκης, οι διευθυντές των τμημάτων και το προσωπικό της ΔΕΥΑΣ.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here